Δεν σχεδιάζονται άλλες προσαρτήσεις εδαφών της Ουκρανίας, λέει το Κρεμλίνο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ρωσική προεδρία ανέφερε χθες Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στην προσάρτηση άλλων τομέων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ωστόσο, συνέχισε, μένει «πολλή δουλειά να γίνει» για να «απελευθερωθούν» οι προσαρτημένες περιφέρειες από τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αφού οργάνωσε εσπευσμένα «δημοψηφίσματα», η Ρωσία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο πως προχωρά στην προσάρτηση των περιφερειών Λουγκάνσκ, Ντανιέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ουκρανίας και της Δύσης, που κατήγγειλαν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ουδεμία από τις τέσσερις περιφέρειες βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο του ρωσικού στρατού όταν ανακοινώθηκε η προσάρτησή τους· απεναντίας, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε τελευταία κι άλλα τμήματα τους.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, η Ρωσία είναι δύναμη κατοχής στις περιοχές αυτές, που παραμένουν τμήματα της επικράτειας της Ουκρανίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, η διακηρυγμένη πρόθεση της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είναι διαρκής απειλή.

Οι αρχές στη Σεβαστούπολη ανακοίνωσαν χθες ότι ουκρανικό UAV έπληξε τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Ο κίνδυνος χωρίς αμφιβολία συνεχίζεται, διότι η ουκρανική πλευρά συνεχίζει στη γραμμή της οργάνωσης τρομοκρατικών επιθέσεων», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, φάνηκε ότι η αντιαεροπορική άμυνα είναι αποτελεσματική.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απέρριψε τη θέση που εκφράστηκε πρόσφατα από τη Γερμανία, κατά την οποία η Ουκρανία δεν είναι υποχρεωμένη να περιορίζεται σε στρατιωτικές ενέργειες στο έδαφός της στον πόλεμο που διεξάγει μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, η θέση αυτή εγείρει κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης της ένοπλης σύρραξης.

Τομείς της ρωσικής επικράτειας, ιδίως βάσεις της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, υπέστησαν επανειλημμένα βομβαρδισμούς τις τελευταίες εβδομάδες.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα