Γιατί έμειναν χωρίς ρεύμα 250.000 νοικοκυριά στην Αττική -Στη μάχη και ο στρατός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Αρκετές οι πτώσεις δέντρων / Φωτογραφία: INTIMENEWS

Προβλήματα στα νοικοκυριά και οργή στους κατοίκους πολλών περιοχών της Αττικής έχει προκαλέσει η διακοπή ρεύματος και νερού μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια», που έντυσε ακόμη και το κέντρο της Αθήνας στα λευκά.

Αρκετές περιοχές, κυρίως στα βόρεια προάστια, αντιμετωπίζουν ζητήματα με την ηλεκτροδότηση, ενώ ακόμη υπάρχουν αναφορές για προβλήματα στην ύδρευση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονταν επί ποδός προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες με την ηλεκτροδότηση. Όπως είπε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ, «σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Όσο δεν υπάρχουν πτώσεις δέντρων εμείς θα αποκαθιστούμε τις βλάβες που έχουν προκύψει».

Μάλιστα, επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα σχετικά με την ηλεκτροδότηση εντοπίζεται στην Εκάλη, στον Διόνυσο και στις γύρω περιοχές, ενώ τόνισε πως η ζημιά είναι στο δίκτυο διανομής μεταφοράς ενέργειας.

Οι πτώσεις δέντρων, που όπως τονίστηκε χθες από τον επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ είναι πάνω από 700, έχουν δημιουργήσει συνθήκες «μπλακ άουτ» σε χιλιάδες νοικοκυριά δεκάδων δήμων.

Συνολικά 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα -Οχι όμως ταυτόχρονα
Ο αριθμός των νοικοκυριών που έμειναν χωρίς ρεύμα υπολογίζεται στις 250.000, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνεται πως οι διακοπές ρεύματος δεν ήταν ταυτόχρονες και δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλης διάρκειας.

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
Στην Αττική τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετώπιζαν συνολικά 29 δήμοι, ωστόσο αναφορές υπάρχουν και για άλλες περιοχές, όπως ενημέρωσαν το iefimerida.gr αναγνώστες του.

Πάνω από 1.100 κλήσεις για κοπές δέντρων στην Πυροσβεστική
Όπως ανέφεραν πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος στο iefimerida.gr, μέχρι και αυτήν την ώρα (08:00) οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή για πτώσεις δέντρων που σημειώνονται συνεχώς στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ συμβάλλουν και στη μεταφορά, λόγω του χιονιά, νευροπαθών σε νοσοκομεία που χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου μέχρι χθες τις 19:00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε 1.490 κλήσεις, και συγκεκριμένα:

1.118 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων
123 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο
101 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)
25 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν
Προβλήματα με την ύδρευση
Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε προβλήματα υπάρχουν και με την ύδρευση σε περιοχές της Αττικής, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Και σ’ αυτήν την περίπτωση συνεργεία της ΕΥΔΑΠ δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν προκύψει.

Με δικά της ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη (γεννήτριες) προσπαθεί η ΕΥΔΑΠ να λειτουργήσει τα αντλιοστάσια σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης.

Πρόκειται για περιοχές που τα αντλιοστάσια βρίσκονται σε υψηλά σημεία όπως η Πετρούπολη όπου το πρόβλημα που υπήρχε ήδη αποκαταστάθηκε, το Ψυχικό, τα Γλυκά Νερά, η Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη η Αγία Παρασκευή και η Άνοιξη. Μάλιστα χθες στην Άνοιξη επιχείρησαν και γερανοί για να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα γιατί έχει διακοπεί η πρόσβαση στο αντλιοστάσιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου στην περιοχή.

«Μισές» οι συγκοινωνίες στην Αττική
Οπως έκανε γνωστό ο ΟΑΣΑ τα λεωφορεία λόγω του παγετού άρχισαν τα δρομολόγιά τους από τις 7 το πρωί. Οπως διευκρινίζεται, τα δρομολόγια θα εκτελούνται από τις 7 το πρωί κανονικά, όπου το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Και αυτό, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν νωρίς το πρωί δρομολόγια στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια όπου η κακοκαιρία έχει πλήξει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Αττικής.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες συγκοινωνίες, το μετρό στις γραμμές 2 και 3 θα λειτουργήσει κανονικά, εκτός από το κομμάτι Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, όπου δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε σήμερα δρομολόγια.

Στην γραμμή 1 του ηλεκτρικού λειτουργεί κανονικά το πρωί το κομμάτι Πειραιάς – Ειρήνη, ενώ θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει εντός της ημέρας και το υπόλοιπο μέρος της διαδρομής ως την Κηφισιά. Κανονικά θα λειτουργήσει το τραμ.

Κανονικά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας
Λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων από ώρα 04:00 της 17/02/2021 δίνεται στην κυκλοφορία το τμήμα της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας από τη Γέφυρα Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τα όρια με τον Νομό Βοιωτίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Σημειώνεται ότι από την Βοιωτία και πάνω η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά.

Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία
Μάλιστα νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα τεχνική σύσκεψη στις 7:45 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης. Στη σύσκεψη θα λάβουν, επίσης, μέρος ο γενικός διευθυντής συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και ο στρατός στη μάχη
Ήδη από χθες το βράδυ, συνεργεία του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, ξεκίνησαν το έργο της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην Αττική.

Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν και της άμεσης ανάγκης για αποκατάσταση των βλαβών, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας δέκα συνεργεία του Στρατού.

Επιπλέον, προστέθηκαν στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούσαν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιήθηκαν επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διέθεσαν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Η αποστολή όλων όσων κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δέντρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kakokairia-mideia-horis-reyma-nero-periohes-attiki

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα