Γιατί επελέγη ο Μαργαρίτης Σχοινάς νέος Επίτροπος -Ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 18|07|2019 | 14:32


Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επελέγη για Ευρωπαίος Επίτροπος / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο άνθρωπος που το 2015 έπεισε τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να στηρίξει την Ελλάδα για να μην βγει από το ευρώ, θα είναι η πρόταση που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου, σε επικοινωνία που θα έχει με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που έχει ειδικό πολιτικό βάρος στις Βρυξέλλες και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, μπορεί να μην είναι γνωστός σε πολλούς αλλά είναι στέλεχος της ΝΔ από παλιά. Εχει διατελέσει ευρωβουλευτής της σημερινής κυβέρνησης, και προφανώς όχι τυχαία, ακόμη και ως εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής βρέθηκε πριν από λίγους μήνες στο Συνέδριο της ΝΔ ως ένας από τους κεντρικούς φιλοξενούμενους ομιλητές. Οσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ «παιδί» του ελληνικού κατεστημένου συστήματος.

Έζησε από θέση ευθύνης τον κίνδυνο του Grexit
Ο νέος Έλληνας Επίτροπος το διάστημα που υπηρέτησε στο απαιτητικό πόστο του εκπροσώπου της Κομισιόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον ρόλο του δίπλα στον Γιούνκερ χωρίς ποτέ να ξεχνά την ανάγκη στήριξης της Ελλάδος στα ευρωπαϊκά φόρα. «Είναι αρκετά Έλληνας για να τον σέβονται οι Έλληνες και αρκετά Ευρωπαίος για να τον σέβονται οι Ευρωπαίοι», σημείωναν στελέχη της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της τραυματικής εμπειρίας της διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο ίδιος φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε φίλους του ότι η περίοδος εκείνη που έζησε από κοντά και διαχειρίστηκε επικοινωνιακά, ήταν η πιο δύσκολη της ζωής του. Τον τρόμαζε το ενδεχόμενο να κληθεί  εκείνος να ανακοινώσει τη χειρότερη είδηση: ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ.
Τελικά, όμως, με τη δική του συμβολή, ο κίνδυνος εκείνος αποσοβήθηκε και οι Έλληνες τον έχουν συνδέσει με την ανακοίνωση θετικών ειδήσεων. Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου. «Οι πολιτικοί και οικονομικοί άνεμοι είναι ευνοϊκοί. Ζητούμενο πλέον, είναι να καταστεί σαφές, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η χώρα αλλάζει. Ότι οι παθογένειες που μας έφεραν εδώ αναθεωρούνται βαθιά», επισήμανε σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του σε ελληνικά ΜΜΕ.

Έχοντας αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί τους 800 και πλέον, διαπιστευμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο –πιο πολλοί και από τον Λευκό Οίκο-  όρθιος στην αίθουσα Τύπου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τον μηχανισμό και τη λειτουργία της Κομισιόν. Πλέον καλείται να πετύχει σε μια νέα, πιο τεχνοκρατική Επιτροπή και σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, στα όργανα της οποίας δεν τοποθετούνται μόνον πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής των κρατών-μελών.

Οι περισσότεροι είχαν την εντύπωση ότι βρέθηκε στη θέση του Εκπροσώπου λόγω της φιλίας του με τον Γιούνκερ, ωστόσο ισχύει το αντίθετο. Όταν το 2007 διαδέχθηκε στην Ευρωβουλή τον Αντώνη Σαμαρά, ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών ασκούσε σκληρό κοινοβουλευτικό έλεγχο στον Γιούνκερ, που τότε ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Αυτό του κέντρισε το ενδιαφέρον και όταν ανέλαβε την Κομισιόν τον θυμήθηκε. Όχι μόνο επειδή ήταν ένας καλός πολιτικός, αλλά γιατί  επί 24 χρόνια, ήταν οργανικό στέλεχος της Επιτροπής.

Θα πάρει αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο
Η θέση που θα αναλάβει, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σχοινάς, είχε ανοικτή την πόρτα του στις Βρυξέλλες στους νέους Έλληνες της γενιάς του brain drain, δεν διέκοψε τις επαφές του με την ελληνική κοινωνία και διατηρεί προσωπικούς δεσμούς με τη Χαλκιδική που την επισκέπτεται συχνότατα.

Γιατί δεν επελέγη ο Αντώνης Σαμαράς
Για το πόστο του Έλληνα Επιτρόπου, είχε ακουστεί ως σενάριο και το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο Επίτροπος από την Ελλάδα δεν θα έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν, δεν επέτρεψε σε αυτό το σενάριο να προχωρήσει.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/giati-epelegi-o-margaritis-shoinas-neos-epitropos

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα