Γιατί ο Ν. Αναστασιάδης ΔΕΝ έπρεπε να πέσει στην παγίδα της Πενταμερούς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Σάββα Ιακωβίδη

Ο Βρετανός ΥπΕξ εισηγήθηκε να επιδείξουμε ξανά «μιαν ανοιχτή και ευέλικτη προσέγγιση στις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού». Δηλαδή να αποδεχτούμε την αγγλοτουρκοδιζωνική και τα δύο κράτη. Αύριο αφικνείται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Θα εκφράσει και αυτός την αλληλεγγύη του στην τουρκοδιζωνική αντί να την αποτρέψει! Ο Μητσοτάκης δεν καταλαβαίνει πως, αν τουρκέψει η Κύπρος, θα ακρωτηριασθεί η Ελλάδα

Ο Ν. Αναστασιάδης έχει εξελιχθεί σε έναν τραγικό Πρόεδρο. Αυτόβουλα, έχει εγκλωβιστεί στην αδιέξοδη τεχνοτροπία του στο Κυπριακό. Συνθλίβεται υπό το βάρος της διαφθοράς που η διακυβέρνησή του εξέθρεψε. Κατηγορείται σκληρά από κόμματα για ανεπάρκεια και αλαζονεία. Εκβιάζεται από τους συναγερμικούς φίλους του και αυτάδελφους του ΑΚΕΛ, να παραδώσει την Κύπρο αύτανδρη σε μία νέα τουρκοκρατία. Ο Πρόεδρος πιστεύει ακόμα ότι θα… λύσει το πρόβλημα διά της αγγλοτουρκοδιζωνικής τερατουργίας. Χειρότερα: Φαίνεται να ποδηγετείται από τους Εγγλέζους, οι οποίοι γνωρίζουν πώς και πότε και πόσο θα τον εκβιάσουν.

Ως νομικός γνωρίζει ότι η διζωνική δεν έχει καμία σχέση ούτε με το κοινοτικό κεκτημένο ούτε με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, ούτε με την Χάρτα του ΟΗΕ. Είναι η ταφόπετρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2004, ο Ν. Αναστασιάδης δοκίμασε να την θάψει με το τερατούργημα Ανάν. Ο κυπριακός Ελληνισμός και η πλειοψηφία του ΔΗΣΥ τον αποδοκίμασαν και τον εξευτέλισαν. Δεν το χώνεψε ποτέ! Δύο φορές, το 2013 και το 2018, ορκίστηκε ενώπιον του λαού να υπερασπίζεται την ακεραιότητα, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρασπονδεί!

Η διζωνική είναι ο προάγγελος σε λύση δύο κρατών, που ο Πρόεδρος συμφώνησε με τον κατοχικό Έρογλου στις 11/2/2014 και φέρεται να έχει διατυπώσει κατά καιρούς σε Τούρκους και ξένους, ακόμα και στον Αρχιεπίσκοπο. Τώρα, σύρεται σιδηροδέσμιος στην δήθεν άτυπη πενταμερή, την οποία αποδέχτηκε χωρίς να συνεννοηθεί με κανέναν, την 1/12/2016. Η πενταμερής δεν θα είναι άτυπη, όπως παραπλανά τους πολίτες. Θα είναι το τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος μεταβαίνει με επιδίωξη να επαναρχίσουν συνομιλίες «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana», με στόχο μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η διζωνική προνοεί τη δημιουργία δύο συνιστώντων κρατιδίων με κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από χωριστά δημοψηφίσματα, όπως καταγράφεται στην παρ. 4 του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου. Ο Πρόεδρος ΔΕΝ έπρεπε να συμμετάσχει στην πενταμερή, η οποία συνιστά μια καλοστημένη αγγλοτουρκική παγίδα. Όφειλε, οργίλως, να απαιτήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ, πρώτον, να εφαρμόσει το ψήφισμα 3212 του 1974, που ψήφισε και η Τουρκία. Δεύτερον, όπως η Τουρκία πρώτα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ύστερα να γίνουν συνομιλίες. Τρίτον, ο Γκουτέρες να αποσύρει τη δήλωσή του ότι κάθε πλευρά μπορεί να θέσει στο τραπέζι «νέες ιδέες».

Αλλά τι; Η ΔΗΣΑΚΕΛική συμπαιγνία απαίτησε και ο Πρόεδρος συναίνεσε να μεταβεί στην πενταμερή «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Γιατί; Αντίθετα, η Τουρκία και ο εγκάθετος της κατοχής απαιτούν λύση δύο κρατών επειδή, λένε, «δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε για μια ομοσπονδία» ούτε και θα επανέλθουν σε συνομιλίες «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana». Τι επιδιώκει η Τουρκία;

Πρώτον, διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτήν τη φορά διά της υπογραφής μας, αφού σύρει ξανά τον Αναστασιάδη στην πενταμερή. Δεύτερον, με βούλα του ΓΓ του ΟΗΕ, δικαιούται να θέσει στο τραπέζι όλες τις γνωστές θέσεις της, ειδικά λύση δύο κρατών. Τρίτον, η Βρετανία και η Τουρκία έφεραν τον Πρόεδρο ενώπιον ενός εφιαλτικού διλήμματος:

Αν αποδεχτεί τους τουρκικούς όρους, θα σφραγίσει τη διάλυση και το τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και θα τον καταραστεί η Ιστορία. Αν τους απορρίψει, θα κατηγορηθεί από το ΔΗΣΑΚΕΛ, τους Αγγλοτούρκους και Ευρωπαίους ότι «δεν θέλει λύση» και ότι θα γίνει «ο πρόεδρος της διχοτόμησης», όπως ψαλμωδεί το ΑΚΕΛ, συνεπικουρούμενο από την Αναν-ική ηγεσία του ΔΗΣΥ. Ο Πρόεδρος και ο ΥπΕξ, σε δηλώσεις τους την ίδια μέρα (29/1/2021), υποστήριξαν ότι δεν ανησυχούν από τις δηλώσεις Γκουτέρες για «νέες ιδέες στο τραπέζι» και ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αλλαγή των όρων εντολής του.

Είναι αναμενόμενο και ήδη αρκετά δημοσιεύματα επιμένουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναζητήσει χρυσή τομή ανάμεσα στη διζωνική και στα δύο κράτη, τα οποία είναι έν και το αυτό, αφού οδηγούν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην υποκατάστασή της από ένα συνομόσπονδο κράτος με μιαν ασθενή κεντρική κυβέρνηση (όπως ο Πρόεδρος προτείνει με τη «χαλαρή ομοσπονδία»).

Τι θα πράξει ο Ν. Αναστασιάδης; Έχει σχέδιο Β’ ή και Γ’ για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο; Δεν φαίνεται να γνωρίζει τι θα πράξει, αν ληφθεί υπόψη πόσο ευάλωτος είναι, προσωπικά και πολιτικά. Ιδού, λοιπόν, το κατάντημα: Ο Πρόεδρος θα επιμένει στην αγγλοτουρκοδιζωνική για να… αποφύγει λύση δύο κρατών. Την περ. Πέμπτη κατέφθασε στο νησί ο Βρετανός ΥπΕξ για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος δεν θα παρασπονδήσει.

Εισηγήθηκε να επιδείξουμε ξανά «μιαν ανοιχτή και ευέλικτη προσέγγιση στις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού». Δηλ. να αποδεχτούμε την αγγλοτουρκοδιζωνική και τα δύο κράτη. Αύριο αφικνείται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Θα εκφράσει και αυτός την αλληλεγγύη του στην τουρκοδιζωνική αντί να την αποτρέψει! Ο Μητσοτάκης δεν καταλαβαίνει πως, αν τουρκέψει η Κύπρος, θα ακρωτηριασθεί η Ελλάδα.

simerini.sigmalive.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ουσιαστικά, στο ΣΑχέδιο Ανάν γυρίζουν πάλι.

    “Αύριο αφικνείται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Θα εκφράσει και αυτός την αλληλεγγύη του στην τουρκοδιζωνική αντί να την αποτρέψει!”

    Αναμφίβολα: Πρέσβης Περικλής Νεάρχου: Σύμβουλοι Μητσοτάκη και ΕΛΙΑΜΕΠ “καπελώνουν” το ΥΠΕΞ με ιδέες Σημίτη

    “Ο Μητσοτάκης δεν καταλαβαίνει πως, αν τουρκέψει η Κύπρος, θα ακρωτηριασθεί η Ελλάδα”

    Δεν το καταλαβαίνει, ή δεν τον ενδιαφέρει, αρκεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αφεντικών του;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα