Γονείς μοναχών τα «ψάλλουν» στον ηγούμενο Εφραίμ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Γονείς μοναχών τα «ψάλλουν» στον ηγούμενο Εφραίμ
Αντιδράσεις στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Συγγενών και Φίλων Μοναχών προκαλεί η ενέργεια του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ να επιτρέψει, ύστερα από 27 χρόνια (αφότου ανέλαβε ηγούμενος), σε μοναχούς να διανυκτερεύσουν στο πατρικό τους στην Κύπρο.

Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», η επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο τάματος του ηγουμένου Εφραίμ στα Ιεροσόλυμα και η Κύπρος θα αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό.

Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη, στις 23 τρέχοντος ο ηγούμενος Εφραίμ θα λειτουργήσει στον ιερό ναό Αγίας Θέκλας στον συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Β’ στη Λάρνακα και θα απευθυνθεί στους πιστούς. Σε επιστολή του Συνδέσμου στον «Φ», η διανυκτέρευση χαρακτηρίζεται ως θετικό βήμα, αλλά προστίθεται πως θα έπρεπε να επιτραπεί στους μοναχούς να παραμείνουν μια βδομάδα στα σπίτια των γονιών τους.

Στην επιστολή των γονέων που διαμαρτύρονται αναφέρεται πως από την έναρξη της ηγουμενίας του γέροντα Εφραίμ το 1990 μέχρι σήμερα, κατά καιρούς αρκετοί γονείς που ήταν σοβαρά άρρωστοι ή ετοιμοθάνατοι ικέτευσαν τον γέροντα να επιτρέψει στο παιδί τους να έλθει στη Κύπρο για να τους επισκεφθεί, αλλά πάντοτε η απάντηση ήταν αρνητική. Αρνητική ήταν, προστίθεται στην επιστολή, και η απάντηση στο αίτημα για να παρευρεθούν στην κηδεία των γονιών τους. Επίσης η θέση του ηγουμένου ήταν ότι «το ίδιο το παιδί σας δεν θέλει να παρευρεθεί στην κηδεία και προτιμά να προσευχηθεί».

Στην επιστολή προστίθεται πως, λόγω της μέχρι σήμερα επιμονής του γέροντα Εφραίμ σε αυστηρούς περιορισμούς στη σχέση των μοναχών με τους γονείς τους, ορισμένοι έχουν την άποψη ότι η ξαφνική αυτή κίνηση, που γίνεται μετά από 27 χρόνια, αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι, που εξυπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες του ιδίου προσωπικά.

«Εμείς», συνεχίζει η επιστολή, «που βιώνουμε καθημερινά το πρόβλημα των περιορισμών στην επικοινωνία με τα παιδιά μας, κρίνουμε ότι η ολιγόωρη επίσκεψή τους στο σπίτι μας δεν είναι ικανή να απαλύνει τον πόνο 15 και 20 χρόνων παντελούς απουσίας, διότι τη μεγάλη χαρά της αντάμωσης το απόγευμα θα διαδεχθεί ο πόνος του αποχωρισμού, το επόμενο πρωί».

Σύμφωνα πάντα με την επιστολή, η ολιγόωρη επίσκεψη θα είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους γονείς των μοναχών που, λόγω ηλικίας ή και ασθενειών, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να δουν τα παιδιά τους και περίμεναν αυτή την ευκαιρία για χρόνια για να ζήσουν κάποιες ημέρες με τα παιδιά τους και όχι λίγες ώρες.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης:

«Αναμένουμε από τον γέροντα Εφραίμ, έστω και τη δωδεκάτη, να αφήσει τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την ενέργειά του αυτή και να δει τις πραγματικότητες. Ζητούμε από αυτόν να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του, να μας λάβει σοβαρά υπόψη και να είναι βέβαιος πως οποιαδήποτε ουσιαστική ενέργεια για ικανοποίηση των γονιών, θα τύχει της ανάλογης εκτίμησης και θα αποτελέσει τη βάση για οικοδόμηση μιας καλύτερης σχέσης μεταξύ αυτού και των γονιών, προς όφελος πάντοτε των παιδιών μας».

http://www.philenews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα