Διαψεύδουν τον Ερντογάν οι Ρώσοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Καταυλισμός εκτοπισμένων Σύρων στο Ατμα της επαρχίας Ιντλίμπ, στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία.

Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τετραμερή σύνοδο κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Γερμανίας για το Συριακό, διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, διαψεύδοντας προηγούμενες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντιμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα εργάζεται για την οργάνωση τριμερούς συνάντησης κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, στο πλαίσιο της λεγόμενης «συνεργασίας της Αστάνα», με βασικό αντικείμενο την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για τετραμερή, ούτε καν για συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Το Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει από τη Σμύρνη τη σύγκληση της τετραμερούς, την οποία είχαν προτείνει την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, είχε αναφέρει την 5η Μαρτίου ως πιθανή ημέρα της συνόδου.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να αναδιπλωθεί, αναγνωρίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή της για τη σύνοδο της 5ης Μαρτίου. Επέμεινε, όμως, ότι είναι πιθανό να συναντηθεί ο ίδιος με τον Ρώσο ομόλογό του εκείνη την ημερομηνία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παρέθεσε προτού αναχωρήσει για επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε ότι ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται στην Τουρκία σήμερα Τετάρτη για διαβουλεύσεις γύρω από την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Τη σκλήρυνση της ρωσικής στάσης απηχούν και οι χθεσινές δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ για το Συριακό. Μιλώντας από το βήμα της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εκεχειρία με «συμμορίτες» στο Ιντλίμπ, γιατί κάτι τέτοιο «δεν συνιστά μέριμνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παράδοση στους τρομοκράτες».

Στον αντίποδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καυτηρίασε την προέλαση του συριακού στρατού εναντίον των αντικαθεστωτικών στο Ιντλίμπ και τόνισε ότι η συριακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιτύχει στρατιωτική λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Επιπλέον, εξέφρασε την υποστήριξή του στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα συνεργάζονται στενά στο Συριακό.

«Η επίθεση του (συριακού) καθεστώτος τις τελευταίες εβδομάδες υπογραμμίζει τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία. Η απάντηση βρίσκεται σε μια μόνιμη εκεχειρία και σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο Ιντλίμπ, μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν χθες ότι κατάφεραν να ανακαταλάβουν την κωμόπολη Ναϊράμπ, εκτοπίζοντας τον κυβερνητικό στρατό. Πρόκειται για την πρώτη νικηφόρο αντεπίθεση των αντικαθεστωτικών μετά την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε ότι οι αντικαθεστωτικοί είχαν υποστήριξη από το τουρκικό πυροβολικό και ότι επόμενος στόχος τους είναι η στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, η οποία ελέγχει κεντρικό αυτοκινητόδρομο.

Τέλος, η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση στα αντιμαχόμενα μέρη να ανοίξουν διαδρόμους για την έξοδο των αμάχων από το Ιντλίμπ και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι αγορές πρέπει να προστατεύονται, βάσει του διεθνούς δικαίου.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα