Δεν συζητάμε τίποτε άλλο εκτός από θαλάσσιες ζώνες: Ο Μητσοτάκης βάζει φρένο στο «παπατζιλίκι» Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναμένουμε την πρόσκληση της Τουρκίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, αυτό της οριοθέτησης της θαλασσίων ζωνών, δήλωσε σήμερα νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Λισαβόνα στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, Αντόνιο Κόστα.

Με τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα για μία γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία, τονίζοντας πως το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με βασικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Όταν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνίας η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και εκφράζω την ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

  • «Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020. Αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο ΥΠΕΞ συνεννοούνται και καθορίζουν την ημερομηνία. .

“Δεν έχει γίνει αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία” είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε με νόημα:

  • “Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο”.

Χαρακτηρίζοντας εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων το τρέχον εξάμηνο κατά το οποίο προεδρεύει της ΕΕ η Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να επιστρέψει η Ευρώπη σε τροχιά ομαλότητας. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με το μεταναστευτικό, ζήτημα όλης της ηπείρου, αλλά και με ζητήματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και που αφορούν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της άγραφης συμφωνίας των γειτονικών χωρών.

  • «Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι Λισαβόνα και Αθήνα είναι χώρες του Νότου, με αντίστοιχα βιώματα.

Οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό τομέα είναι άριστες, ωστόσο στον οικονομικό τομέα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατές. Έχουμε αντίστοιχες προτεραιότητες.

Οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό τομέα είναι άριστες, ωστόσο στον οικονομικό τομέα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατές. Έχουμε αντίστοιχες προτεραιότητες.

Για τη μετανάστευση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί, λόγω και της προσπάθειας της χώρας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια. «Απαιτείται πρόοδο στο Σύμφωνο Μετανάστευσης» τόνισε, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Μεταξύ των φιλελλήνων ήταν κι ένας Πορτογάλος, ο Αντόνιο Αλμέιδα που βρέθηκε στην Ελλάδα το 1826 και παντρεύτηκε τη Ζωή Μαυροκορδάτου. «Έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας Πορτογάλος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο εγγονός του έπεσε ηρωικά στις μάχες των εθνικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Έγινε έτσι ένας ακόμη Πορτογάλος που συνδέθηκε με την ιστορία της Ελλάδας και δόξασε την Πορτογαλία. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Κόστα στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας.

ΥΠΕΞ: Ουδεμία πρόσκληση δεν έχει λάβει η Ελλάδα από την Τουρκία

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε με δημόσια δήλωση – πρόσκληση προς την Αθήνα για έναρξη διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αμέσως μετά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου του ανακοίνωσε πως δεν έχει έρθει στην Αθήνα “ουδεμία πρόσκληση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών” για έναρξη διερευνητικών επαφών.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πορτογάλο ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, Αντόνιο Κόστα, στη Λισαβόνα, Πορτογαλία. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Δεν συζητάμε τίποτε άλλο εκτός από θαλάσσιες ζώνες: Ο Μητσοτάκης αρνείται διεύρυνση της ατζέντας με τους Τούρκους

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα