Γιατί η Τουρκία ξαφνικά αύξησε την ένταση -Η άμεση αντίδραση της Αθήνας σε τρεις κινήσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

29/04/2022  07:00
Η άμεση και αυστηρή αντίδραση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις με το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου είχε διπλή στόχευση.

Από τη μία αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές και από την άλλη ένα σήμα προς τους εταίρους στην ΕΕ και κυρίως στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα επιτραπεί στην Άγκυρα να εξαργυρώσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στη συμμαχία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σε βάρος της Ελλάδας.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Στόλτενμπεργκ -«Απαράδεκτη συμπεριφορά από έναν ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο»
Εξ ου και το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο κατέστησε σαφές ότι «αυτή η συμπεριφορά από έναν νατοϊκό σύμμαχο στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι απλώς απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως και την ενότητα και τον σκοπό της Συμμαχίας». Η εκτίμηση που έχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι πως η Τουρκία επιχειρεί με τον διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να αναβαθμίσει τον ρόλο της στους κόλπους του ΝΑΤΟ και να επαναπροσεγγίσει ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να παρουσιάσει σε εταίρους τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή και σε ανάλογες κρίσεις, ασκώντας παράλληλα πίεση για να επιτύχει ορισμένους από τους αναθεωρητικούς στόχους της. Η Αθήνα διέβλεψε άμεσα τον κίνδυνο και σήκωσε του τόνους, θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε. και από όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Πετά στα σκουπίδια το θετικό momentum η Τουρκία
Με αυτή την συμπεριφορά, η Τουρκία πετά στον κάλαθο των αχρήστων την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών και το θετικό momentum που είχε δημιουργηθεί μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Κατά το προχθεσινό, πρωτοφανές κρεσέντο προκλητικότητας, τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 41 υπερπτήσεις πάνω από 21 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Σάμος, η Κάλυμνος, η Κως, η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Λέρος, η Μεγίστη και τα Ίμια. Η ελληνική πλευρά δεν θα επιτρέψει, όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, να παζαρέψει η Τουρκία τον ρόλο της στη Δυτική Συμμαχία σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Τα δύο διαβήματα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν προειδοποίηση πως μια νέα επιθετικότητα από την Άγκυρα δεν θα γίνει ανεκτή και όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας «αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης».

«Δεν πέφτουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς»
Την ίδια ώρα, όμως, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα δεν θα χάσει την ψυχραιμία της πέφτοντας σε μια πιθανή παγίδα της άλλης πλευράς. Θα αναδείξει την παραβατική συμπεριφορά σε όλα τα διεθνή φόρα, χωρίς όμως να δώσει το δικαίωμα στην Άγκυρα να πατήσει σε κάποια αντίδραση της Ελλάδας για να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη βλέπουν και μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξάγει ένταση για να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα, ειδικά όσο εισέρχεται σε μια εκλογική χρονιά.

Όπως είναι σαφές, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα, για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης με την ελληνική πλευρά να παγώνει την διαδικασία.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα