ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Επανέρχομαι σήμερα στο θέμα των ελληνικών στρατιωτικών δυνατοτήτων σε σύγκριση με την Τουρκία επικαλούμενος πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές για να τονίσω πως σε μια αντιπαράθεση με τη γειτονική χώρα οι πιθανότητες επικράτησης βρίσκονται οι περισσότερες στην ελληνική πλευρά.
Πριν από λίγες εβδομάδες πληροφορηθήκαμε πως βομβαρδίστηκε η αεροπορική βάση που κατέλαβαν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Σάρατζε στη Λιβύη και καταστράφηκαν ορισμένες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Hawk.
Η τουρκική αντιαεροπορικη άμυνα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη με δεδομένη την ανάπτυξη βλημάτων και βομβών ακριβείας μακράς ακτίνας.
Τα Hawk είχαν αποκλειστικά διατεθεί για την άμυνα της Πόλης. Η καταστροφή 3-4 πυροβολαρχιών , ουσιαστικά αφήνει την Πόλη ακάλυπτη. Ολόκληρη η δυτική ακτογραμμή της Τουρκίας είναι επίσης ακάλυπτη σε αντιαεροπορικό επίπεδο.
Υπάρχουν κάποια παρωχημένα συστήματα του 1950, τα Νίκη-Ηρακλής τα οποία είναι αστείο να θεωρηθούν απειλή, αν είναι λειτουργικά κιόλας. Τα δε τουρκικά αεροδρόμια “προστατεύονται” από συστήματα Rapier τα οποία αδυνατούν να εμπλέξουν στόχους πάνω από τα 11000 πόδια και έξω από τα 4 ναυτικά μίλια.
Όπως έγραψα και χθες, στο ελληνικό οπλοστάσιο βρίσκονται στρατηγικά βλήματα scalp των Mirage 2000 με εμβέλεια τουλάχιστον 250 χιλιόμετρα και υποστρατηγικά βλήματα αέρος εδάφους Jsow των F16 Advanced με εμβέλεια τουλάχιστον 50 νμ.
Και τα δύο όπλα πηγαίνουν “συστημένα” στους στόχους ακολουθώντας αυτόνομα προτοποθετημένες συντεταγμένες και το ανάγλυφο του εδάφους μέσω δορυφορικής φωτογραφίας που περνάει στο λογισμικό τους (στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα HeLIOs στο οποίο συμμετέχουμε) .
Το ικανότερο αυτή τη στιγμή ιπτάμενο μέσο της ΠΑ είναι το F-16 Αdvanced της 116ΠΜ του Αράξου (30 μονάδες) που αποτελεί και το τελευταίο απόκτημα της ΠΑ το 2009.
Διαφέρει σε σχέση με το Μ2000-5 στο ότι έχει δικτυοκεντρικές δυνατότητες μέσω του δικτύου Link16 που διαθέτει.
Στο ίδιο δίκτυο το οποίο δεν παρεμβάλλεται ούτε υποκλέπτεται συμμετέχουν τα ιπτάμενα ραντάρ, τα ραντάρ εδάφους της ΠΑ όπως και το σύστημα PATRIOT, ενώ μέσω σύζευξης με το link11 των πλοίων του ΠΝ δημιουργείται μία συνολική εικόνα αέρος, εδάφους, επιφανείας. Αυτό σημαίνει ότι τα F-16 από το έδαφος ακόμη έχουν πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης χωρίς να χρειάζονται τους δικούς τους αισθητήρες. Συνάμα διαθέτουν πλήρως επιχειρησιακό το σύστημα αυτοπροστασίας aspis 2, το οποίο στην κυριολεξία παραλύει το ραντάρ του τουρκικών F-16.
Σε συνδυασμό με τα βλήματα πέραν του ορίζοντα ΑMRAAM C7 και IRIS-T τα οποία παρακολουθούν το σκοπευτικό επί κράνους JHMCS κάνουν το συγκεκριμένο αεροσκάφος θανάσιμη εναέρια πλατφόρμα ικανότερη των M2000 λόγω κυρίως της συμμετοχής στο Link16.
Όπως λένε πιλότοι βασιζόμενοι στην εμπειρία τους η συνεργασία μέσω link 16 με PATRIOT και ΑΣΕΠΕ (ιπτάμενο ραντάρ), με μία 4αδα F16 advanced, στην κυριολεξία διέλυσε μεγάλα πακέτα 20 αεροσκαφών σε ασκήσεις.
Επίσης το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρει ατρακτίδιο recce (φωτοαναγνώρισης) DB110, το οποίο έχει εμβέλεια 150 χλμ στην εχθρική ενδοχώρα.
Τέλος αναφορικά με την στοχοποίηση, με τα έξυπνα υποστρατηγικά βλήματα JSOW που συνδυάζουν αυτόνομη καθοδήγηση με gps, αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης και στην τερματική φάση παρακολούθηση αναγλύφου μέσω δορυφορικής φωτογραφίας που έχει φορτωμένη (δορυφορικό σύστημα HELIOS), μπορεί να αποφύγει πιθανή παρεμβολή του GPS.
Mε βάση την εμβέλειά του μπορεί να πλήξει όλους τους στόχους των τουρκικών παραλίων σε αρκετό βάθος με άφεση αρκετά ΔΥΤΙΚΑ από τις κύριες νήσους μας… και εντός της ομπρέλας προστασίας των PATRIOT.
Στο ίδιο μοτίβο και οι έτερες έξυπνες βόμβες JDAM GBU31 και GBU50 τις οποίες διαθέτει η Ελλάδα σε μεγάλους αριθμούς και πηγαίνουν ΄’συστημένες’ σε προτοποθετημένους στόχους με αφέσεις εκτός βεληνεκούς της νηπιακής τουρκικής αεράμυνας (σύστημα Rapier και NΙΚΗ-ΗΡΑΚΛΗΣ!!!), η οποία σημειωτέον δεν διαθέτει αντιβαλιστικές δυνατότητες..
Το S400 ακόμη και να καταστεί έτοιμο επιχειρησιακά θα χρειαστεί δική του προστασία (μικρότερα αντιαεροπορικά) για την οποία δεν υπάρχει ακόμη μέριμνα, ενώ δεν θα βρίσκεται κοντά στα παράλια, καθότι θα βρίσκεται εντός εμβέλειας του ελληνικού πυροβολικού των νήσων.
Εν ολίγοις πέραν των scalp, διαθέτουμε απίστευτα μεγάλη δύναμη κρούσης στην ΠΑ με κύρια πλατφόρμα τα F-16 advanced.
Για αυτό- λένε πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μας βλέπεται να ΄΄οδυρόμαστε’ για τις δυνατότητές μας όχι απλά να ανασχέσουμε την Τουρκία, αλλά πολύ περισσότερο να επιτύχουμε μία ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη.
Βεβαίως τον πρώτο λόγο τον έχει η διπλωματία και η πολιτική.
Αλλά η στρατιωτική δύναμη υποβοηθά την πολιτική και την διπλωματία.
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Φθάνει η πολιτική ηγεσία να δείξει αποφασιστικότητα όταν και εάν χρειαστεί.
Όχι, περιδεείς, λοιπόν, στην προσέγγιση με τη γειτονική χώρα.
Αν θέλουν διάλογο να τον κάνουμε αφού επιμένει και η διεθνής κοινότης αλλά:
-Χωρίς προκλήσεις στον ελληνικό και κυπριακό χώρο.
-Μόνο για θέματα που η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι υφίστανται διαφορές (Υφαλοκρηπίδα- ΑΟΖ).
-Χωρίς ευνουχισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
-Με περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Η διεθνής κοινότητα έχει κουραστεί απο τις προκλήσεις του Ερντογάν.

Η τουρκική οικονομία περιέρχεται σε μια φάση που δεν μπορεί να υποστηρίξει επεκτατικές ενέργειες (Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Κατάρ κλπ)

Ούτε το Κατάρ, ούτε η Λιβύη μπορούν να υποστηρίζουν οικονομικά εσαεί τον Ερντογάν.

Ο συσχετισμός αυτός δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα:
-Να μην υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις.
-Να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια αδιαφορώντας για την τουρκική απειλή του Casus Belli.
-Να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο.
-Να απειλήσει με κρίση την Τουρκία την επόμενη φορά που η πολιτική αλητεία της γειτονικής χώρας (ο φασίστας Ντεβλέτ Μπαχτσελί και όποιος άλλος) προσβάλλει τα κόκαλα των προγόνων μας. Είναι παράλειψη του ελληνικού κράτους που δεν έχει φέρει σε διεθνή φόρα αυτήν την προσβολή.Δείχνει ποιότητα ηγεσίας και λαού.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χαίρετε κ. Σαββίδη.

    Θα αναγκαστώ να κάνω τον “συνήγορο του διαβόλου” (σε δύο συνεχή σχόλια, λόγω μεγέθους).

    Πολλάκις έχω καταφερθεί σε σχόλιά μου, στον ιστότοπό σας, εναντίον του φοβικού συνδρόμου προ της δήθεν τουρκικής υπεροπλίας, αλλά εξ ίσου επικίνδυνο θεωρώ να μεταβούμε στην κατάσταση της υπεραισιοδοξίας.

    Τα όσα αναφέρετε στο κείμενό σας είναι αληθή, αλλά είναι επιλεκτικά και δεν συνιστούν την πλήρη εικόνα.

    Κάποιες παρατηρήσεις.

    * Η αεράμυνα μίας χώρας δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των συστοιχιών αντιαεροπορικών βλημάτων, αλλά συνδυασμός αυτών με την δύναμη αεροσκαφών. Ναι μεν η Τουρκία στερείται ικανών αντιαεροπορικών συστημάτων, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι τα δικά μας αεροσκάφη θα κυριαρχούν ανενόχλητα, πάνω από την τουρκική ενδοχώρα, καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την τουρκική αεροπορία.

    * Οι αντιαεροπορικές δυνατότητες της Τουρκίας θα ενισχυθούν σημαντικά, αν διασυνδεθεί το σύστημα S-400 με το υπόλοιπο δίκτυο ραντάρ και αισθητήρων (ΝΑΤΟ-ικών προδιαγραφών). Στην παρούσα φάση, που αυτό δεν συμβαίνει, το S-400 έχει υποβαθμισμένες δυνατότητες.

    * Η Ελλάδα μπορεί να διαθέτει 30 F-16 Block 52 Adv., αλλά και η Τουρκία διαθέτει ισάριθμα, ενώ έχει εκσυγχρονίσει σε αντίστοιχο επίπεδο (CCIP) άλλα 170 F-16, προηγουμένων παρτίδων.

    * Το Link16 είναι ΝΑΤΟ-ικό πρότυπο, εννοείται πως δεν είναι δική μας αποκλειστικότητα.

    * Η Τουρκία διαθέτει επίσης ιπτάμενα ραντάρ, τα Ε-7T, μάλλον ικανότερα από τα δικά μας EriEye, αν και η εμπλοκή πολλών ισραηλινών εταιρειών στην υποστηρικτική τους αλυσίδα ίσως έχει δημιουργήσει προβλήματα.

    * Μην παραβλέπουμε ότι τα όπλα μακρού πλήγματος, όλου του “δυτικού” οπλοστασίου, βασίζονται σε καθοδήγηση GPS. Και το GPS όχι μόνο είναι ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ, αλλά μπορεί και να παρεμβληθεί (οι Ρώσοι μάλλον έχουν προχωρήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα).
    https://www.jpost.com/middle-east/us-warns-of-gps-interference-communications-spoofing-in-persian-gulf-597998

    * Διαφωνώ ως προς την αξιολόγηση του F-16 Block 52 Adv. ως αιχμή του δόρατός μας. Εξ άλλου, όπως προανέφερα, το ίδιο οπλικό σύστημα υπηρετεί και “απέναντι”, σε μεγαλύτερους αριθμούς. Ωστόσο, το Mirage 2000-5 Mk.II (η εκσυγχρονισμένη εκδοχή των Mirage) έχει το προνόμιο να υπηρετεί μόνο στις τάξεις μας, έχοντας ένα ικανότατο σύστημα αυτοπροστασίας / ηλ. πολέμου, το ICMS Mk.III (με πολλά υποσυστήματα κοινά με το κορυφαίο SPECTRA των Rafale), ίσως ικανότερο του ASPIS-2, ενώ εξασφαλίζει στην πλευρά μας την αποκλειστικότητα των βλημάτων Scalp-EG (αέρος-εδάφους) και MICA-IR (μοναδικό βλήμα αέρος-αέρος στο “δυτικό” οπλοστάσιο κατηγορίας BVR, με καθοδήγηση IR).

    [ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ]

  2. [ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ]

    Εν κατακλείδι, διαφωνώ με την τάση που έχει επικρατήσει στον δημόσιο διάλογο να αναλύουμε τις πολεμικές δυνατότητες Ελλάδος και Τουρκίας με την λογική του “σούπερ-ατού” (του παιχνιδιού με τις κάρτες τεχνικών χαρακτηριστικών). Ο πόλεμος είναι δυναμική και απρόβλεπτη κατάσταση, στην εξέλιξη του οποίου υπεισέρχονται πάμπολλοι, μη μετρήσιμοι, παράγοντες.

    Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε σε θέση να προκαλέσουμε στον εχθρό μεγαλύτερη ζημία από το αναμενόμενο όφελός του και η δυνατότητα αυτή δεν εξαρτάται κατ’ αποκλειστικότητα από τους αριθμούς οπλικών συστημάτων.

    Μεγάλο μας ουσιαστικό πλεονέκτημα είναι ότι το ενεργειακό κέντρο της Δ. Μακεδονίας και το οικονομικό/βιομηχανικο της Αττικοβοιωτίας είναι καλώς προστατευμένα και δυσπρόσιτα στον εξ Ανατολών εχθρό. Αντιθέτως οι δύο εκ των τριών δικών του περιοχών σημαντικής οικονομικής δραστηριότητος (Κων/πολη, Άγκυρα, Σμύρνη) είναι ευπρόσβλητες από εμάς, ακόμη και με απλά συστήματα πυροβολικού!

    Λεπτομερέστερη ανάλυση της προσέγγισης της ελληνοτουρκικής ισορροπίας υπό το πρίσμα αυτό και όχι βάσει συσχετισμού ισχύος “στα χαρτιά” υπάρχει στο παλαιότερο άρθρο μου “Πόλεμος και αποτροπή του”.
    https://www.anixneuseis.gr/πόλεμος-και-αποτροπή-του/

    ΥΓ:
    Επειδή κατέφυγα σε συγκρίσεις αμερικανικών και γαλλικών όπλων, θα ήθελα να θίξω ακροθιγώς, εν παρόδω, το μέγιστο ζήτημα της διαφοροποιήσεως προμηθευτών πολεμικού υλικού. Από την στιγμή που δεν μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με την Τουρκία σε αριθμούς και τα αμερικανικά όπλα είναι κοινά και στα δύο οπλοστάσια, την ειδοποιό ποιοτική διαφορά θα την προσφέρουν λίγα γαλλικά (ή ευρωπαϊκά, εν γένει) όπλα, στην κορυφή της εξοπλιστικής μας πυραμίδος, που δεν θα βρίσκονται στην κατοχή των “γειτόνων” μας. Μια τέτοια πολιτική, όμως, επειδή επιβαρύνει το κόστος αγοράς, υποστηρίξεως και εκπαιδεύσεως απαιτεί εξαιρετικό και σε βάθος χρόνου προγραμματισμό (κινήσεις όπως της “αγοράς του αιώνα”, την δεκαετία του 1980 ή των αεριοστρώμνων Zubr θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα