Διαμαρτυρία Σκοπίων σε Βουλγαρία για «εδαφικές διεκδικήσεις»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αντέδρασε αποστέλλοντας προφορική νότα στη Σόφια με αίτημα να απομακρυνθεί από την ομιλία του Κωσταντίν Κωσταντίνοφ, βουλευτή και αρχηγού του πολιτικού κόμματος «Vazrazhdane» καταδικάζοντας τη σημερινή του ρητορική μίσους, που αναμφίβολα περιέχει εδαφικές διεκδικήσεις».

Αυτό ανέφερε το κανάλι «TV 24», στα Σκόπια επικαλούμενο το ΥΠΕΞ.

«Τα μηνύματα αυτά δεν έρχονται μόνο σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα της Συνθήκης Φιλίας, η ουσία της οποίας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός ως βάση για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και μηνύματα που δεν είναι στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και της κοινής ευρωατλαντικής συνεργασίας. Για το σημερινό περιστατικό θα σταλεί προφορικό σημείωμα στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Κωσταντίνοφ δήλωσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει δράση στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών για να αποδείξει ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία είναι ένα.

Ανακοίνωσε επίσης «την εκμάθηση των Ευρωπαίων εταίρων για την πραγματική αλήθεια για τη μακεδονική γλώσσα».

Τα σχόλιά έγιναν με αφορμή τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε στα Σκόπια ότι η «μακεδονική γλώσσα» αναγνωρίζεται και θα είναι επίσημη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας τέτοιας γλώσσας και την αντιλαμβάνεται ως διαλεκτική μορφή της βουλγαρικής.

dnes.dir.bg

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα