Δημοσκόπηση: Ανοίγει την ψαλίδα, με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, η στήριξη της εστίασης και οι ανακοινώσεις την Τρίτη για την επιδότηση του τουριστικού κλάδου ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Παρά τα σχεδόν δύο χρόνια στην εξουσία, η Ν.Δ. δεν παρουσιάζει πολιτική φθορά και εξακολουθεί να διατηρεί μια διψήφια απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) η κυβερνώσα παράταξη διευρύνει τη διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση κατά 0,5%. Η Ν.Δ. προηγείται με 38,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 24,5%. Σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου, η μεταξύ τους διαφορά έχει ανοίξει κατά 2 μονάδες. Σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ καταγράφει δυνάμεις που φτάνουν στο 5,5% (-0,5%), η Ελληνική Λύση 4% (-0,5%) και το ΜέΡΑ25 3,5% (+0,5%). Κάποιο άλλο από τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγει το 7% των ερωτηθέντων, ενώ αναποφάσιστοι και αρνούμενοι να απαντήσουν δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 9%. Οσον αφορά τη συσπείρωση, η Ν.Δ. φτάνει το 76%, ενώ καταγράφει και ποσοστό 9% εισροής νέων ψηφοφόρων. Τα καταγραφόμενα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 68% και 3,5%, αντίστοιχα.

dimoskopisi-anoigei-tin-psalida-me-dipsifia-diafora-enanti-toy-syriza-i-n-d0

Την πορεία και την εξέλιξη των εμβολιασμών αξιολογεί θετικά το 63% του δείγματος των 1.304 ενηλίκων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση – σίγουρα θετικά το 32%, μάλλον θετικά το 31%, μάλλον αρνητικά το 15% και σίγουρα αρνητικά το 11%. Στα ελληνοτουρκικά οι περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι στο κατά πόσον η όποια αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα στις προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας θα διατηρηθεί. Το 38% δηλώνει «σίγουρα ναι» (11%) και «μάλλον ναι» (27%) και το 47% αμφιβάλλει απαντώντας «μάλλον όχι» (29%) και «σίγουρα όχι» (18%). Μοιρασμένα είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται για την πορεία της οικονομίας και κατά πόσον θα υπάρξει βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το 45% δηλώνει «σίγουρα ναι» (19%) και «μάλλον ναι» (26%), ενώ σκεπτικό είναι το 46% εκτιμώντας πως «μάλλον όχι» (22%) και «σίγουρα όχι» (24%) δεν θα υπάρξει κάποια πρόοδος.

Δημοσκοπικά ποσοστά

Ενα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό στοιχείο της έρευνας αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά που παρουσιάζει η πλειοψηφία και η αξιωματική αντιπολίτευση στα δύο χρόνια κάθε κυβερνητικής θητείας. Πολύ μεγάλες είναι οι αντοχές που δείχνει η Ν.Δ. σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2019, αφού διατηρεί ένα προβάδισμα της τάξεως των 14 μονάδων, τη στιγμή που τον Νοέμβριο του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ, με συμπληρωμένα δύο χρόνια στην εξουσία, έχανε 10,5%. Αντίστοιχα, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2014, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε καταφέρει να προηγηθεί της Ν.Δ. κατά 3%. Τον Δεκέμβριο του 2011 η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά είχε πάρει κεφάλι από το ΠΑΣΟΚ κατά 8,5%, σε μια περίοδο που τον Γιώργο Παπανδρέου είχε διαδεχθεί στη θέση του πρωθυπουργού ο Λουκάς Παπαδήμος.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα