Δίμηνη περίοδο αποσυμπίεσης με την Τουρκία θέλει η Αθήνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με σκοπό την περαιτέρω οικοδόμηση ενός στιβαρού πλαισίου θέσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας έχουν αποδυθεί ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ νωρίτερα συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα και της Σλοβακίας Ιγκόρ Μάτοβιτς. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η συζήτηση των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και θέματα «διμερούς συνεργασίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο άνδρες μίλησαν, βέβαια, και για τα υπόλοιπα σημαντικά θέματα (π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης), κυρίως όμως για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας. Στα διμερή θέματα περιλαμβάνονται θέματα όπως τα εξοπλιστικά, κυρίως όμως το πλαίσιο γύρω από το οποίο πρέπει η Ε.Ε. να κινηθεί έναντι της Τουρκίας.

Oπως η «Κ» έχει αναφέρει ήδη από το χθεσινό φύλλο της, το βασικό σενάριο είναι η κατάρτιση καταλόγου τομεακών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο οποίος θα βρίσκεται στο τραπέζι προς ενεργοποίηση σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Aγκυρας επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Οι ακριβείς τομείς ενεργοποίησης πιθανών κυρώσεων είναι υπό συζήτηση, καθώς, για παράδειγμα, χώρες όπως η Ισπανία έχουν τόσο σημαντική έκθεση στην Τουρκία, που πιθανότατα δεν θα δεχθούν κάτι τέτοιο. Η Γερμανία για ακόμα μια φορά βρίσκεται στο μέσον δύο αντικρουόμενων απόψεων που θα συγκρουστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Γι’ αυτό και η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη εμπάργκο σε επιθετικά όπλα, με προμετωπίδα τα υποβρύχια τύπου 214, γερμανικής τεχνολογίας, τα οποία προμηθεύεται η Aγκυρα από το Βερολίνο και σε περίπτωση κρίσης θα στραφούν, δίχως καμία αμφιβολία, κατά της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι εντός της Γερμανίας υπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί, όπως το Κόμμα των Πρασίνων, που δεν διαφωνούν με τη διακοπή εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία. Υπάρχουν χώρες που είναι θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με πλέον χαρακτηριστική την Ολλανδία. Χθες, μάλιστα, ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ, λίγες ώρες πριν από την υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία, με πρωτοβουλία του Μάικ Πομπέο, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε και τον Λιθουανό ομόλογό του Λίνας Λινκεβίτσιους, ενώ δέχθηκε στο υπ. Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα