Διαδοχικές δονήσεις ταρακουνούν τη Λέσβο: Αντιφάσκουν οι πρώτες εκτιμήσεις επιστημόνων για την πηγή των Ρίχτερ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

To επίκεντρο της δόνησης που σημειώθηκε στις 10.35 το πρωί και είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.35 το πρωί της Δευτέρας ανοιχτά της Λέσβου.

Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης – την οποία το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο μέτρησε στα 5,1 Ρίχτερ- εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πλωμαρίου με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε ολόκληρη τη Λέσβο, από τη Μήνυμνα έως το Πλωμάρι, καθώς επίσης και στη Χίο αλλά και στα μικρασιατικά παράλια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές ούτε κλήση για απεγκλωβισμό.

Μιλώντας για το πρώτο σεισμικό γεγονός των 5,0 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς (7.56) το πρωί της Δευτέρας στο νησί, ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο Mega εξήγησε:

«Είναι ένας σεισμός που σημειώθηκε στα νότια παράλια της Λέσβου, ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια του σεισμού του 2017 των 6, 5 Ρίχτερ διότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη τη Λέσβο, αλλά κυρίως στα παράλια του νησιού. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» δήλωσε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος σημείωσε πως όλα δείχνουν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες  για να δούμε ακριβώς πως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία.

Ωστόσο, ο  Γεράσιμος Χουλιάρας διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στην ΕΡΤ1 εμφανίστηκε καθυσηχαστικός αλλά πρόσθεσε ότι η σημερινή ακολουθία δεν φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που είχε γίνει το 2017 θεωρώντας ότι οι σημερινοί σεισμόί εντάσσονται στη σεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού της Σάμου πριν από τρεις μήνες.

Τα διαδοχικά σεισμικά γεγονότα νοτίως της Λέσβου όπως αποτυπώνονται στη δορυφορική υπηρεσία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο χορός των Ρίχτερ

Η πρώτη δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:46 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Πολιχνίτου.

Βάσει της ίδιας πηγής, το εστιακό βάθος της δόνησης είχε 10 χιλιόμετρα.

Τη δόνηση των 5 Ρίχτερ ακολούθησαν δύο νέες σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,8 και 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ.

Ειδικότερα, στις 07:47 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ, σε απόσταση 232 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 46 χλμ. νοτιοδυτικά της Μήθυμνας.

Στις 08:00 ώρα Ελλάδος, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.5 , σε απόσταση 231 Χλμ. ΑΒΑ της Αθήνας, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 46 χλμ μοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.

Διαδοχικές δονήσεις ταρακουνούν τη Λέσβο: Αντιφάσκουν οι πρώτες εκτιμήσεις επιστημόνων για την πηγή των Ρίχτερ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα