Γιατί η αριστερά υποχωρεί στην Ευρώπη;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.

Μετά από μια εντυπωσιακή άνοδο ως το 2000, υπάρχει μια, εξίσου εντυπωσιακή, πτώση της αριστεράς, σε όλες τις μορφές της, στην Ευρώπη.

Αν εξαιρέσει κανείς την Ελλάδα και την Πορτογαλία, στις υπόλοιπες, σημαντικές,  χώρες της Ευρώπης, η εικόνα της αριστεράς είναι απογοητευτική.

Στη Γαλλία, ουσιαστικά, ο υποψήφιος της «κυβερνητικής αριστεράς», αυτός, δηλαδή, που θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία, έχει τεθεί εκτός παιχνιδιού, στις εκλογές της 23ης Απριλίου. Η περίπτωση Μελανσόν είναι ιδιόμορφη. Συγκεντρώνει ο ίδιος ένα αξιόλογο ποσοστό το οποίο, όμως, δεν μπορεί να του δώσει τη νίκη. Ουσιαστικά είναι μια πάγια καταγραφή αριστερών ρευμάτων που εκφράζονται από τον χαρισματικό αυτό πολιτικό.

Στη Γερμανία, δεν είναι τόσο η Άγκελα Μέρκελ που κρατά καθηλωμένους τους ψηφοφόρους στη δεξιά Χριστιανοδημοκρατία, ούτε η εμβέλεια του υποψηφίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σούλτς, αλλά, η απουσία εναλλακτικής πρότασης από την αριστερά και η απογοήτευση από την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ο ηγέτης των Εργατικών δεν είναι κάποιος τυπικός ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης ή κεντροαριστερός αλλά, περισσότερο ριζοσπάστης αριστερός, ο Τζέρεμυ Κόρμπιν, το Εργατικό Κόμμα έχει καταβαραθρωθεί και αναμένεται να υποστεί μεγάλη ήττα στις εκλογές του Ιουνίου.

Και στην Ελλάδα, μετά την εμπειρία του Συριζα  αναμένεται η αριστερά να υποστεί μεγάλη καθίζηση.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει την αριστερά να υποχωρεί τόσο πολύ στην ευρωπαϊκή ήπειρο;

Κατ αρχάς ο καιροσκοπισμός της, όπως διαπιστώνουμε με οδυνηρό τρόπο στην Ελλάδα. Και κατά δεύτερον, το ότι δεν μπόρεσε να διαμορφώσει αξιόπιστη πρόταση για τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου από τον καπιταλισμό, όπως τον γνωρίζαμε, στις νέες μορφές που παίρνει με την καταλυτική επίδραση των νέων τεχνολογιών.

Το δυστύχημα είναι ότι αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι κοινωνίες χρειάζονται μια καλά οργανωμένη και ειλικρινή, ως προς τις προθέσεις και τον πολιτικό της λόγο αριστερά,  ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις νέες μορφές του καπιταλισμού.

Αλλά, δυστυχώς, ο χώρος αφέθηκε σε καιροσκόπους και εξουσιομανείς που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τον απαξιώσουν προκειμένου να βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία.

Μήπως, μέχρι να αποκτήσουν συνεκτική εναλλακτική πρόταση, θα ήταν προτιμότερο να ασκούν πίεση για μια εξισορρόπηση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης στον λαό παρά να διαχειρίζονται την κρίση, αφού  στη διαχείριση αυτή αποδείχθηκε ότι δεν τα καταφέρνουν;

 

 

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η απαντηση στο ερωτημα σας της τελευταιας παραγραφου, αγαπητε κ. Σαββιδη ,ειναι ευκολωτατη, για την Ελλαδα μας, γιατι ελεω του μακαριτη Ανδρεα Παπανδρεου, της ηρωοποιησης του Πολυτεχνειου της 17 Νοεμβρη 1973 , που εφερε στην εξουσια τον ολιγιστο δικτατορα Ιωαννιδη και που εγινε ονομασια σε οδους και πλατειες ολης της Χωρας-μεχρι και της γνωστης τρομοκρατικης οργανωσεως- και της ιδεολογικης παντοκρατοριας ,με λιγη δοση πολιτικης τρομοκρατιας, επι Κουτσογεωργα ,Λαλιωτη και των αλλων παιδιων ,απεκτησε αυτη η Αριστερα, εκατομμυρια οπαδων και φιλων ολων των ηλικιων και γενεων απο τον εθνικο διχασμο του 1915 μεχρι το 1974 , που σαν την αμμο της θαλασσης συνεχιζουν να υπαρχουν , οπως απεδειξε και το δημοψηφισμα του κ. Τσιπρα στις 4 Ιουλιου του 2015. Μπορειτε να προσθεσετε και εσεις μερικες αιτιες γιατι η Αριστερα, ενω υποχωρει στην Ευρωπη ,δεν υποχωρει στην Ελλαδα, στην οποιαν οι αγαπητοι συνελληνες σκεπτονται με την καρδια, αντι με το μυαλο. Και μια , που αναφερατε , λογω επικαιροτητος την Γαλλια, υπενθυμιζω οτι οι Γαλλοι, παρα την παντοκρατορια του Μιτεραν απο το 1981 , στις εκλογες του 1985 εβγαλαν πρωθυπουργο τον δεξιο γκωλιστη ΣΙΡΑΚ ,οταν εμεις- με την εξαπατηση του Προεδρου Καραμανλη και τις Αννουλες στις εξεδρες- αλλαλαζαμε τις ιαχες ”και τωρα παλι Πασοκ” και ”ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει Δεξια”, εξασφαλιζοντας στους σοσιαλαριστερους απο το 1981-2011 εικοσι δυο (22) χρονια αυτοδυναμων κυβερνησεων ,που κρατικοποιησαν το κομμα αυτο, οπως παει να γινει και τωρα ,αν καθυστερησουν οι εκλογες. Εδω αρνουνται την αξιολογηση των δημοσιων υπαλληλων , θα αξιολογησουν τις αποδοσεις των κυβερνησεων τους;;; ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

  2. Προφανώς τα εργαλεία με τα οποία η αριστερά αναλύει την πραγματικότητα έχουν κάποιο πρόβλημα. Μέχρι να βρουν το πρόβλημα, τα ποσοστά τους θα πέφτουν. Επίσης δεν διαθέτει ηγέτες που να μπορούν να εμπνεύσουν. Που είναι για παράδειγμα οι σύγχρονοι Μπερλιγκουέρ;
    Κατά την δική μου γνώμη, ο λόγος που η αριστερά βυθίζεται παγκοσμίως είναι διότι αδυνατεί να συλλάβει αυτό που καταλαβαίνει και ο πιο αγράμματος άνθρωπος, δηλαδή ότι η παγκοσμιοποίηση (και η πανευρωπεοποίηση), ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ, στρέφεται εναντίον των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων.
    Έχει κανείς αμφιβολία ότι η ενωση λειτουργεί μόνο υπέρ των γερμανικών κολοσσών;

    • Στην ερωτηση σας ,νομιζω, πως και εσεις εχετε αμφοβολια αν, η Ευρωπαικη Ενωση λειτουργει μονο υπερ των γερμανικων κολοσσων, επειδη γνωριζετε οτι με την σημερινη παγκοσμιοποιηση δεν υπαρχουν εθνικοι-γερμανικοι, γαλλικοι, ελληνικοι κλπ κολοσσοι -, αλλα ανωνυμες πολυεθνικες εταιρειες, κονσορτσιουμ , ΜΗΚΥΟ και δεν συμμαζευεται. Γιαυτο και πρεπει τουλαχιστον οι ενημερωμενοι απλως- χωρις ιδιαιτερες γνωσεις- περι τα οικονομικα,αλλα και με χωρις τις γνωστες αυταπατες, να σταματησουν τον αντιγερμανισμο και αντιευρωπαισμο. Οταν εχεις σε ολο τον κοσμο το ελευθερο εμποριο και την ελευθερη μετακινηση κεφαλαιων -και προσωπων -στην Ευρωπαικη Ενωση ΜΑΣ , ειναι ιδεοληψια να επιμενεις οτι υπαρχουν εθνικα αμιγως συμφεροντα . Οσο για την Αριστερα , που υπεγραψε την Συνθηκη του Μααστριχτ , δεχθηκε την ελευθερη οικονομια (τον νεοφιλευθερισμο ,οπως τον αποκαλει) -και πεταξε απο το παραθυρο τον κρατισμο- οπως σε ολα τα κρατη της Ευρωπαικης Ενωσεως , απλως ,οπως και με τις διαπραγματευσεις για τα μνημονια ”το παιζει καθυστερηση ” και στο θεμα αυτο , για να μπορει να επιβιωνει συγκυβερνωντας και με δεξιους, που την μαθαινουν να οδηγει και δεξια, αλλα με λυγμους απο την στενοχωρια της. Δαυστυχως για τους ιδιους-οσους φυσικα θελουν να παραμεινουν στην Ευρωπαικη Ενωση- ολα τα κομματα ΝΤΙ ΛΙΝΚΕ θα εξαερωθουν και θα συγκολληθουν με τα σοσιαλδημοκρατικα, εκτος αν περιπεσουν στην αντισυμβατικοτητα. Αναφερατε στον μακαριτη τον Μπερλιγκουερ και ηταν ο πρωτος που ονομασθηκε ευρωκομμουνιστης και δεχθηκε να συγκυβερνησει με τον δολοφονηθεντα πρωθυπουργο Αλντο Μορο. Τωρα πως μερικοι ονειρευονται την παλινορθωση-μετενσαρκωση του κομμουνισμου μετα την παταγωδη καταρρευση της Σοβιετικης Ενωσεως προ 26ετιας , ειναι απο τα ανεξηγητα για τους εχεφρονες. ΧΑΙΡΕΤΕ

      • Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η υπάρχουσα ΕΕ λειτουργεί περισσότερο προς το συμφέρον των γερμανικών κολοσσών παρά προς εκείνο κάποιων άλλων ενδιαφερομένων (ατόμων, εταιρειών, κρατών). Το ότι υπάρχουν και 2-3 εταιρείες άλλων κρατών που επίσης ευνοούνται από τις “συνθήκες” ή ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί όντως να ωφεληθεί από τις πιέσεις που δέχεται (για π.χ. τις χωματερές ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων κ.λπ.) δεν αναιρεί το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος είναι φυλαγμένη για την Γερμανία. Ακόμη και τα δημόσια έργα που γίνονται στις ευρωπαϊκές “Επαρχείες” γίνονται με φανερό ή κρυφό εργολήπτη κάποια νεογοτθική εταιρεία.
        Επιμένω. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ η πανευρωπεοποίηση λειτουργεί μόνο υπέρ των ισχυρών κρατών, βλ. Γερμανία, η οποία ακολουθεί ΑΜΙΓΩΣ εθνική πολιτική. Σας θυμίζω ότι όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, στην αρχή της κρίσης, ο Ρέσσλερ, ο πάλαι ποτέ υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε (δημοσίως) την παράκαμψη των προβλημάτων των γερμανικών εταιρειών με το ελληνικό Δημόσιο. Δεν μίλησε για τις ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά για τις γερμανικές (Siemens, Hochtief, εταιρείες προώθησης γερμανικών οπλικών συστημάτων).
        Η Αριστερά δεν τολμά να τα βάλει με τον εκ Γερμανίας προερχόμενο ενδοερωπαϊκό ιμπεριαλισμό (κάτι που θα σήμαινε ότι υιοθετεί μια πατριωτική πολιτική έναντι των φαντασιώσεών της για μια Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία ισότιμων κρατών) και προσπαθεί να καλύψει το κενό της πολιτικής της με υπερβάλλουσα φιλευρωπαϊκή σιελλόροια.

        • Προφανεστατα σκεφτεστε -σαν εσας πολλοι- αντιευρωπαικα και αντιγερμανικα, αντικινεζικα, αντιρωσικα, αντιγιαπωνεζικα κλπ-αφου θεωρειτε οτι ,παρ’οτι Ανωνυμες Εταιρειες και Πολυθεθνικες, με κεφαλαια και απο το Τζιμπουντι -ας πουμε- επειδη οι Εταιρειες ξεκινησαν ,η, εχουν εδρα στις χωρες αυτες ειναι κολοσσοι των κρατων αυτων . Μαλλον δεν αναγνωριζετε τις τεσσερες ελυθεριες της παγκοσμιοποιησης , κυριως της ελευθεριας κινησεων κεφαλαιων και προιοντων. Γνωριζει κανεις τους ανωνυμους ιδιοκτητες των Ελληνικων τρασπεζων, ΟΤΕ,ΔΕΗ και ποσων αλλων ανωνυμων Ελληνικων εταιρειων και Ξενοδοχειων, που μεταφερουν τις εδρες τους ο,που βρουν καλυτερο φορολογικο καθεστως;;; Την Γερμανια την προτιμουν , γιατι απο το 1945 εχει σταθερο πολιτικο και φορολογικο συστημα και αδιαταρακτη εσωτεριοκη πολιτικη , με συνθηθως συγκυβερνησεις των δυο μεγαλυτερων κομματων και παγκοσμια αξιοπιστια με πρωτοτυπη και με πρωτοπορα παραγωγη, κυριως βιομηχανικων προιοντων. Μη μετρουμε την Ελλαδα μας-και μαλιστα μετα το 2009 – οπως η μυλωνου τον ανδρα της με τους πραμματευταδες.Θα φαμε ”πολυ χωμα” ακομη , μεχρι να ”λογικευθουμε” υστερα απο την 35ετη ”τζιτζικισια” ζωη μας , που μας διδαξαν οι πολυψηφισμενοι γνωστοι πολιτικοι μας απο το 1981 .

          • Αυτό που λέτε περί ανωνυμίας των μετοχών των μεγάλων εταιρειών είναι μια γενικότητα. Μεγαλομέτοχος της ενργοπαραγωγού Siemens είναι το γερμανικό δημόσιο… Μεγαλομέτοχος των γερμανικών οπλοπαραγωγών εταιρειών είναι το γερμανικό δημόσιο… Αν είναι όπως τα λέτε, τότε γιατί οι γερμανοί Υπέξ, όταν επισκέπτονται άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος) υπερασπίζονται τα συμφέροντα αυτών των δήθεν παγκοσμίων και δήθεν ανωνύμων εταιρειών; Τρελλοί είναι;
            Κοιτάξτε. Ποτέ δεν αρνήθηκα των ευθυνών που έχουμε ως χώρα (και ως πολιτικό σύστημα) για την κατάστασή μας. Ούτε είπα ότι φταίει αποκλειστικώς η Γερμανία ή η ΕΕ για το δικό μας κατάντημα.
            Το οικοδόμημα της ΕΕ χτίζεται στηριζόμενο στην ιστορική αδικία. Έτσι όπως προχωρά, λειτουργεί μόνο προς όφελος των κολοσσών, γερμανικών, ευρωπαϊκών και παγκοσμίων.
            Εμείς καλως ή κακώς βρεθήκαμε μέσα σε αυτήν την αλητοπαρέα και οφείλουμε να παραμείνουμε εντός της για όσον καιρό μας συμφέρει. Όμως τα συμφέροντα της ΕΕ ΔΕΝ ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδος. Και αυτό φαίνεται τόσο στην περίπτωση της αντιπαλότητας ΕΕ-Ρωσίας, όσο και στην απροθυμία των ευρωπαίων “συμμάχων” να δεσμευτούν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Και σε ό,τι αφορά το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας, ας μην γελιόμαστε! Ποτέ, ΠΟΤΕ δεν θα σταματήσει η Γερμανία να φέρεται αταβιστικά. Το 85% των Γερμανών ονειρεύονται την παλινόρθωση της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.
            Το 95% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Autobahn είναι γερμανικά, φίλτατε ΣΑΝ!

  3. Θα ελεγα, -χρησιμοποιω και εγω το φιλτατε ΣΜΙΘ-πως, με την τελευταια σας φραση, δειχνετε να ειστε υπερ της καταργησεως της Αριστειας-συμπτωμα της υποχρεωτικης ισοτητος των ικανων ,με τους ανομοιους , ανισους και αεργους- , που οδηγει στην ηθικη και κοινωνικη ευθυνη των επιτυχημενων, οι οποιοι συνεχιζουν να ”διωκονται,παντοιοτροπως” οικονομικως για φοροαποδοση κλπ , ασχετως ,εαν δεν παρανομουν κατα τους νομους του Κρατους, που ζουν και δημιουργουν, οπως στην Ελλαδα μας, που αλλαζει τους σχετικους νομους, σαν τα πουκαμισα-που λεμε-, γιαυτο και αναζητουμε με διοπτρες τις αναγγελλομενες συνεχως επενδυσεις. Εν τελει,φιλε , ουδεις εκων βλαξ και αεργος , οι οποιοι, κοσκινιζουν δεκα μερες, γιατι δεν θελουν να ζυμωσουν. Αλλοι λαοι, αλλα κρατη ,με αλλες κυβερνησεις, που και εμεις ειχαμε μεχρι το 1981-παρα τα πολλα λαθη τους- κοσκινιζαν και ζυμωναν την αλλη μερα. Οσο για την Ελλαδα μας ,ευτυχως ,που μας εβαλε ο αειμνηστος στην ΕΟΚ το 1979, αλλοιως θα ειμασταν κατι σαν Κοσσοβο ,Συρια κλπ,κλπ, οπως η Κυπρος μας, γιαυτο και αντι αλλων, εαυτους ας αιτιωμεθα για τις γνωστες Αλλαγες του 1981 και 2015 και κυριως αυτοι ,που και τις πιστεψαν κατ τις βοηθησαν και εμποδισαν οσους τολμησαν καπως να τις διορθωσουν . Δεν εβρεχε τοτε , αλλα εμεις κρατουσαμε ομπρελλα για να φωναζουμε οτι ” η Ελλαδα ανηκει στους Ελληνες”, λες και αμφεβαλλε κανεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα