Δένδιας – Τσαβούσογλου: Το παρασκήνιο μετάθεσης της συνάντησης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια έκτακτη διυπουργική τηλεδιάσκεψη (Εξωτερικών και Αμυνας) του ΝΑΤΟ με θέμα (επισήμως) την έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, κυρίως όμως (ανεπισήμως) τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό, μετέθεσε τελικά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα σοβαρή, ενώ το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των Συμμάχων από το Αφγανιστάν κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε χάος, και οι Αμερικανοί επιθυμούν να ζητήσουν από τους Ευρωπαίους και άλλους εταίρους να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης. Ως εκ τούτου, η σημερινή συνάντηση ήταν αδύνατον να αποφευχθεί όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την τουρκική πλευρά, η οποία ευελπιστεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση της στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να προτείνει στην Ουάσιγκτον ανταλλάγματα που θα ήταν πιθανό να λειτουργήσουν ως παράγοντες εξομάλυνσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Αρχικά, χθες το μεσημέρι, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να αντιστρέψει το πρόγραμμα. Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί το πρωί η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αγκυρα και το τετ α τετ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη να μετατεθεί προς το μεσημέρι, ώστε μέχρι το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών να επιστρέψει στην Αθήνα και να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο θα συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Επειτα από ανταλλαγή αρκετών τηλεφωνημάτων ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, αλλά και με την προσοχή στραμμένη στις Βρυξέλλες (ΝΑΤΟ), αποφασίστηκε τελικά το ταξίδι του κ. Δένδια να πραγματοποιηθεί… σε δύο δόσεις. Σήμερα το πρωί ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη όχι στο Φανάρι, αλλά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το γενικό προξενείο της Ελλάδας. Εν συνεχεία θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ. Και αύριο (μετά το μεσημέρι) θα μεταβεί στην Αγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου. Ο τελευταίος επέλεξε το πρωί της Πέμπτης να μεταβεί στα Κατεχόμενα για να επιστρέψει το απόγευμα στην τουρκική πρωτεύουσα για τη συνάντηση με τον κ. Δένδια.

Το πρόγραμμα είναι αρκετά ρευστό, ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό αν την Πέμπτη θα παρατεθεί προς τιμήν του κ. Δένδια το δείπνο ιφτάρ (για το Ραμαζάνι). Ενδεικτικό της στενότητας χρόνου που υπάρχει είναι ότι ο κ. Δένδιας έχει ήδη πρόγραμμα στην Αθήνα και για αύριο το πρωί. Ως εκ τούτου, όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Οι δηλώσεις των δύο υπουργών έχουν, πάντως, προγραμματιστεί για τις επτά το απόγευμα. Τον κ. Δένδια θα συνοδεύσει στην Αγκυρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η παρουσία του κ. Φραγκογιάννη υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να αναθερμάνουν και κάποιες παλιότερες συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Κυρίως, όμως, οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου θα μιλήσουν για τα διμερή θέματα, που σε σημαντικό βαθμό έχουν αποκτήσει και σημαντική περιφερειακή διάσταση. Η ελληνική πλευρά κρατά, συνειδητά, χαμηλά τις προσδοκίες, αναμένοντας την αναπαραγωγή ορισμένων σταθερών απόψεων εκ μέρους της Αγκυρας. Η συνάντηση των δύο υπουργών είναι επίσης σημαντική και ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο τέλος του μηνός.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα