Διεύρυνση επαφών Αθήνας με Κόσοβο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της «Κ» ήλθε χθες το μεσημέρι από την Πρίστινα, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημοποίησε ότι το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων που διατηρεί το Κόσοβο στην Αθήνα αναβαθμίζεται. Μετά τις επαφές που είχε στην Πρίστινα, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι αναβαθμίζεται σε Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι έτσι θα διευρυνθούν οι επαφές στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με το σύνολο της ηγεσίας του Κοσόβου, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Αθήνας να είναι παρούσα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Δένδιας μετέβη στην Πρίστινα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, προκειμένου να δώσει το σήμα της διάθεσης της Αθήνας να επεκτείνει κατά κύριο λόγο την οικονομική συνεργασία και δη στον τομέα της ενέργειας. «Εχουμε ήδη σημαντική παρουσία εδώ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη», είπε αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις υποδομές, στα αγροτικά προϊόντα και στις μεταφορές. Ο υπουργός σημείωσε και τη στήριξη της Αθήνας στον διάλογο ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα με σκοπό «μια νομικά δεσμευτική και βιώσιμη λύση».

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ έσπευσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο (23 Ιουνίου). Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας εξέφρασε προχθές ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (Regional Growth Conference) ο κ. Ράιχελ τόνισε ότι στόχος της διάσκεψης είναι να παρευρεθούν μόνο κράτη που έχουν εμπλακεί στη χώρα με στρατεύματα, ενώ σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν είναι «γερμανικό», αλλά άπτεται των Ηνωμένων Εθνών. Και πρόσθεσε ότι η ατζέντα έχει αποφασιστεί ήδη από το 2019. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί λίγο νωρίτερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ, η οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η βάση για τη δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι όσοι συμμετείχαν στη διάσκεψη του Ιανουαρίου 2020 και στη διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα