Γιατί ο Μητσοτακής θέλει να «φάει» τον Δένδια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σοβαρή ρήξη, ίσως η μεγαλύτερη, στις σχέσεις του Μαξίμου με τον Νίκο Δένδια, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών είναι και πλέον «κόκκινο πανί» για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και για το περιβάλλον του. Οι αιτίες είναι πολλές και σχετίζονται με το… πολιτικό μέλλον του κ. Δένδια και με τη μετά Μητσοτάκη εποχή στη Νέα Δημοκρατία.

Η αφορμή στάθηκε όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διαχείριση της κρίσης από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολύ κακές διαρροές προς το πρόσωπο του κ. Δένδια. Ούτε τυχαία είναι η επίθεση που εξαπέλυσε η στήλη του Βήματος της Κυριακής «Βηματοδότης» σε βάρος του ΥΠΕΞ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άνθρωποι στο Μαξίμου θέλουν να αποδομήσουν τον κ. Δένδια βγάζοντάς τον ανίκανο για τη θέση που έχει.

Διαρρέουν λοιπόν ότι ο Δένδιας δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι θα γίνει εισβολή στην Ουκρανία παρά τα σημάδια που υπήρχαν και τις προειδοποιήσεις.

Μάλιστα, οι ίδιοι… μπλε παπαγάλοι λένε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε πειστεί από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία δε θα εισβάλει, κάτι που τελικά έκανε δύο ημέρες μετά.

Του χρεώνουν με απλά λόγια ανικανότητα σε σημείο άκρως προσβλητικό για έναν υπουργό της κυβέρνησης.

Ακόμη κι αν έχουν γίνει λάθη σε διπλωματικό επίπεδο, πάντως, οι διαρροές κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο ουσιαστικά δείχνουν το πρόβλημα που έχει το περιβάλλον του Μαξίμου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στην κυβέρνηση ενοχλήθηκαν και με την προσωπική επιλογή του Νίκου Δένδια να πάει πρόσφατα στην Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια και μάλιστα αυτό να το επικοινωνήσει με όποιο τρόπο μπορούσε.

Το κλίμα είναι βαρύ, σε σημείο μάλιστα που κάποιοι να λένε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και κάποιος θα πρέπει να… θυσιαστεί.

Ακούγεται εντόνως ότι οι τελευταίες διαρροές έγιναν προκειμένου να σταλεί μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών ότι στον επόμενο ανασχηματισμό δε θα βρίσκεται στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Και θέλουν να «ματώσουν» τον Δένδια ώστε η απομάκρυνσή του να περάσει από τον κόσμο με ευκολότερο τρόπο.

Μην ξεχνάμε ότι η δημοφιλία του υπουργού παραμένει υψηλή, ειδικά μετά τη στάση που είχε κρατήσει στον τσακωμό του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει απέναντι τον Δένδια και θα συνεχίζουν να τον μειώνουν επειδή εκτιμούν ότι έχει δική του ατζέντα.

Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ότι θα τεθεί συντομότερα απ’ ότι ο ίδιος πίστευε, θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία.

Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και μετά τις επόμενες εκλογές, αν η ΝΔ δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Εκλογές με νικήτρια τη ΝΔ αλλά με πρωθυπουργό κάποιον «βαλτό» κι όχι τον Μητσοτάκη, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα και να μπει για τα καλά στο κάδρο των ευθυνών της κατάστασης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Και θα μπορούσε να ανοίξει και τη συζήτηση για τη διαδοχή του, με τον Δένδια να εμφανίζεται έτοιμος να μπει μπροστά σε μια τέτοια κούρσα.

Θεωρείται, άλλωστε, Νεοδημοκράτης που έχει καλές σχέσεις και με τους Καραμανλικούς και με τους Σαμαρικούς.

Αυτά βλέπουν στο Μαξίμου κι ετοιμάζουν γραμμές άμυνας απέναντι στον ΥΠΕΞ.

Όμως, αυτή είναι μια ντροπιαστική εικόνα για μια κυβέρνηση μόλις 2.5 ετών. Με όλον τον «τραχανά» της εξωτερικής πολιτικής να είναι απλωμένος, με έναν πόλεμο να είναι στη γειτονιά μας, με τον Τούρκο να είναι πάντα επικίνδυνος, η σύγκρουση αυτή, έστω και υποβόσκουσα, βάζει ακόμη ένα πρόβλημα στη ΝΔ.

Το αν θα απαντήσει ο Δένδιας δεν είναι γνωστό. Φαίνεται ότι είναι εις γνώση του οι διαρροές και ποιος τις κάνει, όπως και τι σκοπό έχει το Μαξίμου για το πολιτικό του μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το σκηνικό δεν περιποιεί τιμή για κανέναν στη ΝΔ και στην κυβέρνηση και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και να ξυπνήσει σενάρια διασπάσεων.

Γιατί ο Μητσοτακής θέλει να «φάει» τον Δένδια

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα