Διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας με Βρετανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο του βρετανικού βασιλικού ναυτικού θα υπογράψουν, το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, τη διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) και Ελλάδα οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Μπεν Γουάλας και Νίκος ΠαναγιωτόπουλοΦωτ. αρχείου.

Πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο του βρετανικού βασιλικού ναυτικού θα υπογράψουν, το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, τη διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) και Ελλάδα οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Μπεν Γουάλας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ και με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ολοκληρώνεται μια σημαντική εκκρεμότητα που θα επιτρέψει στις Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Η.Β. να συνεργαστούν με πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι τη συμφωνία είχε προαναγγείλει με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης του Η.Β., Λίο Ντόχερτι, στις 11 Δεκεμβρίου 2022, όταν βρέθηκε για επίσκεψη στην Αθήνα· τότε είχε συζητήσει με τον ομόλογό του αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για θέματα που άπτονται των ελληνοβρετανικών σχέσεων σε ευρύτερο επίπεδο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η διακήρυξη αποτελεί μια εκκρεμότητα η οποία συνδέεται με την ανάγκη να κλείσει ένα ακόμη κεφάλαιο που είχε μείνει ανοιχτό μετά το Brexit. Η συμμετοχή και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ διευκολύνει βεβαίως τα πράγματα, ωστόσο ένα τέτοιο κείμενο είναι συμβατικό και απαραίτητο για κάθε χώρα με την οποία το Η.Β. επιθυμεί να έχει πιο λειτουργικές σχέσεις στον τομέα της Αμυνας. Η διακήρυξη που θα υπογράψουν οι κ. Παναγιωτόπουλος και Γουάλας θα καθορίζει ζητήματα πρακτικά, όπως η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων. Οι Βρετανοί τα τελευταία χρόνια, μετά το Brexit, έχουν δείξει διάθεση επιστροφής στην περιοχή και στην Ελλάδα, και ήδη στο ΓΕΕΘΑ τα προηγούμενα χρόνια είχαν φθάσει πολλά αιτήματα για τη συμμετοχή των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων σε εθνικές ασκήσεις αλλά και σε διεθνείς συνεργασίες του ελληνικού Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Λονδίνο τα τελευταία χρόνια, μετά το Brexit, έχει επιδείξει διάθεση επιστροφής στην περιοχή.

Οι Βρετανοί έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνεργασίες της Ελλάδας στα Βαλκάνια, γεγονός το οποίο αντανακλά και την άποψη που υπάρχει (και) στο Λονδίνο σχετικά με τον ρόλο που δυνητικά μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα στην περιοχή. Η σχέση με τη Βρετανία είναι βέβαια σημαντική και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, λόγω του καταστατικού ρόλου που έχει το Λονδίνο στο Κυπριακό, αλλά και λόγω της Τουρκίας. Είναι κοινό μυστικό ότι μεταξύ Αγκυρας και Λονδίνου υφίσταται ανοιχτός δίαυλος και εντατικές συνομιλίες σχετικά με συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Πέρα από τις πολύ γνωστές –και συχνά υπερβολικές– θορυβώδεις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αγοράς Eurofighter σε περίπτωση αποτυχίας προμήθειας αμερικανικών F-16, Λονδίνο και Αγκυρα έχουν άλλα σχέδια, όπως η συνεργασία με την BAE Systems ή τη Rolls Royce για την προμήθεια κινητήρων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού αλλά και αεριωθούμενων UAV.

Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Από υπογραφές και τέτοιου είδους “συνθήκες”, καλά πάμε. Στην πράξη πρέπει να δούμε αν και πώς θα λειτουργήσουν. Από συστάσεώς του, το ελλαδικό κράτος έμαθε να βασίζεται στον ξένο παράγοντα και βγήκε πάντα χαμένο και προδομένο. Δεν δοκίμασε ποτέ να αρκεστεί στις ίδιες δυνάμεις, όπως π.χ. το Ισραήλ.

    Οι Άγγλοι ήσαν ανέκαθεν ο κακός δαίμονας τής Ελλάδας. Αυτοί στάθηκαν αιτία να μην ενωθεί η Κύπρος μαζί μας. Και σήμερα την Τουρκία υποστηρίζουν, όπως όλοι.

    “συνεργασίες της Ελλάδας στα Βαλκάνια”

    Τι … “συνεργασίες” και με ποιους έχει η Ελλάδα στα Βαλκάνια; Αλβανοί και Σκοπιανοί πρόσκεινται στην Τουρκία, παρά το ότι η Ελλάς βλακωδώς διατυμπανίζει ότι αγωνίζεται για την ευρωπαϊκή προοπτική των, αντί να δείξει πυγμή βάζοντας βέτο, για τούς γνωστούς λόγους. Θα μπορούσε να είχε συνεργασία μέ την Σερβία, αλλά δεν είναι η χώρα μας Tουρκία, που κάνει αυτό που εκείνη θέλει και όχι αυτό που τής υπαγορεύουν από την Ουάσιγκτων και τίς Βρυξέλλες.

    Eίμαστε κράτος-παρίας, που αυτοκοροϊδεύεται με υπογραφές και χαρτιά, που την δεδομένη στιγμή θα παραμείνουν … υπογραφές και χαρτιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα