Γιατί πρώτη φορά τόσο πιθανός ο αφανισμός;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ,δημοσιογράφος

Ανεξαρτήτως των εκτιμήσεων, των καταβολών και των πεποιθήσεων του καθενός και της καθεμίας, είναι πασιφανές ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα, στον κόσμο γενικώς και ειδικώς στην ελληνική πραγματικότητα.

Πολλές είναι οι διαπιστώσεις, οι παρατηρήσεις, οι καταγγελίες, ακόμα όμως λιγότερες οι προτάσεις και οι πράξεις. Πάντως, κάτι συμβαίνει, το οποίο από όσο διαφαίνεται δεν συνέβαινε παλαιά ή δεν συνέβαινε με τέτοια σφοδρότητα.

Διαβάζοντας την ιστορία, από τους προ Χριστού αρχαίους χρόνους, μέχρι και τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, περάσαμε ως έθνος πολλές παρακμές και ολέθρους. Γνωρίσαμε δυσμενείς πολιτικές, οικονομικές και εργασιακές ταραχές, άλλες φορές φυσικές και τεχνητές καταστροφές, πολέμους, εμφύλιες διαμάχες, κοινωνικές ταραχές, πληθυσμιακές ερημώσεις και πολλά άλλα. Υπήρχαν χρονικοί περίοδοι που μάστιζε ο λιμός, πέθαιναν άνθρωποι από την πείνα και τη δίψα ή ακόμα και από λοιμούς και ασθένειες. Συγκριτικώς, σήμερα η πραγματικότητα παρά τα προβλήματα είναι βιοτικώς καλύτερη από ποτέ. Τί αποτελεί ωστόσο κίνδυνο;

Βιώνοντας την καθημερινότητα, είναι απλή η διαπίστωση ότι πάψαμε να υπάρχουμε με τον τρόπο που κάποτε υπήρχαμε. Οι Έλληνες πάψαμε να είμαστε εμπράκτως Έλληνες και εκβαρβαριστήκαμε, όχι μετά την πτώση του 1204, ούτε μετά την πτώση του 1453, ούτε καν επί Τουρκοκρατίας, αλλά φαίνεται υποδουλωθήκαμε όταν φαινομενικώς απελευθερωθήκαμε το 1830 και ακόμα περισσότερο μετά τη δολοφονία του Ιωάννου Καποδίστρια. Τότε φαίνεται ότι άρχισε ο εκβαρβαρισμός μας, όταν θέλαμε να γίνουμε κάτι άλλο το οποίο δεν είμαστε, όταν άρχισε η συρρίκνωση και η κατάργηση της κοινότητος, η συντηρητικοποίηση της παραδόσεως και η περαιτέρω θρησκειοποίηση της Εκκλησίας και της Πίστεως. Φαίνεται ότι περίπου μέχρι κάποιες δεκαετίες πριν υπήρχαν ακόμα, ίσως εξασθενημένα και διαστρεβλωμένα, ζωντανά η κοινότητα, η παράδοση και η πίστη, ύστερα είτε χάθηκαν, είτε απονεκρώθηκαν, αφότου κατήντησαν θρησκευτισμός και εθνικός συντηρητισμός.

Προτεραιότητα έγινε πλέον, στον κόσμο και τις τοπικές κοινωνίες, το “υπαρξιακό βόλεμα” του ατομισμού, γι’ αυτό άλλωστε εξαπλώνεται ταυτοχρόνως τόσο και η μαζοποίηση, δηλαδή από κοινωνία προσώπων καταντήσαμε μάζα α-πρόσωπων ατόμων, που αποσκοπούν σε συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, σε απολαύσεις. Πριν, προτεραιότητα αποτελούσε η κοινωνία προσώπων, οι άνθρωποι μέσα στην κοινότητα και όχι έξω απ’ αυτήν. Πολλά τα παραδείγματα: ο γάμος από μυστήριο κατήντησε θρησκευτική ή πολιτική σύμβαση, ενώ τείνει να καταργηθεί ο έρωτας, προάγεται η διαστροφικότητα, η ουδετεροποίηση των φύλων και άλλα.  Επιζήτηση του βολέματος στα πάντα: στις παρέες, στη συνείδηση, στην οικονομία, στο επάγγελμα, στις σπουδές, στην πολιτική, στη διασκέδαση, στη θρησκεία. Άνδρες αποχαυνωμένοι και γυναίκες αρνητικές στον έρωτα, στον γάμο και στην μητρότητα, προτιμούν την βολεματική μοναξιά και βολεματικές παρέες – βασικό αίτιο της υπογεννητικότητος. Με το χαρακτήρα και τη ψήφο μας χειροτερεύουμε το ήδη κακό. Ίσως ακόμα χειρότερα με την αδιαφορία μας. Οι τάσεις που επικρατούν, ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση, αποτελούν όπλα για κατοχύρωση του ατομισμού.

Αυτά συνιστούν κάποια από τα αίτια της παρακμής και ίσως της τελικής καταστροφής, την οποία ίσως για πρώτη φορά κινδυνεύουμε τόσο πολύ να υποστούμε. Η ιστορία δεν είναι μόνο για το παρελθόν. Την ιστορία τη μελετούμε τιμώντας το παρελθόν, στεκόμενοι με σταθερότητα στο παρόν και πορευόμενοι με αισιότητα προς το μέλλον. Δεν υπάρχουν τυποποιημένες συνταγές, ωστόσο από το Ευαγγέλιο, την παράδοση και την ιστορία αποκομίζουμε βασικές προτάσεις και τρόπους ζωής, με την ανάδειξη της ζωντανής κοινότητος, που μας κρατούσε ζωντανούς και ακμαίους σε όλους τους καιρούς.

Οι εκπλήξεις υπάρχουν και γίνονται στον κόσμο. Η εμφάνιση και η εξέλιξη της ζωής, έκπληξη-αποκάλυψη του Θεού Σταυρωμένου και Νικητή, η έκπληξη-ελληνικότητα στο σύνολό της, οι καθημερινοί άνθρωποι, οι αγωνιστές της ζωής, καταδεικνύουν ότι η ελπίδα και ο αγώνας δεν είναι αβάσιμα, αλλά έχουν βάση και υπόσταση. Δεν αποτελεί κάτι εξωπραγματικό, αλλά κάτι πραγματικό, το οποίο ο καθένας, η καθεμία, η κοινωνία στο σύνολο μπορεί να πραγματοποιήσει ακολουθώντας το άθλημα της ζωής.

 

 

 

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. όλο και περισσότερος κόσμος κατανοεί αυτό το οποίο περιγράφει το κείμενο, εγώ το είχα πρώτο ακούσει σαν άποψη, από τον Γιώργη Κοντογιώργη και μου φαινόταν πολύ προχό! αλλά μετά από δέκα χρόνια φαγούρας μου είναι πλέον κατανοητό

  2. Εγώ πάλι βλέπω ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η επιβίωση της Ευρώπης γενικότερα, όχι μόνο του Ελληνισμού.

    Οι αριθμοί άλλωστε είναι αμείλικτοι. Πέρα από πολέμους κλπ, η κλιματική αλλαγή θα φέρει το ένα τρίτο της ΝΑ Ασίας, στην Ευρώπη. Είναι σίγουρο ότι Θα γίνει σταδιακή αντικατάσταση του πληθυσμού της Ευρώπης, όσοι Ορμπάν και να υπάρξουν.

    Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι θα έχουμε φάση με Τζίζας version 2, ο οποίος θ’ αρχίσει τα θαύματα (πάλι).

    • Η αγΕλλάδα χωρίς σχέδιο για τίποτα δεν έχει επιβίωση.
      Έχει αποδεχθεί τη μοίρα του παιδιού για όλες τις δουλειές, γλύφοντας ένα κοκαλάκι οι Κοτζαμπάσηδες των Αθηνών, και έχει μετατραπεί από χώρα, σε χώρο, ώσπου να δουν τι θα κάνουν οι Γερμανοί φίλοι τους.
      Προσωπικά δεν πιστεύω να προλάβουνε να αντιδράσουν οι ραγιάδες, διότι ακόμη είναι φλομωμένοι στον Νταλάρα, τις χαμένες πατρίδες, και την αριστερά της δεξιάς τσέπης.
      Οι αλλαγές ξεκινάνε από την νεολαία και όχι από τα ΚΑΠΗ, και εδώ οι νέοι την κοπανάνε όσοι μπορούνε, και όσοι απομένουν φιλούνται ως κόρη οφθαλμού από την οικογένεια, διότι δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το μοναδικό της παιδί.
      Έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά σε όλο τον Δυτικό κόσμο με την ενοχοποίηση του, ότι δηλαδή για όλα φταίει ο φάρμερ από το Κάνσας ο Γάλλος αποικιοκράτης, και ο Τεμπέλης Έλληνας που έτρωγε τα δάνεια και έφτιαχνε σπίτια λες και θα ζήσει διακόσια χρόνια.
      Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα προλάβει η χώρα να αλλάξει πορεία με αυτούς που εμπιστεύεται ο λαός να τον ξανά σώσουν, και επειδή έχει περάσει ή παραμύθα ότι ξαφνικά θα αναστηθεί σαν τον μαρμαρωμένο βασιλιά, η “επανάσταση” να σκεπαστούνε καλά για να μην κρυώσουν. Επαναστάσεις με Φατσομπούκ πληκτρολόγια και Αμερικανούς πρεζοναύτες δεν γίνονται.
      Η Ελλάδα μεγάλωσε από τους λίγους που τους ακολουθούσαν οι πολλοί, και τέτοιους παρόλη την συγκυρία δεν βγαίνουν, ίσως είμαστε ακόμη στην λανθάνουσα θερμοκρασία πριν πετάξει το καπάκι.
      Η ιστορία θα δείξει αν είμαστε άξιοι να επιβιώσουμε.
      Υπόψη προσωπικά τα ημίμετρα που θα παρουσιάσουν ως λύση. μπολιάζοντας ταυτόχρονα την χώρα με χαμηλού επιπέδου εκκολαπτόμενους ισλαμοφασίστες θα είναι και το τέλος της επισήμως, γεννάνε κατά ριπάς, και οι Ελληνίδα μάνα γυρνάει στην αγκαλιά με ένα σκύλο.

  3. Αυτό το καινούργιο με το σκύλο πάλι, που το πας;

    Προφανώς και υπάρχει εισβολή ισλαμο-λαθρο-ατόμων, όπως υπάρχει και η γενική αποχαύνωση της Ελλεηνίδας η οποία ψάχνει τον σπόνσορα, δηλ θα είναι φορτώγκας, επίσης ψηλός, γυμνασμένος, με δασύτριχο στέρνο, να κάνει δεκάδες πράγματα κάθε μέρα (ώστε να είναι γενικώς busy) και όταν βραδιάζει, θα πρέπει να ασχολείται μαζί της αποκλειστικά για τουλάχιστον 2 ώρες. Τύφλα να ΄χει η Kate Middleton δηλαδή.

    Σαν 3ο συστατικό (μετά τη λαθρο-εισβολή και τη γενικότερη αφασία της Ελληναρίας), είναι προδήλως και η ιδεολογική μαλάκυνση της αριστεράς η οποία κάνει ουσιαστικά κουμάντο στην Ελλάδα από το 1975. Όταν το 60% στη χώρτα είναι αριστεροί-κεντροαριστεροί, κουμμούνια, ανταρσύα και δε συμμαζεύεται, η εξαφάνιση είναι το καλύτερο που μπορεί να μας συμβεί.

    Κι άλλοι λαοί εξαφανίστηκαν (ξερω γω οι Φοίνικες, οι Σκύθοι κλπ), κανείς όμως από αριστερή μαλάκυνση στον εγκέφαλο. Θα μπούμε στην ιστορία γι’ αυτό και θα γυρίσουν και καμιά ταινία οι Monty Pythons του μέλλοντος. Λίγο το ΄χεις;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα