Γλυπτά, αγάλματα, τοπόσημα… Θεσσαλονίκη!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Κώστα Ιακώβου

Ένα νέο γλυπτό κοσμεί την πόλη της Θεσσαλονίκης, και επίσημα μετά τα αποκαλυπτήριά του, το γλυπτό Meteoron. Πρόκειται για ένα ύψους 12 μέτρων γλυπτό, στο χρώμα του κόκκινου, που τοποθετήθηκε απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης και το οποίο δημιούργησε ο καλλιτέχνης και συντοπίτης μας, Κώστας Γεωργίου. Το έργο αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα της προσπάθειας που γίνεται από τη διοίκηση για πρόοδο και πολιτισμό ενώ η επιλογή του παγκόσμιου φήμης Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη αποτελούσε ένα χρέος μας προς αυτόν και συγχρόνως μας τιμά ιδιαιτέρως.

Μετά από καιρό, είδαμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης να προστίθεται ένα ακόμη αξιοθέατο, που ελπίζουμε ο κόσμος να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει και να γίνει έτσι αυτό, ένα αγαπημένο τοπόσημο. Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο καλλιτέχνης, το γλυπτό, πέρα από τις ερμηνείες που μπορεί ο καθένας να του δώσει, εκφράζει τη φιλία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, γνωρίσματα που αντιπροσωπεύουν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, δεν είναι το πρώτο αξιοθέατο της πόλης. Εντοπίζονται, σε διάφορα σημεία, προτομές, αγάλματα, όλα κομμάτια της ιστορίας της πόλης, η οποία ιστορία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έτσι, συναντούμε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προτομές ιστορικών πολιτικών προσώπων, το άγαλμα του Αριστοτέλη, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος αλλά και τις πιο σύγχρονες Ομπρέλες.

Κάθε ένα από αυτά προσφέρει τη δική του ομορφιά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αναδεικνύει περίτρανα την έντονη πολιτιστική νοοτροπία που υπάρχει στην πόλη. Παράλληλα καθένας από εμάς, μπορεί να αξιοποιήσει όλα αυτά τα αξιοθέατα για δικό του προβληματισμό, δική του εξερεύνηση πληροφοριών και εκμάθηση ιστορίας.

Η Θεσσαλονίκη λοιπόν έχει το παρελθόν της, που αναδεικνύεται με τις προτομές, που τιμούν την ελληνική και τοπική ιστορία, έχει το παρόν της που αποτελεί έναν συνδυασμό νέων και παλαιών νοοτροπιών, αρχιτεκτονικών, τοποσήμων. Έχει τέλος, πολύ μέλλον μπροστά της, ένα μέλλον για το οποίο η διοίκηση σήμερα έχει ένα δημιουργικό όραμα που καθημερινά κάνει πράξη.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα