Γιατί δεν μπορεί να αποπεμφθεί ο Ν.Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί το ξέρουν αλλά θέλουν να καλύψουν την οικογένεια Μπάιντεν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Mε αφορμή την παραπομπή από τους Δημοκρατικούς, του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ, με τελικό στόχο την ανατροπή του πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητή η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και κατά πόσο είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο.

Επί της ουσίας ο Ν.Τραμπ θεωρείται αδύνατο να αποπεμφθεί καθώς για να συμβεί αυτό απαιτείται να το αποδεχτούν τα 2/3 της Γερουσίας και σωστά μαντέψατε, ο Ν.Τραμπ έχει ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στην αμερικανική Γερουσία.

Στο παρελθόν μόλις δύο φορές επιχειρήθηκε η παραπομπή ενός Αμερικανού προέδρους και αυτή είναι η τρίτη φορά.

Πρώτος ήταν ο Andrew Johnson, το 1868, επειδή απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Edwin M. Stanton. Ο Stanton η αλήθεια είναι δεν μπορούσε να συνενοηθεί με τον προϊστάμενό του, δίχως αυτό να σημαίνει ότι έφταιγε ο πρόεδρος. Ο δεύτερος ήταν ο Μπιλ Κλίντον, το 1998, ο οποίος κατηγορήθηκε για ψευδορκία σε σχέση με τις σεξουαλικές του σχέσεις με μια ασκούμενη του Λευκού Οίκου.

Και οι δύο παραπάνω πρόεδροι όμως αθωώθηκαν στις δίκες που διεξήχθησαν από τη Γερουσία. Ο λόγος είναι διότι δεν έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθούν οι πλειοψηφίες των 2/3 του Σώματος που ήταν αναγκαίες ώστε να καταδικαστούν. Αυτό σήμαινε ότι και οι δύο πρόεδροι παρέμειναν στο προεδρικό αξίωμα και υπηρέτησαν κανονικά στη θέση τους.

Ο δε πρόεδρος Ρίτσαρντ Μ. Νίξον αντιμετώπισε επίσης την απειλή παραπομπής μετά το σκάνδαλο Watergate το 1974, αλλά, καθώς ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα απομακρυνόταν από το αξίωμα, ο Νίξον αποφάσισε να παραιτηθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ας δούμε όμως πως οι Δημοκρατικοί επιχειρούν για άλλη μια φορά να «λερώσουν» την εικόνα του Ν.Τραμπ ενόψη των προεδρικών εκλογών του 2020 όπου και θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον ανέφερε ότι ένας αξιόπιστος, όπως τον χαρακτήρισε, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (που ήταν και ο ίδιος μέλος υπηρεσίας πληροφοριών) κατέθεσε μια καταγγελία, που την θεώρησε ο ίδιος ο Άτκινσον «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να ενημερώσει το Κογκρέσο.

Αλλά η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της NSA Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν κατέθεσαν στο Κογκρέσο αντίγραφο της καταγγελίας αυτής. Τα προσκείμενα στους Δημοκρατικούς, αμερικανικά media ξεκίνησαν να αναζητούν τον μυστηριώδη αυτό μάρτυρα και να αναφέρουν ότι ανησυχούσε για όσα συζήτησε από τηλεφώνου ο Ντόναλντ Τραμπ στις 25 Ιουλίου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολόντιμιρ Ζελένσκι. 

Ο Τραμπ είπε την περασμένη Κυριακή ότι συζήτησε με τον Ζελένσκι για τον γιο του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, τον Χάντερ Μπάιντεν, που εργαζόταν στην ουκρανική εταιρία φυσικού αερίου της χώρας Burisma Holdings, τον καιρό που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά όπως δήλωσε δεν είχε κάτι το μεμπτό η συνομιλία αυτή.

Η αλήθεια είναι ότι μεμπτό σε αυτή την ιστορία είναι ότι ο γιος του Μπάιντεν εργάζεται σε αυτή την θέση όταν όλοι γνωρίζουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών του Μ.Ομπάμα ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας Β.Γιανουκόβτις το 2014.

Οπότε φυσικά και τίθεται το ερώτημα πως ο γιος του Τζο Μπάιντεν βρήκε αμέσως δουλειά στο νευραλγικό τομέα του φυσικού αερίου. Ποιο λογικό θα ήταν να ρωτούσε κάποιος πως έγινε αυτή η «σύμπτωση» παρά το τι ειπώθεκε σε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ν.Τραμπ και Ζελένσκι.

Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τώρα λοιπόν η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας ως μοχλό πίεσης στον Ζελένσκι, ώστε να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν, και του γιο του.

Ο ίδιος ο Τραμπ υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.

Αυτό λοιπόν που συμβαίνει με τους Δημοκρατικούς είναι να ρίχνουν «μελάνι» για να εμποδίσουν να διερευνηθεί ο ρόλος της οικογένειας Μπάιντεν στην Ουκρανία. Περί αυτού πρόκειται.

Περίπου 50 Δημοκρατικοί βουλευτές στην Βουλή των Αντιπροσώπων προστέθηκαν στους υποστηρικτές του αιτήματος της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, για την έναρξη της επίσημης έρευνας παραπομπής του προέδρου Τραμπ, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση της συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ποσοστό περίπου 80% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσεται πλέον υπέρ της διεξαγωγής επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Το ABC News υποστηρίζει ότι 182 Δημοκρατικοί και ο Τζάστιν Αμάς (που πρόσφατα αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) υποστηρίζουν το αίτημα παραπομπής.

Οι επιτροπές στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου Τραμπ θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Πελόζι, τώρα, οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα της παραπομπής του Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ.

Για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης. Η Πελόζι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Ωστόσο, στην Γερουσία, απαιτείται να ψηφίσουν θετικά τα 2/3 των γερουσιαστών. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σήμερα, στην δημοσιοποίηση ενός αυτούσιου αντίγραφου του επίμαχου τηλεφωνήματος. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης, σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου

Ο υπηρεσιακός Διευθυντής της NSA Τζόζεφ Μαγκουάιρ αναμένεται να καταθέσει αύριο δημόσια ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και της αντίστοιχης επιτροπής στην Γερουσία. Η κατάθεσή του στην Γερουσία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/807072_giati-den-mporei-na-apopemfthei-o-ntramp-oi-dimokratikoi-xeroyn-alla

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα