Γκεοργκιέφσκι: Επίσημη γλώσσα μας επί Οθωμανών ήταν η βουλγαρική

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ έγραψε επιστολές στην επίσημη βουλγαρική γλώσσα. Εκείνη την εποχή, όλοι μπορούσαν να γράφουν βουλγαρικά και αυτό διατηρείται μυστικό στη Βόρεια Μακεδονία.

Δεν γράφεται πουθενά, δεν συζητείται πουθενά. Το ερώτημα είναι γιατί έχει παραμείνει κρυφό, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι κατά τη φιλοξενία του σε πρόγραμμα του ραδιοφώνου «Κανάλ 77”, όπως σημειώνει η Press24 των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον Γκεοργκιέφσκι, η γλωσσική διαφωνία με τη Βουλγαρία επιλύθηκε μέσω έμμεσων θέσεων, αλλά η ιστορία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονία τον 19ο και τον 20ο αιώνα δεν είναι τόσο μαύρη όσο παρουσιάζεται.

«Ποιο είναι το πρόβλημα με το να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε όλη τη τότε έκταση της Βόρειας Μακεδονίας επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιούνταν ήταν η βουλγαρική. Αυτό κρατείται μυστικό στη Βόρεια Μακεδονία. Το πρόβλημα είναι γιατί κρύβεται αυτό. Τα αραβικά ήταν επίσημη γλώσσα στην Τουρκία μέχρι τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ.

»Σήμερα οι Τούρκοι δεν το κρύβουν… Πριν από την κωδικοποίηση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας, οι «Μακεδόνες» χρησιμοποιούσαν τη βουλγαρική γλώσσα. Ανοίξτε ένα έγγραφο του VMRO, όλα είναι γραμμένα στην επίσημη βουλγαρική γλώσσα. Έτσι, όλες οι επιστολές του Γκότσε Ντέλτσεφ είναι στην επίσημη βουλγαρική γλώσσα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Fokus

https://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα