Δικαιολογείται ο ψεύτης Ζάεφ: Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με συνέντευξη στο OPEN

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αποκλειστική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ και στην Αλεξία Τασούλη παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, λίγα 24ωρα μετά το διπλωματικό «φάουλ» που έκανε αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία» -όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών-, με αφορμή το Euro 2020.

Ο Ζόραν Ζάεφ δικαιολογήθηκε και έκανε λόγο για «λάθος» και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Αναλυτικότερα, για το επίμαχο tweet που έκανε για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ζάεφ σημείωσε:

«Ολοι χρειάζεται να εκπαιδευτούμε για αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Αλλάξαμε το όνομά μας από “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, δεν ήταν εύκολο. Όλοι οι οργανισμοί στη χώρα λειτουργούν με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε καλό παράδειγμα, αλλά μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που δεν συνάδουν με τη Συμφωνία», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι σπάμε τη Συμφωνία των Πρεσπών».

  • «Περιμένω όσο πιο γρήγορα γίνεται την επικύρωση των μνημονίων»

Οταν ερωτήθηκε για την ενόχληση που προκάλεσε η ανάρτηση του από την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή οι Συμβάσεις και τα Μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για λάθος και ότι αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα:

«Αν χίλιες φορές λες τη σωστή ορολογία, μερικές φορές μπορεί κάτι να πάει λάθος, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρξουν αρνητικοί συνειρμοί στην Ελλάδα. Περιμένω όσο πιο σύντομα γίνεται την επικύρωση των μνημονίων. Δεν περιμένω αρνητική αντίδραση από την Ελλάδα διότι είμαστε καλοί φίλοι και τα μνημόνια είναι καλά για τη Βόρεια Μακεδονία και καλά για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι εγκαίρως θα τα επικυρώσουν.

Για το ενδεχόμενο καθυστέρησης υπογραφής των μνημονίων σημείωσε: «Για μένα καθυστέρησαν δύο χρόνια άρα δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα καθυστερήσουν ακόμα τρεις, τέσσερις μήνες».

  • «Το χρησιμοποιούσα για 45 χρόνια – Λάθη συμβαίνουν»

Σε ερώτηση της Αλεξίας Τασούλη για το αν πιστεύει πως ο όρος «μακεδονική» ομάδα ποδοσφαίρου είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας απάντησε:

«Οχι, όχι, όπως ανέφερα για εμάς είναι Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και μερικές φορές συμβαίνει όταν το χρησιμοποιείς για 46 χρόνια. Είμαι 46 χρονών, το χρησιμοποίησα για 45 χρόνια “μακεδονική¨ ομάδα ποδοσφαίρου. Τωρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει να την αποκαλούμε Βόρεια Μακεδονία» απάντησε και επιπλέον πρόσθεσε:

«Είναι ξεκάθαρο. Επομένως χρειάζεται να είμαστε ευέλικτοι. Είμαστε μόνο άνθρωποι. Χρησιμοποιούμε τα πάντα όπως τα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως κάνει και η ελληνική πλευρά, αλλά μερικές φορές λάθη συμβαίνουν.

  • Πώς«πάγωσε» η κατάθεση των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή

Υπενθυμίζεται το tweet του Ζάεφ υπήρξε η αφορμή να αποφασίσει, η ελληνική κυβέρνηση, το «πάγωμα», μέχρι νεοτέρας, των συμβάσεων με την Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αυτό αποτελεί την απάντηση της Ελληνικής πλευράς στο πρόσφατο tweet του κυρίου Ζάεφ κατά τη διάρκεια του Euro. «Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά «σπάζοντας» ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών εξαπέλυσε τα πυρά της προς τον κ. Ζάεφ, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική αντίδραση. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής», διαμήνυσε η κ. Πελώνη και συνέχισε:

«Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από τη διχαστική ρητορική, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ήταν αυτή. Όλα αξιολογούνται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας».

  • Κατρούγκαλος: Ο Ζάεφ οφείλει να τηρήσει τη Συμφωνία

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κατρούγκαλο να τονίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία και να κατηγορεί τη ΝΔ ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ενοχικά και με καθυστέρηση.

«Ο κ. Ζάεφ οφείλει, όπως δεσμεύθηκε πριν από λίγες μέρες, να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι αυτή προβλέπει για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε και για όλες τις δημόσιες οντότητες της γείτονος. Και η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει επιτέλους να φροντίσει για την κατά γράμμα υλοποίηση της Συμφωνίας που μετεκλογικά «τηρεί και τιμά».

“Η διετής καθυστέρηση κ η ενοχική αντιμετώπισή της, λόγω της προεκλογικής εξαπάτησης των πολιτών, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει για την χώρα μας», σημείωσε σε χθεσινές του αναρτήσεις ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούφκαλος.

photo: Ο απαράδεκτος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ με τη δημοσιογράφο του OPEN, Αλεξία Τασούλη. Φωτογραφία via OPEN TV

Δικαιολογείται ο ψεύτης Ζάεφ: Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με συνέντευξη στο OPEN

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα