Διεθνές ένταλμα σύλληψης για Θεοχάρους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Τιμή μου να με έχει στο στόχαστρο ένα δικτατορικό καθεστώς», δηλώνει η Κύπρια Ευρωβουλευτής
Αίτημα για σύλληψη της Πρόεδρου της Αλληλεγγύης υπέβαλε το Αζερμπαϊτζάν στην Ιντερπόλ, λόγω της πρόσφατης επίσκεψής της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με αφορμή το δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης

Τη σύλληψη της Ελένης Θεοχάρους ζητά το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, με αίτημα το οποίο υπέβαλε στην Ιντερπόλ. Ως αιτιολογία του αιτήματος για σύλληψη είναι η «παράνομη είσοδος σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν».

Υπενθυμίζεται ότι η Δρ Θεοχάρους βρέθηκε για επίσκεψη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στις 20 του μήνα, όπου πραγματοποιήθηκε το συνταγματικό δημοψήφισμα, με σκοπό η αυτόνομη διοίκηση να γίνει προεδρική δημοκρατία και ταυτόχρονα να πάρει το ιστορικό όνομα της περιοχής «Δημοκρατία του Αρτσάχ».

Η ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη μίλησε αποκλειστικά στο SigmaLive λίγα λεπτά μετά το σχετικό αίτημα του Αζερμπαϊτζάν και ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

«Είναι τιμή μου -τόνισε η κ. Θεοχάρους- να με έχει στο στόχαστρό του ένα δικτατορικό καθεστώς».
Η κ. Θεοχάρους χαρακτήρισε γελοία την υπόθεση αυτή και τόνισε ότι το Αρτσάχ είναι ένα φωτεινό παράδειγμα λαού. «Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ μάχονται με νύχια και με δόντια για την ελευθερία τους», τόνισε.

Η Ε/κ ευρωβουλευτής, που αποτελεί persona non grata στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι «είχα το μερτικό μου στον αγώνα αυτό της ελευθερίας. Δούλεψα ως χειρουργός εκεί και είμαι υπερήφανη γιατί οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν το δικαίωμα σε άλλους λαούς να μάχονται για την ελευθερία τους. Δεν με τρομάζουν οι απειλές, από οποιονδήποτε δικτάτορα», υπογράμμισε.

Παράσημο η ενόχληση των Αζέρων
Σε χθεσινές του δηλώσεις του επί του θέματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιάννης Σελινόπουλος, που αξίζει να σημειωθεί πως ήταν στην ίδια αποστολή στο Αρτσάχ, είπε πως για άλλη μια φορά το Αζερμπαϊτζάν εκφράζει τις φιλοτουρκικές του θέσεις και τη φιλοτουρκική του πολιτική. «Η Ελένη Θεοχάρους θεωρεί παράσημο για την ίδια το γεγονός ότι το κράτος του Αζερμπαϊτζάν ενοχλείται ακόμα και από την παρουσία της στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε, προσθέτοντας:

«Η επίσκεψη της Ελένης Θεοχάρους στο Αρτσάχ, ως Διεθνούς Παρατηρητή στο Δημοψήφισμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αποτελεί συνέχεια της δράσης και των αγώνων της για την απελευθέρωση του λαού του Καραμπάχ. Αγώνων, οι οποίοι άρχισαν από την επανάσταση του λαού του Καραμπάχ, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η ίδια βρίσκεται στη λεγόμενη μαύρη λίστα του κράτους του Αζερμπαϊτζάν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι όποιες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν δεν εμπόδισαν τη δράση της υπέρ του λαού του Καραμπάχ, και ούτε θα την εμποδίσουν στο μέλλον», τόνισε καταληκτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος.

Η «μαύρη λίστα» του Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί την είσοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της Αρμενίας παραβίαση των νόμων του σχετικά με την έκδοση θεώρησης διαβατηρίου. Έτσι, οι πολίτες άλλων χωρών που επισκέπτονται το Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγράφονται σε μια «μαύρη λίστα» και αποκτούν την ταμπέλα persona non grata από το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν. Η λίστα αυτή συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 450 πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αναλυτές και καλλιτέχνες από 41 χώρες, εκ των οποίων δύο Έλληνες και τρεις ελληνικής καταγωγής.

Η «πληγή» του Καυκάσου
Το Ναγκρόρνο-Καραμπάχ, επίσημα Αρτσάχ, με απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ των νοτίων περιοχών της πρώην ΕΣΣΔ, δόθηκε στο τεχνητό κράτος του Αζερμπαϊτζάν μαζί με την επαρχία του Ναχιτζεβάν, η οποία ήταν επίσης αρμενική επαρχία με εκατόν τοις εκατόν αρμενικό πληθυσμό. Οι πληθυσμοί των περιοχών αυτών τέθηκαν αμέσως κάτω από τη διοίκηση του Αζερμπαϊτζάν, η οποία αποτελείται από σκληρούς μουσουλμανικούς νομαδικούς λαούς, που καταπίεζαν τις χριστιανικές ομάδες των δυο περιοχών.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Αρμένιοι επαναστάτησαν απελευθερώνοντας την περιοχή. Η έλλειψη διεθνούς αναγνώρισης κάνει δύσκολη την ανάπτυξη της αγροτικής κατά βάση οικονομίας και την προσέλκυση επενδυτών. Αυτή εξαρτάται από τη βοήθεια του Εριβάν και της διασποράς της Αρμενίας. Τον Απρίλιο του 2016, ο πόλεμος μεταξύ του στρατού της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ» και του στρατού του Αζερμπαϊτζάν αναζωπύρωσε μία διαμάχη, που είχε παγώσει για πολλά χρόνια.

ΤΗΣ ΦΡΟΣΩΣ ΒΙΟΛΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από την επίσκεψη Θεοχάρους στο Αρτσάχ.

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα