Δεν θέλει την «εκ περιτροπής» η ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

doc-20170110_-1362918_-%cf%80%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83_copy_

 

 

 

 

 

 

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν ένα εδραίο και λειτουργικό κράτος, χωρίς «εναλλαγές» στην εξουσία

Την άποψη ότι στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα, εκτός της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, εξέφρασε ο Α. Τσίπρας

Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διεργασίες ενόψει της αυριανής έναρξης της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, με όλα τα εμπλεκόμενα ή ενδιαφερόμενα μέρη να κινούνται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.

Ένα από τα μείζονα θέματα που έχουν εγερθεί και απασχολούν τη διάσκεψη είναι αυτό της παρουσίας και του ρόλου της ΕΕ σ’ αυτήν, με την τουρκική πλευρά να έχει καταστήσει, ποικιλοτρόπως, σαφές ότι δεν επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή των Βρυξελλών, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Εξ ου και η προχθεσινή επίθεση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της ΕΕ, την οποία κατήγγειλε ότι έχει διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στην πορεία του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η Άγκυρα όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί εκφράζουν έντονη δυσφορία για την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη, αλλά και την επιθυμία της να διαδραματίσει έναν ενεργότερο, από του απλού παρατηρητή, ρόλο στις διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν.

Και αυτή η δυσφορία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», δεν οφείλεται μόνον στο γεγονός ότι η ενεργός παρουσία της ΕΕ στη διάσκεψη θα αποτελέσει εγγύηση για την αποτροπή παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε διάφορες πτυχές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, κάτι που επιδιώκουν οι Τούρκοι, αλλά, κυριότερα, γιατί οι Βρυξέλλες εμφανίζονται σφόδρα αντίθετες προς τη θέση για εκ περιτροπής προεδρία στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, η οποία προτάσσεται από την τουρκική πλευρά ως εκ των ων ουκ άνευ για επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στην Αθήνα και στη Λευκωσία, οι Βρυξέλλες επιθυμούν, μέσα από μια πιθανή λύση του κυπριακού προβλήματος, να προκύψει ένα εδραίο και πλήρως λειτουργικό κράτος, χωρίς εναλλαγές στην εξουσία τύπου εκ περιτροπής, που να προκαλούν αστάθεια, αλλά και μη «εξαρτώμενο» ή εν δυνάμει χειραγωγήσιμο από τρίτες χώρες, θεωρώντας πως μια τέτοια ρύθμιση δύναται να καταστήσει ένα κράτος-μέλος της Ένωσης υποστηρικτή θέσεων μιας άλλης χώρας, μη μέλους, εννοώντας, προφανώς, την Τουρκία.

Αυτός είναι και ο σπουδαιότερος λόγος, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές στην εφημερίδα μας, που η Άγκυρα απορρίπτει την ενεργό παρουσία της ΕΕ στη Γενεύη, παρότι, τυπικά, αποκλειστικό θέμα της διάσκεψης για την Κύπρο είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

«Βόμβα» Λεβέντη για εκ περιτροπής
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων (ελλαδικό κόμμα) Βασίλης Λεβέντης προέβη σε μια σοβαρή αναφορά για το θέμα, διαφοροποιώντας τα όσα έως τώρα εθεωρούντο ότι «ίσχυαν» όσον αφορά τις θέσεις των δύο πλευρών.

Καλεσμένος σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Λεβέντης παρέθεσε αναλυτικές πληροφορίες για τα όσα του μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί μια μορφή εκ περιτροπής προεδρίας (2/3 Ελληνοκύπριος, 1/3 Τουρκοκύπριος Πρόεδρος), ενώ στη συνέχεια περιέγραψε αναλυτικά και κάποιες υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς.

Ως τέτοιες ανέφερε την υποβολή χαρτών στο εδαφικό, καθώς και την αποδοχή η διάσκεψη της Γενεύης να είναι «ανοικτού τέλους».

Ξεκάθαρη θέση Αθήνας, αλλά και… Άγκυρας
Την ίδια ώρα, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα επαναβεβαίωσαν χθες, στο υψηλότερο επίπεδο, τις θέσεις τους όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Υπάρχει συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά μας από τη μια πλευρά να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν από την έναρξη της συνάντησής τους χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρ. Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι κατά τις συνομιλίες αυτές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μια στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σ’ Ελλάδα και Κύπρο. Πολλώ μάλλον όταν η γραμμή αυτή είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Είναι δηλαδή και ευρωπαϊκή γραμμή. Διότι, όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπερασπίζονται στην ουσία και την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που γνωρίζουν -ή οφείλουν να γνωρίζουν- πάρα πολύ καλά όλοι οι εταίροι Ελλάδας και Κύπρου και η ΕΕ, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται εκπτώσεις, διότι κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε ευθεία παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, προσθέτοντας ότι όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στη Διεθνή Κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στηρίζουν τη λύση, τη βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, έχουν την ίδια προσέγγιση.

Λύση δίκαιη χωρίς επεμβατικά δικαιώματα
Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη ως προς την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής, και, σε τελική ανάλυση, μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δηλαδή λύση που θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει τον φόβο από τον κυπριακό λαό», υπογράμμισε.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι στην κατεύθυνση αυτή, εκτός της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Διότι, σημείωσε, αυτά τα επιχειρήματα είναι επιχειρήματα που συνάδουν τόσο με το Διεθνές όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και υπογράμμισε ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνον από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη.

Ενημέρωσε Μέρκελ-Ολάντ ο Τσίπρας
Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, είχε νωρίτερα χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Όπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο, τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες.

Θέλει Τουρκία και Ελλάδα εγγυητές ο Γιλντιρίμ
Το στίγμα της στάσης της Άγκυρας στο θέμα των εγγυήσεων επαναβεβαίωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δηλώνοντας ότι δεν επαρκεί μόνον η ασφάλεια των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά «υπό το φως των πικρών εμπειριών πρέπει να τεθούν όλα υπό εγγύηση. Και για την τ/κ πλευρά εγγύηση είναι η Τουρκία και για την ε/κ η Ελλάδα. Πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί», τόνισε.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι με τη λύση του Κυπριακού θα ξεκινήσει η πρόβα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ και θα διασφαλιστεί κατά μία έννοια ικανοποιητικά η ασφάλεια, ενώ κατηγόρησε, επίσης, την ΕΕ ότι το 2004 εξαπάτησε τους Τ/κ.
Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόμπγιορν Γιάγκλαντ είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο συζήτησε και το Κυπριακό.

Γερμανικές «υποδείξεις» σε Αθήνα-Άγκυρα
Εν τω μεταξύ, παρέμβαση στα των εξελίξεων στο Κυπριακό έκανε χθες το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ Mάρτιν Σέφερ ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνον περιφερειακής, αλλά και ευρωπαϊκής σημασίας, ενώ αναφερόμενος στο επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων στη διάσκεψη της Γενεύης, είπε ότι δεν νομίζει πως «για μια τελική λύση είναι αναγκαίο να συμμετέχουν στις συνομιλίες αρχηγοί κρατών ή Πρωθυπουργοί».

Για τη συμμετοχή της ΕΕ είπε πως θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση «ορισμένων ζητημάτων» που άπτονται της λύσης, δηλαδή θέματα που σχετίζονται με το Κοινοτικό Κεκτημένο.

«Το ζητούμενο για την επίλυση του Κυπριακού είναι όλες οι πλευρές να τηρήσουν μια ευνοϊκή στάση και να είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τα μέτρα που είναι αναγκαία», επισήμανε ο κ. Σέφερ, ενώ ζήτησε από Αθήνα και Άγκυρα να σεβαστούν τους συμβιβασμούς στους οποίους θα καταλήξουν οι δύο κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της ασφάλειας και της παραμονής στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Στηρίζει η Βουλή των Κοινοτήτων
Πρόταση για δήλωση στήριξης της Βουλής των Κοινοτήτων στις συνομιλίες της Γενεύης υπέβαλαν πέντε Βρετανοί βουλευτές.
Οι Ντέιβιντ Λάμι, Κρις Μπράιαντ και Στίβεν Ντόουτι των Εργατικών, Πίτερ Μπότομλι των Συντηρητικών και ο Τομ Μπρέικ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών καλούν τους συναδέλφους τους να συγχαρούν τους δύο Κύπριους ηγέτες για τη συμφωνία συνάντησής τους στη Γενεύη.

Δόθηκε στο Σ.Α. η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Για μιαν «άνευ προηγουμένου πρόοδο, που σημειώθηκε κατά τους τελευταίους 19 μήνες, στην καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαπραγματευτική διαδικασία», μιλά ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ζητώντας παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανανεώσει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017.

Η έκθεση -ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα μέλη του Σ.Α.- αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως μέσα από την εντατική τους εργασία, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί «πέτυχαν να πάνε τις συνομιλίες πιο πέρα από ποτέ μετά το 2008, επιτυγχάνοντας σημαντική πρόοδο στα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων – διακυβέρνηση και κατανομή της εξουσίας, το περιουσιακό, την οικονομία και τα σχετιζόμενα με την ΕΕ θέματα.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα