Γιατί Τραμπ και Ευρωπαίοι “ανταγωνίζονται” για την άρση των κυρώσεων εναντίον Πούτιν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Russian President Vladimir Putin. EPA, YURI KOCHETKOV JANUARY 31, 2017

Του Μιχάλη Μένικου*

Ποιος θα άρει πρώτος τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ευρώπη; Το ερώτημα αυτό άρχισε να τίθεται όλο και πιο έντονα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Όχι γιατί υπάρχει κάποιος διαγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα αυτό, αλλά επειδή οι Ευρωπαίοι πολιτικοί άρχισαν, όπως φαίνεται, να νοιώθουν ότι εξασθενούν οι πιέσεις που δέχονταν στο θέμα αυτό από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Στο συναίσθημα τους αυτό συνέβαλλε αναμφίβολα και ο ίδιος ο Τραμπ, που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αναποτελεσματικές. Με δεδομένες τις διαθέσεις αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ να άρει σταδιακά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εντός του τρέχοντος έτους, όπως είχε δηλώσει από το Νταβός και ο σύμβουλος του Άντονι Σκαραμούτσι, όπως και την πολιτική που υιοθέτησε, η οποία προτάσσει το «η Αμερική πρώτη», οι Ευρωπαίοι πολιτικοί άρχισαν να υψώνουν τους τόνους στο ζήτημα αυτό, ζητώντας την άρση των κυρώσεων.

Ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, εμφανίσθηκε προχθές να δίνει τον τόνο στο θέμα αυτό, ζητώντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρθούν άμεσα οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ενώ τους προέτρεπε να μην περιμένουν να τις άρει πρώτα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά και ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ, δήλωνε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ότι «είμαι πεπεισμένος πως οι οικονομικές κυρώσεις είναι τελείως αναποτελεσματικές» και πως «πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο για να μιλήσουμε».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αιχμάλωτοι ενός παραδόξου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα, η οποία επέμενε περισσότερο από όλους στις κυρώσεις, δηλαδή οι ΗΠΑ να προσχωρούν σε ειρήνευση, κι εκείνοι που πλήρωσαν για τις κυρώσεις έναν μεγάλο λογαριασμό, δηλαδή η Ε.Ε. και η Ιταλία, να παραμένουν όμηροί της». «Αυτό μοιάζει -όπως είπε χαρακτηριστικά- σαν να πληρώνει η Ρώμη τον λογαριασμό του ηλεκτρικού για να έχει φως η Ουάσιγκτον».

Υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος κατά τη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής Ομοσπονδιακής Συνέλευσης Νικολάι Φιόντοροφ δήλωσε ότι «οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές και επιβλαβείς και για τη ρωσική και για την ευρωπαϊκή οικονομία». Σε συνέντευξη του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant, δηλώνει ότι οι οικονομικές απώλειες που υπέστη η Ουγγαρία στα τρία χρόνια των κυρώσεων ανέρχονται σε 6,5 δισ. δολάρια.

Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δηλώσεις το επόμενο διάστημα. Αν όμως κρίνει κανείς με βάση τις μέχρι στιγμής δηλώσεις των Ευρωπαίων πολιτικών, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ίδιοι νοιώθουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον σωτήρα εκείνον που θα τους απαλλάξει από την ομηρία στην οποία τους είχε οδηγήσει ο προκάτοχος του, Μπάρακ Ομπάμα, ως τον άνθρωπο που τους έδωσε μια ανάσα ανακούφισης στο ζήτημα αυτό, στο οποίο οι απόψεις τους φαίνεται πως ταυτίζονται.

* Ο Μιχάλης Μένικος είναι Δημοσιογράφος

Πηγή: Γιατί Τραμπ και Ευρωπαίοι “ανταγωνίζονται” για την άρση των κυρώσεων εναντίον Πούτιν http://mignatiou.com/2017/01/giati-trab-ke-evropei-antagonizonte-gia-tin-arsi-ton-kiroseon-enantion-poutin/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα