Διάσκεψη για την Επισιτιστική Ασφάλεια στο Βερολίνο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συζητούνται στη Διεθνή Διάσκεψη για την Επισιτιστική Ασφάλεια στο Βερολίνο.

    Διεθνής Διάσκεψη για την Επισιτιστική Ασφάλεια: ντι Μάιο, Μπλίνκεν, Μπέρμποκ

Διάσκεψη για την Επισιτιστική Ασφάλεια στον κόσμο με έμφαση στις παγκόσμιες συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, διεξάγεται σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπ. Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας στο πλαίσιο της Συνόδου των G7 στο βαυαρικό Έλμαου (26 με 28 Ιουνίου).

H πείνα ήταν ούτως ή άλλως διαχρονικά μια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, ανέφερε η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ,  όμως ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας δίνει μια νέα διάσταση, προκαλώντας «τσουνάμι» συνεπειών.

Η Ρωσία μπλοκάρει ουκρανικά λιμάνια, καταστρέφει σιλό και αποθήκες σιτηρών και ισχυρίζεται ότι για την νέα παγκόσμια κρίση σιτηρών ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις, ανέφερε η Μπέρμποκ υπογραμμίζοντας τις συνέπειες της επαπειλούμενηςεπισιτιστικής κρίσης κυρίως για χώρες της Αφρικής, που εξαρτώνται αποκλειστικά από τα ουκρανικά σιτηρά και το φθηνό ουκρανικό ηλιέλαιο.

«Θα είναι μαραθώνιος»

δημητριακά I ΟυκρανίαΧωράφια δημητριακών στην Ουκρανία

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί ξεκάθαρα την πείνα ως όπλο» και γι αυτό η Αναλένα Μπέρμποκ προτείνει τoυς εξής άξονες πλεύσης για τη Διάσκεψη αλλά και το επικείμενο G7: Επιτάχυνση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, αναζήτηση εναλλακτικών οδών μεταφοράς σιτηρών πχ. μέσω Ρουμανίας και παροχή ανθρωπιστικής, επισιτιστικής βοήθειας σε όσους πλήττονται.

«Θα είναι μαραθώνιος» ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ. Από την πλευρά της η υπ. Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε έκανε λόγο για απειλή του μεγαλύτερου κύματος πείνας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει όχι μόνο η ενεργειακή αλλά και επισιτιστική εξάρτηση από τη Ρωσία.

Και ο Γερμανός υπ. Γεωργίας Τζεμ Έτσντεμιρ τόνισε την ανάγκη μετάβασης σε βιώσιμους τρόπους παραγωγής ώστε να επιταχυνθεί αυτή η απεξάρτηση. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη τύπου έγιναν αναφορές και στον ιδιάζοντα ρόλο της Τουρκίας ως μεσάζοντα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην αναζήτηση λύσεων για το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα