Γιατί η Ελλάδα έγινε πιο συμβιβαστική- Γερμανός ειδικός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αυτές τις μέρες, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι οποίες διευκόλυναν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τον διάλογο και να βρουν συμβιβαστική λύση στη σύγκρουση.

Η ιστοσελίδα ‘Zerkalo’ (‘καθρέπτης’), μίλησε με τον Γερμανό βραβευμένο πολιτικό αναλυτή- δημοσιογράφο, Αλεξάντερ Ραρ (Alexander Rahr), για το τι συνέβαλε στην αλλαγή των θέσεων των μερών, γιατί αποφάσισαν να διαπραγματευθούν και εάν μπορούν οι χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία και, γενικά, για την αντιπαράθεση μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Γιατί συμβιβάζεται η Ελλάδα

«Μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, τα μέρη δήλωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον διάλογο. Αλλά πριν από αυτό, η ΕΕ πλησίαζε την έγκριση κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τι άλλαξε;»

– Ας δώσουμε προσοχή στο γεγονός ότι μόνο σε σχέση με τη Ρωσία, και οι 27 χώρες ψηφίζουν για κυρώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η ΕΕ δεν μπορεί να λάβει ομόφωνη απόφαση. Ούτε για την Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία, θα έλεγα – ειδικά για την Τουρκία.

Ορισμένες χώρες αντιτίθενται στις κυρώσεις εναντίον αυτής της χώρας, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα πιο συμβιβαστική.

Νομίζω ότι η ΕΕ ουδόλως θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, οι Βρυξέλλες κατανοούν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση.

Αυτή η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και όχι μέσω  των κυρώσεων.

Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα των προσφύγων είναι εξαιρετικά οξύ.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά του ως ομήρους και ως μοχλό πίεσης στην ΕΕ, το λέει ανοιχτά – εάν οι Βρυξέλλες δεν λάβουν υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας, θα ανοίξει τα σύνορα και η ΕΕ θα πνιγεί στα προβλήματα των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

Όλα αυτά στην Ευρώπη τα κατανοούν, επομένως κλείνουν τα μάτια στις ενέργειες της Άγκυρας.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία διέξοδος από αυτήν την κατάσταση, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων.

Το «ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», όπως είπε ο Μακρόν

«Ας μιλήσουμε για το ΝΑΤΟ. Σε ποιο βαθμό σέβεται αυτός ο οργανισμός τα συμφέροντα των μελών του, γιατί πολλές χώρες κάνουν τα σχέδιά τους εκτός της συμμαχίας; Σε τελική ανάλυση, αυτός είναι ο δρόμος για μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των μελών του μπλοκ».

– Όσον αφορά το ίδιο το ΝΑΤΟ, συμφωνώ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό». Το ΝΑΤΟ δεν ξέρει πλέον γιατί υπάρχει ως οργανισμός, εκτός από το πώς να προστατεύσει την ΕΕ από την αντιληπτή απειλή της Ρωσίας.

Επιπλέον, οι απόψεις διαφέρουν σε αυτό το θέμα – οι χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης το πιστεύουν, αλλά στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία δεν το πιστεύουν.

Οι Αμερικανοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί, όλες οι χώρες πρέπει να πληρώσουν το 2% του ΑΕΠ και ο ίδιος ο οργανισμός θα πρέπει να εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η ΕΕ, από την άλλη πλευρά, βλέπει το ΝΑΤΟ ως δομή που ενοποιεί την Ένωση, η οποία πρέπει να την ενισχύσει έτσι ώστε τα εθνικά κράτη να μην τσακώνονται μεταξύ τους.

 Το ΝΑΤΟ δεν θα υπάρχει για πολύ

Και αυτό επειδή το ΝΑΤΟ δεν έχει αντικείμενο. Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι εάν επανεκλεγεί, θα δημιουργήσει μεμονωμένες στρατιωτικές-πολιτικές συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Πολωνίας, και των χωρών της Βαλτικής, αλλά όχι με τους Γερμανούς και τους Γάλλους.

Είναι πιο κερδοφόρο γι ‘αυτόν από το να διατηρεί το ΝΑΤΟ εις βάρος των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι εάν αυτός ο οργανισμός δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, τότε δεν χρειάζεται.

Αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στην ατζέντα και πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από την παγκόσμια σκηνή.

Зеркало

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα