«Για την κατάληψη της Σύρτης στη Λιβύη πρέπει να εξουδετερωθούν οι αεροπορικές δυνάμεις του Χαφτάρ»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φωτό από το τούρκικο δημοσίευμα

Ιούνιος 13, 2020. 16:35

Η πόλη Σύρτη στη Λιβύη, την οποία η Ρωσία χαρακτηρίζει ως «κόκκινη γραμμή», ο στρατός της Τρίπολης -του Σάρατζ, δεν κατάφερε να την ανακτήσει ακόμη από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Η Σύρτη έχει μεγάλη σημασία λόγω της στρατηγικής της θέσης, γράφει η τουρκική εφημερίδα Aksam.

Βρίσκεται μεταξύ της Βεγγάζης και της πρωτεύουσας Τρίπολης, η Σύρτη θεωρείται ιστορικά ότι συνδέεται με την περιοχή της Τρίπολης- τη δυτική Λιβύη, όπως σημειώνεται.

Η πόλη άλλαξε χέρια όταν η 604η ταξιαρχία Μενταχίλ που ανήκε στη φυλή των Φερκάν, ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στο στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η αεροπορική βάση Τζούφρα

Η στρατηγική σημασία της Σύρτης πηγάζει από τη θέση της, βρίσκεται βόρεια της αεροπορικής βάσης Τζούφρα και βρίσκεται σε μια ανοιχτή περιοχή 300 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο.

Μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία θέλει να διατηρήσει την Τζούφρα ως μόνιμη βάση στη Βόρεια Αφρική, και ως εκ τούτου επιθυμεί να σχηματίσει μια σημαντική βάση στα νότια της Μεσογείου.

Αυτό εξηγεί γιατί η Ρωσία έστειλε 14 μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 και Su-24 στην Τζούφρα, καθώς και μισθοφόρους της εταιρείας Wagner, γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση Τζούφρα όπως την  αεροπορική βάση Χμέιμιρ στη Συρία.

Εάν η Ρωσία μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Σύρτη δεν θα καταληφθεί από τις πολιτοφυλακές της Τρίπολης,  τότε θα έχει κερδίσει ναυτική βάση. Θα περιβάλλει επίσης το ΝΑΤΟ, για το οποίο θα αποτελεί απειλή πυραύλων στα δυτικά του σύνορα και από το νότο.

Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Μόσχα του Αντιπροέδρου της Λιβύης,  Αχμέτ Μουαϊτίκ, αναφέρει ότι οι ρωσικές αρχές του έδωσαν τη γνώμη ότι «η Σύρτη είναι κόκκινη γραμμή».

Η χρήση του πλούτου της Λιβύης εξαρτάται από την απόκτηση της Σύρτης

Από την άλλη πλευρά ο στρατός του Χαφτάρ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην καταληφθεί η πόλη, επειδή η Σύρτη παίζει το ρόλο της «πόλης περιπολίας» [“karakol kenti”] ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή πετρελαίου («Petrol Hilali»), από όπου γίνεται το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των λιμένων και των πετρελαιοπηγών, ενώ η απώλεια στο λιβυκό κράτος έφθασε τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο έλεγχος της Λιβύης γίνεται μέσω της Σύρτης

Ως εκ τούτου, η κατάληψη της περιοχής από την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ είναι όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική επιταγή.

Ωστόσο, οι δυνάμεις του Χαφτάρ κρατούν τα λιμάνια της Σύρτης και του πετρελαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε λόγω της ισορροπίας ισχύος είτε αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων.

Αυτή η κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε διχοτόμηση, όπως στην Υεμένη ή την Κορεατική Χερσόνησο.

Νίκη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αεροπορική υποστήριξη

Ο κύριος λόγος για τον οποίο Σάρατζ δεν μπόρεσε να πάρει την Σύρτη από την πρώτη μέρα ήταν η εμφάνιση οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (SİHA), παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ αποσύρθηκαν  προς τα ανατολικά με το ηθικό τους να πιέζεται.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης του Σάρατζ, που κατέλαβαν την  ‘Vişke’ στις 6 Ιουνίου, ξεκίνησαν 3 επιθέσεις στη Σύρτη, σύντομα απέκτησαν τον έλεγχο σε μια περιοχή 110 χιλιομέτρων και έφτασαν στη δυτική είσοδο της πόλης.

Όταν οι δυνάμεις του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, απομακρύνθηκαν από το σύστημα αεροπορικής υποστήριξης και βγήκαν από την ομπρέλα, προκλήθηκαν πολλές απώλειες λόγω του μεγάλου βομβαρδισμού απο τα ένοπλα εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα που υποστήριζαν τον Χαφτάρ.

Η γεωγραφία της περιοχής και πάθημα της Αιγύπτου

Η πόλη βρίσκεται σε μια ανοιχτή έκταση, μια περιοχή χωρίς βουνά, δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος που να προστατεύεται από εναέρια στοιχεία. Για αυτόν τον λόγο, υπάρχει μια σιωπηλή προετοιμασία για την επόμενη μάχη μεταξύ των μερών στις πρώτες γραμμές γύρω από τη Σύρτη.

Είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η αεροπορική δύναμη που υποστηρίζει τον Χαφτάρ για να γίνει κατάληψη της Σύρτης.

Για το λόγο αυτό, φαίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ομπρέλα αεροπορικής άμυνας που  να εκτείνεται πέρα ​​από την πόλη, στην ευρύτερη περιοχή,  η οποία θα προστατεύει τα στρατεύματα στο έδαφος από τις αεροπορικές επιθέσεις και να υποστηρίζει τα προχωρημένα στρατεύματα με το βαρύ πυροβολικό.

Σε περίπτωση που οι δυνάμεις της Τρίπολης αναλάβουν δράση χωρίς να λάβουν αυτά τα μέτρα, θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια μοίρα με τον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος έχασε 250 άρματα μάχης εναντίον του Ισραήλ, επειδή βγήκε από την ομπρέλα αεροπορικής προστασίας στη χερσόνησο του Σινά στον πόλεμο του 1973.

Aksam

The Hellenic Information Team

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα