Γ. Παπαπροδρόμου: Λίστα αυτοελέγχου – καλών πρακτικών και ενεργειών Κυβερνοασφάλειας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Δημοσιεύτηκε στις 01/03/2023 14:14

Φιλοξενούμενος στη σημερινή εκπομπή του Νίκου Παπαδάκη, στο Radio Politica, ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, Υποστράτηγος εα, Ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος, μίλησε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη υιοθέτησης καλών πρακτικών στο Θέμα της Κυβερνοασφάλειας σε σχέση με την καθημερινότητά μας.

Ο κ. Παπαπροδρόμου εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα με την σύγκρουση των τρένων και που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πολλοί συνάνθρωποι μας.

Οπως ανέφερε ο κ. Παπαπροδρόμου: Από τη στιγμή που συμμετέχουμε στο ψηφιακό κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσω των αριθμητικά πολλών τεχνολογικών συσκευών και των αριθμητικά περισσότερων εφαρμογών και πλατφορμών, έχουμε πλέον την ανάγκη να συνδεόμαστε με ασφαλέστερους και αποτελεσματικότερους τρόπους.

Ακολουθώντας τις καλές πρακτικές περιορίζουμε την ψηφιακή επιφάνεια όπου μπορεί να είμαστε εκτεθειμένοι, κυρίως σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, αποφεύγοντας καταρχήν την αλίευση των δεδομένων μας.

Μια λίστα καθημερινή που περιλαμβάνει σειρά ενεργειών και βημάτων προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ανάγκες μας, ανάλογα πως και πόσο χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες.

Ειδικότερα, αφού ενδιαφερθούμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τις συσκευές που χρησιμοποιούμε, ασχολούμαστε με τις εφαρμογές και τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα ή επιθυμούμε να προσθέσουμε στα ήδη υπάρχοντα. Κι αυτό δεν είναι μια υπόθεση ρουτίνας, απαιτεί χρόνο και κυρίως γνώση.

Ενδεικτική πηγή άντλησης πληροφοριών στην παρακάτω διεύθυνση: https://csirt.cd.mil.gr/el/individuals-families-gr/protect-your-devices-gr/

Στη λίστα αυτοελέγχου θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται:

-Η εγκατάσταση ενημερώσεων ασφαλείας

-Η διαγραφή αχρησιμοποίητων εφαρμογών

-Η προσοχή στα κλικ που κάνουμε

-Η δημιουργία και η αποθήκευση σελιδοδεικτών σε σημαντικούς ιστότοπους (όπως των τραπεζών με τις οποίες συναλλασσόμαστε)

-Η χρήση ενός αξιόπιστου παρόχου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

-Η δημιουργία, με αξιόπιστο τρόπο, αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων μας

-Η τακτική αλλαγή των κωδικών μας

-Η διασφάλιση της πρόσβασης στις συσκευές μας με ασφαλή τρόπο

-Η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων

-Η μη υπερβολική κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

-Η αποφυγή δημοσίων σημείων πρόσβασης στο διαδίκτυο (public Wi-fi) ή σταθμών φόρτισης

Ενδεικτική πηγή άντλησης πληροφοριών στην παρακάτω διεύθυνση:

https://www.cyberchallenge.tech/_files/ugd/be22fe_d2010e65a1d043349d21f2148349b0bf.pdf

-Η αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων μας θα πρέπει να είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και μια επιλογή μονόδρομος, η οποία θα πρέπει να συνδυάζεται με την αναζήτηση χρήσιμων πληροφοριών από αξιόπιστες μόνο πηγές, αφού η Υπερπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση μας δυσκολεύουν αρκετά.

Ενδεικτική πηγή άντλησης πληροφοριών στην παρακάτω διεύθυνση:

https://nationaldigitalacademy.gov.gr/

Τέλος, στην περίπτωση που πέσουμε θύμα κυβερνοεγκλήματος ή απόπειρας τέτοιου εγκλήματος καλό είναι να γνωρίζουμε από πριν τι νομικές δυνατότητες και επιλογές έχουμε.

Πρώτα από όλα να γνωρίζουμε την πλατφόρμα καταγγελιών εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο η οποία μας δίνει τη δυνατότητα, με τρόπο άμεσο, δωρεάν και ασφαλή, να καταγγείλουμε μια σειρά από κυβερνοεγκλήματα.

Ενδεικτική πηγή παραπομπής στην παρακάτω διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/kataggelies

Βεβαίως, η πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να φροντίσει να επικαιροποιήσει και να αναβαθμίσει τη δυνατότητα αυτή, προσθέτοντας και άλλες περιπτώσεις όπως του διαδικτυακού παράνομου τζόγου, της διαδικτυακής παράνομης πώλησης φαρμάκων και ναρκωτικών, κα.

Δεύτερη παράμετρος των δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεση μας είναι η άσκηση του δικαιώματος αναφοράς προς τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές της χώρας (Συνήγορος του πολίτη, Συνήγορος του Καταναλωτή, ΑΔΑΕ, ΑΔΠΧ, ΕΟΦ, ΕΕΤΤ, ΕΕΕΠ, Τράπεζα της Ελλάδος, κα), όπου τα διάφορα σε βάρος μας κυβερνοπεριστατικά μπορεί να έχουν (και τις περισσότερες φορές έχουν) και διοικητικές προεκτάσεις (πρόστιμα και άλλες διοικητικές κυρώσεις).

Ενδεικτική πηγή άντλησης πληροφοριών στην παρακάτω διεύθυνση:

https://www.zougla.gr/technology/world-of-tech/article/to-sistima-anaforas-kivernoeglimaton-ke-kivernoperistatikon-stin-xora-mas

https://www.youtube.com/watch?v=_uFJXg-HdlY&t=304s

-Η πολυπλοκότητα και η αβεβαιότητα του σύγχρονου διασυνδεδεμένου περιβάλλοντος έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα μας.

Μια λίστα αυτοελέγχου, ενεργειών και καλών πρακτικών, γύρω από την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, μπορεί να μην λύνει όλα τα προβλήματα όμως αποτελεί μια καλή αρχή για κάθε μας επόμενη στιγμή……

Καλό μήνα και καλύτερη προσέγγιση του Κυβερνοχώρου…

politica.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα