«Για Καστελλόριζα να μιλούμε τώρα!..»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια πολεμική σύρραξη στο Αιγαίο μοιάζει προετοιμασμένη και αναπότρεπτη. Σχεδόν προκαθορισμένο και το αποτέλεσμα: μια ακόμα συρρίκνωση του Ελληνισμού εδαφική, θαλάσσια και πληθυσμική.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθηλωμένες στο μόνο είδος πολιτικής που γνωρίζουν: στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Κάθε Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 είναι μια μονότονη, χιλιοφθαρμένη και εντελώς μικρονοϊκή μάχη εντυπώσεων. Ο εφιάλτης καραδοκεί σε δευτερόλεπτα, αλλά το Δελτίο Ειδήσεων θέλει μόνο να κερδίσει τις εντυπώσεις – όχι στο εξωτερικό, τους κομματικούς οπαδούς τούς εγχώριους θέλει να πείσει.

Για τις εντυπώσεις δουλεύει (αόκνως, να το παραδεχθούμε) και ο υπουργός Εξωτερικών: ταξιδεύει ακατάπαυστα. Θέλει να πείσει τους πάντες ότι η Ελλάδα τηρεί, ενώ η Τουρκία παραβιάζει, ένα Διεθνές Δίκαιο που… δεν υπάρχει! Θα μπορούσε, ελλείψει κοινά παραδεκτού Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, ο Ελληνας υπουργός να μιλάει τη γλώσσα της Ιστορίας, που είναι αναγκαστή κατά πάντων. Το αποφεύγει τόσο επιμελημένα, ώστε δίνει την εντύπωση ότι, για να του δοθεί το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, βεβαίωσε (μάλλον μεθ’ όρκου) την απόλυτη αποφυγή επίκλησης της Ιστορίας.

Μια δικαιολογία θα μπορούσε ίσως να υπάρξει: Οτι κάθε επίκληση ιστορικών δεδομένων θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου: Στο εσωτερικό του Ελλαδιστάν, αποκαλύπτοντας επιφανείς Εφιάλτες να έχουν στερεωθεί στις συνειδήσεις σαν ινδάλματα, στο δε ευρωπαϊκό επίπεδο την ατιμία και τη δολιότητα να ταυτίζονται με την «πεφωτισμένη» πολιτική που γέννησε ο Διαφωτισμός. Είναι πάντως θανατηφόρο να παρακάμπτεται η Ιστορία προκλητικά για χάρη επικαιρικών σκοπιμοτήτων, «δίχως αιδώ ή λύπην».

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με οδυνηρότατο τίμημα εμφύλιου σπαραγμού, η Ελλάδα τάχθηκε με τους Αγγλογάλλους, που τελικά ήταν οι νικητές, οι Τούρκοι με τους Γερμανούς που ήταν οι νικημένοι. Η Ελλάδα έχασε τη Μικρασία, τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμυλία, πανάρχαιες κοιτίδες του πολιτισμού της, λάφυρα της οθωμανικής βαρβαρικής απληστίας. Ακόμα πιο προκλητικός ο αμοραλισμός της Δύσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Χαμένη για την Ελλάδα η Κύπρος, Ιμβρος, Τένεδος, Βόρεια Ηπειρος, καλομαθημένο παιδί της Δύσης η Τουρκία, κατάφωρη προτίμηση των Δυτικών.

Ισως να ενεργεί με ρεαλισμό σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών παρακάμπτοντας την Ιστορία. Διακόσια χρόνια «αυτοδιοίκητου» κρατικού βίου μάλλον συνηγορούν με τη σολωμική απαισιοδοξία: «σαν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά». Πάντως, όσο ξεπεσμένοι (αμελητέοι) κι αν είμαστε («στις πανελλήνιες, με γνώσεις τρίτης γυμνασίου παίρνεις τη φοιτητική ιδιότητα!» – «Κ» 28.8.2020) η κατάτμηση του «εθνικού» μας κράτους των Ελληνωνύμων, για να δοθούν μπουναμάδες σε γειτόνους μας, είναι μόνιμη απειλή, δηλαδή αδιάκοπη αγωνία πολέμου.

Την απειλή τη ζουν ως αγωνία οι λίγοι Καστελλοριζιοί, όσοι κάτοικοι απομένουν στη Λήμνα, η ελληνική μειονότητα στο θρασύτατο τουρκικό βιλαέτι της Δυτικής Θράκης. Οι υπόλοιποι Ελληνώνυμοι συνεχίζουμε να ηδονιζόμαστε με το «σασπένς» του εθνικού μας τζόγου: Πώς «την έφερε» στον Μητσοτάκη ο Τσίπρας, με ποιο τέχνασμα εξουδετέρωσε την πονηριά του Τσίπρα ο Μητσοτάκης!

Αν θέλαμε να επιβιώσουμε ιστορικά ως συλλογικότητα, θα ήταν, και πάλι σήμερα, διαφορετικά τα αντανακλαστικά μας: Θα είχε άλλη στελέχωση το υπουργείο Εξωτερικών. Θα είχαν κληθεί τουλάχιστον δύο «κλάσεις» εφέδρων σε επιστράτευση. Θα είχαν κοπεί στο μισό, για δύο μήνες, οι αμοιβές κρατικών λειτουργών που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, για να αγοραστούν πολεμικά αεροσκάφη. Απλοϊκά «σημεία».

Όσο την άμυνα της πάτριας γης και θάλασσας την εκλιπαρούμε από διεθνείς προσχηματικούς οργανισμούς και αποδεδειγμένης αναξιοπιστίας κυβερνήσεις, σε κάποια ελληνικά νησιά, λογικότατα, οι κάτοικοι βουβοί θα ετοιμάζουν μπογαλάκια. Ο εφιάλτης της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, της Μόρφου, της μισής Λευκωσίας, είναι εμπειρία νωπή. Και τα κανάλια, όλα, καθρέφτης της δικής μας κρατικής ολιγόνοιας και μωροφιλόδοξης ευπιστίας.

Βλασταίνει από νωπές εμπειρίες ο πανικός. Όλοι έχουμε ακόμα στα μάτια μας την εικόνα του στρουμπουλής καλοκαγαθίας παραχωρητή του ονόματος «Μακεδονία» σε φυλετικά ρετάλια εισβολέων – πώς θρηνολογούσε τότε η αντιπολίτευση για την ιστορική βλασφημία, και πώς την αποσιώπησε όταν έγινε κυβέρνηση!

«Επεισόδιο» στις θάλασσές μας θα σημαίνει: να επαναληφθεί «εν σμικρώ» ό,τι προηγήθηκε στη Μικρασία, στον Πόντο, στην Ανατολική Θράκη, στην Ιμβρο, στην Τένεδο, στη Βόρεια Κύπρο. Σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές, κάποιοι ελληνώνυμοι, απολύτως σίγουροι για την κατοχυρωμένη αμνήστευσή τους, αντάλλαξαν την ολιγοήμερη διεθνή υπουργική προβολή τους με το ανεξίτηλο στίγμα της ατιμίας. Ανταλλαγή άνετη, χωρίς ενδοιασμούς και τύψεις, όπως παντού σήμερα στις «προοδευτικές» (συνεπούς μηδενισμού και αμοραλισμού) κοινωνίες.

Εξάλλου, τα σύνορα σήμερα τα προσδιορίζουν οι Αγορές, όχι η κοινωνική Ιστορία. Τα εδάφη «παραχωρούνται» όπως ξεπουλιούνται και οι κοινωνικές δομές του κράτους στο ρουσφέτι ή τα δημόσια αξιώματα σε πλειοδότες «ενίσχυσης» των κομμάτων. Μην ξεχνάμε: ο πρωθυπουργός κομματάρχης διορίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, τις ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Για Καστελλόριζα να μιλούμε τώρα!..».

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Ο εφιάλτης της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, της Μόρφου, της μισής Λευκωσίας, είναι εμπειρία νωπή. Και τα κανάλια, όλα, καθρέφτης της δικής μας κρατικής ολιγόνοιας και μωροφιλόδοξης ευπιστίας”

    Κι όμως … Η Κύπρος στην εποχή του φυσικού αερίου

    Αυτό κάνει την διαφορά μεταξύ Ελλαδιτών και Ελλήνων τής Κύπρου. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανακηρύξει ΑΟΖ, οριοθέτησε με Αίγυπτο και Ιταλία χαρίζοντας και δεν τολμά να επεκτείνει τα χωρικά τής ύδατα στα 12νμ προς πάσα κατεύθυνση. Πρέπει να ντρεπόμαστε για τα χάλια μας.

  2. Οι νεώτεροι Έλληνες ,-οι γεννηθέντες στην 10ετία του 1980 και μετά -θα νομίζουν ότι ΠΑΝΤΟΤΕ ο Έλλην πρωθυπουργός-κομματάρχης- διώριζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,γιατί ο κ. Γιανναράς -και σχεδόν όλοι- ”ντρέπονται να μιλήσουν και να γράψουν για την συνταγματική -κατά τον αείμνηστο ”πρύτανη” των Συνταγματολόγων τότε Αριστόβουλο Μάνεση- εκτροπή του 1985 να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 179 συν 1 του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά έγχρωμα ψηφοδέλτια ο υποδειχθείς από την Εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ των Κουρήδων συνταξιούχος Αρεοπαγίτης Κύριος Χρήστος Σαρτζετάκης.
    Αλλά αν τα γράψεις όλα αυτά-δεν μπορείς να” τσουβαλιάσεις όλους τους πολιτικούς στο ίδιο τσουβάλι”,όπως κάνει -χρόνια τώρα- ο εξαίρετος κατά τα άλλα αρθρογράφος κ.Γιανναράς ,που και στο άρθρο του αυτό ”χρεώνει” την Συμφωνία των Πρεσπών ”στον στρουμπουλής καλοκαγαθίας (λέγε με κ.Κοτζιά)παραχωρητή του ονόματος της ”Μακεδονίας” σε φυλετικά ρετάλια εισβολέων και όχι και στον κ.Τσίπρα ,για τον οποίον είχε προφητεύσει από τις αρχές του 2015 ότι ήταν ο ”παράκλητος” του Έθνους.
    Τώρα παρ’ότι καθηγητής με κλασσικές Ελληνορωμαικές (pacta sunt servanda)γνώσεις ζητεί εθνική ευθύνη και από την σημερινή κυβέρνηση ,παρ΄ότι αυτή έκανε δυο αναποτελεσματικές δυστυχώς απόπειρες και να μη υπογραφεί και να μη κυρωθεί αυτή η Συμφωνία .
    Αλλά αυτό δεν θέλει ”να το περάσει ”στον αδιάβαστο και με κοντή μνήμη Ελληνικό λαό.
    Ας είναι καλά ,για να μας δίνει ευκαιρίες για σχολιασμό.

  3. “γιατί ο κ. Γιανναράς -και σχεδόν όλοι- ”ντρέπονται να μιλήσουν και να γράψουν για την συνταγματική -κατά τον αείμνηστο ”πρύτανη”… μπλα-μπλα-μπλα”

    Τάδε έφη Γιανναράς, όστις είναι και ο ΠΑΤΗΡ τού όρου “πρωθυπουργοκεντικός” + παράγωγα:

    “Το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα που επεβλήθη με το Σύνταγμα του 1985 προϋποθέτει κοινωνία κάφρων, τεταρτοκοσμική εθελοδουλία”. Πηγή: LIFO

    “Ας βρισκόταν ένας έγκυρος δημοσιογράφος, να θέσει στους πρώην Αρχηγούς του Κράτους (επιλογές όλοι του πρωθυπουργοκεντρικού μας ολοκληρωτισμού)” Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    “Διαπιστώνει, όπως κάθε αμερόληπτος εχέφρων, ότι το πολίτευμα στην Eλλάδα είναι στις ετικέτες μεν «δημοκρατία», αλλά στην πραγματικότητα στυγνή πρωθυπουργοκεντρική απολυταρχία. Δεν υπάρχει «διάκριση εξουσιών»: ο πρωθυπουργός «διορίζει» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως και τον πρόεδρο της Bουλής, τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων – το «προοδευτικό» μας Σύνταγμα δεν προβλέπει κανένα θεσμό ελέγχου του πρωθυπουργού.” Πηγή: KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    “συνταξιούχος Αρεοπαγίτης Κύριος Χρήστος Σαρτζετάκης”

    Εν ενεργεία ήταν, άσχετε:

    “Τὴν μεσημβρίαν τῆς 9ης Μαρτίου 1985 ὁ Χρῆστος Α. Σαρτζετάκης, ᾽Αρεοπαγίτης, προσκληθεὶς ὑπὸ τοῦ Πρωθυπουργοῦ Κυρίου ᾽Ανδρέα Παπανδρέου, συνεγευμάτισε μετ᾽ αὐτοῦ εἰς τὴν οἰκίαν του, εἰς τὸ Καστρί. …”

    Πάλι αδιάβαστος είσαι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα