Δεν βρίσκουν «φάρμακο» για τις μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων, με τους φαρμακοποιούς να προειδοποιούν για ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα από το καλοκαίρι.

Γιγαντώνεται αντί να λύνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα, με τους φαρμακοποιούς να χτυπούν «καμπανάκι» για μεγαλύτερες το επόμενο διάστημα.

Βασικά φάρμακα εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων παρά τη διαβεβαίωση του υπ. Υγείας για ομαλοποίηση της κατάστασης και υιοθέτησης σειράς μέτρων. Μάλιστα, οι ελλείψεις πια έχουν «χτυπήσει» και τα νοσοκομεία της χώρας, όπου παρατηρείται έλλειψη ακόμα και σε ορούς.

Τα σκευάσματα που λείπουν από τα φαρμακεία δεν αφορούν κατά αποκλειστικότητα τις ιώσεις, οι οποίες θα βρεθούν σε ύφεση όσο προχωρούμε προς το καλοκαίρι, αλλά εντοπίζονται ακόμα και σε σκευάσματα ινσουλίνης.

Δεκάδες είναι οι αναγνώστες του iEidiseis που αναφέρουν προβλήματα σε δεκάδες σκευάσματα και που αναγκάζονται να επισκέπτονται αρκετά φαρμακεία μέχρι να το βρουν και αν τελικά το βρουν.

Ως προς τον αριθμό των ελλείψεων αυτός δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος στο iEidiseis, «κάθε μέρα παρουσιάζεται και μία νέα έλλειψη, ενώ σε κάποια ομαλοποιείται η ροή τους στην αγορά».

Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποιεί και για νέες μεγάλες ελλείψεις, τις οποίες αναμένουμε το καλοκαίρι.

«Ζούμε τραγικές καταστάσεις, όχι απλά δεν έχει διορθωθεί η κατάσταση, αλλά κάθε μέρα έχουμε και μία νέα έλλειψη», τονίζει και αναφέρει πως εκτός από τα εισπνεόμενα, είναι σε έλλειψη η ινσουλίνη, όπως και το εμβόλιο του έρπητα.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, «πλέον για να λειτουργήσει ένα φαρμακείο χρειάζεται να έχει τρομερό στοκ φαρμάκων», λέει ο κ. Λουράντος.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λουράντο, καμία λύση δεν έχει βρεθεί για ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, «είναι αστείο να πούμε πως έχει γίνει κάτι προς την ομαλοποίηση. Όποιος και αν ήταν βέβαια στην εξουσία, το ίδιο θα έλεγε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. Όμως δεν έχει γίνει τίποτα. Βγείτε να ζητήσετε augmentin σε ένα φαρμακείο, να δείτε τι γίνεται».

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιανουάριο βρίσκονται σε έλλειψη: παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη, βουταμιράτη, αμβροξόλη, δραστικές για αντιβιοτικά, αντιπυρετικά και αντιυπερτασικά φάρμακα, εισπνεόμενα σκευάσματα, σιρόπια για τον βήχα, αντιβιώσεις.

Για το θέμα είχε βγάλει ανακοίνωση προ ημερών ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

«Φάρμακα πρώτης ανάγκης εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα ράφια φαρμακείων και να αναγκάζουν τους πολίτες να τηλεφωνούν σε φαρμακεία, μήπως και ανακαλύψουν τα φάρμακά τους», αναφέρει.

Παράλληλα, θέτει και το ζήτημα της αποκομιδής των ληγμένων φαρμάκων από τους ειδικούς κάδους του ΙΦΕΤ που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία, καθώς αυτή έχει σταματήσει, όπως τονίζει, αφού «οι κάδοι έχουν υπερχειλίσει και δεν μπορούν να δεχθούν άλλα φάρμακα για ανακύκλωση ή καταστροφή».

Αυτά τα δύο γεγονότα «αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και καλούνται οι αρμόδιοι και το υπουργείο Υγείας να παρέμβουν άμεσα για επίλυση του προβλήματος», τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/192295/den-vriskoun-farmako-gia-tis-megales-elleipseis-sta-farmaka

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πάνε σχεδόν δύο χρόνια από τότε που άρχισε η έλλειψη, η οποία οφείλεται στο ότι κάνουν τα φάρμακα εξαγωγή σε χώρες που πωλούνται πολύ ακριβότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Ίσαμε δέκα φορές έχομε ακούσει τον Πλεύρη να λέει ότι “εντός μηνός” θα έχει ομαλοποιηθεί η αγορά, αλλά μόνον ομαλοποίηση που δεν βλέπομε. Κατά τ’ άλλα είμαστε κράτος … ευρωπαϊκό και αυτοκαμαρωνόμαστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα