Δένδιας από Τίρανα: «Επιταχύνουμε» για να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε ο κ. Δένδιας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα, σήμερα στα Τίρανα, αναφερόμενος στη διαδικασία παραπομπής του ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Στην «ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη», αναφέρθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα, σήμερα στα Τίρανα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια διαδικασία «μεγάλης σπουδαιότητας» όχι μόνο για τις δύο άμεσα εμπλεκόμενες χώρες αλλά και λόγω των μηνυμάτων που στέλνονται μέσω αυτής.

«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι για εμάς μεγάλης σπουδαιότητας. Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε υπογραμμίζοντας «ότι αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές».

«Συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

Για «εμπόλεμο»

Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον «νόμου περί εμπολέμου» η διατήρηση του οποίου αποτελεί έναν «αναχρονισμό» και θα «πρέπει να απαλειφθεί», όπως είπε, σημειώνοντας μάλιστα πως οι δύο πλευρές «πρέπει να εργαστούν ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό».

 

Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Έλληνα ΥΠΕΞ στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη που πρόκειται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Σημειωτέων πως χθες έφτασε στα Τίρανα και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να συμμετάσχει στην Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα.

«Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή μας. Ιδιαιτέρα, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, που η προσοχή στην Ουκρανία επιτρέπει σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή μας. Νομίζω ότι μαζί πρέπει να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σήμερα από τα Τίρανα, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία».

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα σήμερα επαφές με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο και με μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας από τη Χειμάρρα, ενώ στη συνέχεια σήμερα επρόκειτο να συναντήσει και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στον οποίο θα μετέφερε «τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» όπως δήλωσε.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των κ.κ. Ράμα και Δένδια βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα