Τα μεσάνυχτα, ξημερώματα αυτής της προεκλογικής Παρασκευής, δώδεκα αστυνομικοί συνέλαβαν τον υποψήφιο δήμαρχο της αντιπολίτευσης στη Χειμάρρα , Φρέντι Μπελέρη, «σε κατάφωρη κατάσταση», με την υποψία ότι αγόραζε ψήφους με χρήματα.

Η σύλληψη του με έναν τέτοιο χαρακτηριστικό τρόπο, καθώς ο Μπελέρης έγινε στόχος του βίαιου ρεύματος χυδαιότητας του πρωθυπουργού Έντι Ράμα τις τελευταίες ημέρες, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει πολύ θόρυβο.

Σπάνια περίπτωση σύλληψης υποψήφιου δημάρχου

Ο Μπελέρης είναι ένας από τους σπάνιους, αν όχι ο μοναδικός, υποψήφιος δήμαρχος που συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στην πλουραλιστική ιστορία της Αλβανίας.

Ο Μπελέρης είναι μια προσωπικότητα που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και η σύλληψή του προκάλεσε σχεδόν αμέσως την αντίδραση των ανώτατων αξιωματούχων της γειτονικής Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Η Νομική Διάσταση της Σύλληψής του

Η σύλληψή του, εκτός από την πολιτική διάσταση, έχει και νομική διάσταση. Και, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες ότι η σύλληψη του Μπελέρη έχει πολιτικά κίνητρα, υπάρχουν επίσης πολλά ερωτηματικά για τις διαδικαστικές ενέργειες που ακολούθησαν η Αστυνομία και η Εισαγγελία της Αυλώνας, οι οποίες οριστικοποιήθηκαν με τη χειροπέδες στον Μπελέρη και σε άλλα δύο άτομα.

Γιατί η εισαγγελία Αυλώνας και όχι ο ΣΠΑΚ;

Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι αρχηγοί της αστυνομίας και της εισαγγελίας της πόλης Αυλώνα δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη για «ενεργό διαφθορά στις εκλογές», στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από 4 ημέρες για αυτό το ποινικό αδίκημα…

Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει ότι τα ποινικά αδικήματα της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών, αποτελούν αντικειμενική αρμοδιότητα της Ειδικής Δομής Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ΣΠΑΚ).

Βάσει νομοθετικών διατάξεων, η Αστυνομία Αυλώνας έπρεπε να παραπέμψει στον ΣΠΑΚ τις υποψίες της για εμπλοκή του Μπελέρη σε διαφθορά.

Δεχόμαστε ότι η Αστυνομία έκανε λάθος με την εισαγγελία όπου έπρεπε να στείλει τα στοιχεία αναφοράς.

Τι γίνεται με την εισαγγελία της Αυλώνας, που έχει καθήκον να ελέγχει τις αστυνομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της θεματικής αρμοδιότητας, γιατί δεν διαβίβασε τα υλικά στον ΣΠΑΚ;

Από αυτή την πρώτη ερώτηση περνάμε στη δεύτερη αμφιβολία.

Ο εισαγγελέας της υπόθεσης, πρώην σημαντικός σοσιαλιστής αξιωματούχος

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην αντίδρασή του μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη φρόντισε να τονίσει ότι οι ενέργειες έγιναν από την Εισαγγελία της Αυλώνας. Αυτή ήταν μια προσπάθεια να διαλύσει τις υποψίες ότι ο Μπελέρης συνελήφθη από την Αστυνομία, η οποία δυστυχώς απαντά τυφλά στις «εντολές» του αρχηγού της κυβέρνησης.

Κομματική εισαγγελέας διορισμένη από τον Ράμα

Η εισαγγελέας που στήριξε τις ενέργειες της Αστυνομίας ονομάζεται Ματίλντα Πεζά.

Ο εισαγγελέας είναι αρχάριος στο σύστημα δικαιοσύνης και έλαβε τον τίτλο του δικαστή το 2022.

Το 2018, η Ματίλντα Πέζα ήταν διευθύντρια του Hipoteka i Kavaja, δηλαδή σημαντικό στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πατέρας της, Aqif Peza, ήταν επίσης σημαντικός σοσιαλιστής στην Καβάγια, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και συνελήφθη και καταδικάστηκε για την υπόθεση της αποξένωσης γης στο Spille.

Ο αδερφός της, Ένκελ Πεζά, είναι επικεφαλής του δικαστηρίου της Αυλώνας και πέρασε με επιτυχία τον έλεγχο, παρά τα προβλήματα που του αποκάλυψε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσόντων (ΚΠΚ).

Έτσι, ένας εισαγγελέας με προσωπική και οικογενειακή βιογραφία στενά συνδεδεμένος με το κόμμα του Έντι Ράμα, οδήγησε τις αστυνομικές ενέργειες για τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, του υποψηφίου που αναθεματίστηκε πολύ από τον σοσιαλιστή ηγέτη.

Για το λόγο αυτό δεν διαβιβάστηκε η υπόθεση στον ΣΠΑΚ; Οι αμφιβολίες παραμένουν.

Ποιος είναι ο «προβοκάτορας»;

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Φρέντι Μπελέρη συνελήφθη αφού είχε μιλήσει για να δώσει χρήματα έναντι ψήφων υπέρ του σε άτομο, το οποίο αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν εισβολέας της αστυνομίας.

Πηγές από την αστυνομία της Αυλώνας αναφέρουν εμπιστευτικά ότι ο «εισβολέας» είναι κλιμάκιο της αστυνομίας και χρησιμοποιείται από τους μπλε ένστολους σε διάφορα ανακριτικά θέματα.

Υπάρχουν υποψίες ότι με το άτομο αυτό διείσδυσε η αστυνομία, με σκοπό να προκαλέσει τον Φρέντι Μπελέρη.

Αν όλα είναι πρόκληση, τότε τόσο η αστυνομία όσο και η εισαγγελία Αυλώνας έχουν διαπράξει παράβαση των διατάξεων του άρθρου 294/α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στο άρθρο αυτό προβλέπεται ότι: « Δεν πρέπει να προκαλείται αξιόποινη πράξη που ωθεί ένα άτομο να διαπράξει ένα έγκλημα, το οποίο δεν θα είχε διαπράξει αν δεν υπήρχε η επέμβαση της αστυνομίας. Όταν αποδεικνύεται η πρόκληση, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

Αν λοιπόν η όλη κατάσταση σχεδιάστηκε και προκλήθηκε από την αστυνομία με τον «εισβολέα» της, αυτό αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο, όπου οι διωκτικοί φορείς παρεμβαίνουν βίαια στον προεκλογικό αγώνα.

Συνελήφθη ο «αγοραστής ψήφου»;

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Φρέντι Μπελέρη συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, υπό την υποψία ότι διέπραξε το ποινικό αδίκημα της « ενεργητικής διαφθοράς στις εκλογές », δηλαδή πλήρωσε ή υποσχέθηκε χρήματα σε αντάλλαγμα ψήφους υπέρ του στις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου…

Το ποινικό αδίκημα της «ενεργητικής διαφθοράς», φυσικά, συνδέεται και με άτομα/άτομα που έχουν διαπράξει « παθητική διαφθορά σε εκλογές », δηλαδή έχουν λάβει χρήματα έναντι ψήφων.

Έχει συλληφθεί κανείς για « παθητική διαφθορά » στην υπόθεση της Χιμάρας; Η αστυνομία δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτό.

5. Γιατί η διαφθορά είναι χρήμα;

Η αστυνομία και η εισαγγελία δήλωσαν επίσημα ότι, κατά την ύποπτη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, κατασχέθηκαν 40.000 νέα λεκ, τα οποία υποπτεύονταν ότι χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ψήφων.

Από όσα ειπώθηκαν επίσημα, δεν είναι σαφές πώς βγήκε το συμπέρασμα ότι τα χρήματα είναι για διαφθορά πολιτών.

Ο Φρέντι Μπελέρη συνελήφθη στις εγκαταστάσεις του μπαρ του στη Χειμάρρα και το ποσό που κατασχέθηκε από την αστυνομία μπορεί να είναι, ο λόγος, ο ημερήσιος τζίρος του μπαρ.

Η Αστυνομία και η Εισαγγελία ήταν πολύ επιφυλακτικές ως προς τις λεπτομέρειες, ενώ ήταν προς το συμφέρον τους να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς για να σβήσουν κάθε υποψία που ενισχύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στη λειτουργία της πολιτικής ατζέντας του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

The Hellenic Information Team

Γιατί η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη είναι «διάτρητη» από όλες τις πλευρές- αλβανικό δημοσίευμα