Γερμανικές «κουμπαριές» και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας Περιβάλλοντος ένας υφυπουργός διόρισε τον κουμπάρο του. «Λάθος» παραδέχεται ο Χάμπεκ. Τοποθετήσεις γνωστών στις παρυφές του υπουργείου του.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει οπωσδήποτε στεφάνι. Ένα από τα καλύτερα πολιτικά βιβλία που έχουν κυκλοφοφρήσει τελευταία είναι το «Die Moskau Connection» των συντακτών της FAZ Ράινχαρντ Μπίνγκενερ και Μάρκους Βένερ. Στο παράδειγμα του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ φαίνεται καθαρά ότι ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία στην πολιτική δεν χρειάζονται πιστοποιητικό γάμου ή άλλους οικογενειακούς δεσμούς. Όταν υπουργοί, ακόμη και καγκελάριοι θέλουν να ευνοήσουν με καλοπληρωμένες θέσεις δικούς τους ανθρώπους, αρκούν ένα δωμάτιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μερικά πούρα και άφθονο αλκοόλ για να σφυρηλατηθούν (ανδρικές) φιλίες, όπως στην περίπτωση του Σρέντερ με τον πρόεδρο Πούτιν. Το παράδειγμα Σρέντερ δείχνει με τρόπο υποδειγματικό ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού, αλλά συμβαίνει και στα καλύτερα «σπίτια» Πράσινων πολιτικών.

Πρόσληψη από τον κουμπάρο του

Η Μόργκαν στο πλευρό της Μπέρμποκ
Η Μόργκαν στο πλευρό της Μπέρμποκ Εικόνα: John Macdougall/AFP/Pool/Getty Images

Αίφνης στο υπουργείο της Πράσινης Αναλένας Μπέρμποκ. Όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να τοποθετήσει  την Αμερικανίδα Τζένιφερ Μόργκαν, ακτιβίστρια για το κλίμα, στο υπουργείο της. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2022 η κυρία Μόργκαν παραιτήθηκε από επικεφαλής της διεθνούς Greenpeace, οργάνωση που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων και την 1η Μαρτίου ανέλαβε ειδική εντεταλμένη για τη διεθνή κλιματική πολιτική του γερμανικού υπουργείου. Αλλά δεν μπορούσε αρχικά να πάρει θέση υφυπουργού γιατί είχε αμερικανική υπηκοότητα. Το πρόβλημα λύθηκε με την ανάληψη της γερμανικής με γρήγορες διαδικασίες. Γνώστες της υπόθεσης αναφέρουν ότι στην προεκλογική εκστρατεία της Μπέρμποκ ως υποψηφίας καγκελαρίου των Πρασίνων η Greenpeace υποστήριξε επιθετικά την υποψηφιότητά της. Τελευταία και το υπουργείο του επίσης Πράσινου Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει γίνει στόχος επικρίσεων για νεποτισμό και οικογενειοκρατία. Πρόκειται για τον ισχυρό υφυπουργό Οικονομίας και Περιβάλλοντος Πάτρικ Γκράιχεν. Ο Γκράιχεν, έμπιστος του Χάμπεκ, είναι υπεύθυνος για την ενεργειακή μετάβαση, όπως για παράδειγμα τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον τρόπο θέρμανσης των σπιτιών, προκείμενου η Γερμανία να επιτύχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα το 2045.

Τα μέτρα που προτάθηκαν προκάλεσαν χείμαρρο αντιδράσεων, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα εν προκειμένω. Ο Γκράιχεν, εκ της θέσεώς του στο υπουργείο, ήταν μέλος επιτροπής αναζήτησης υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης του νέου επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (Dena). Η επιτροπή αναζήτησε υποψηφίους, επέλεξε έντεκα, έκανε συνεντεύξεις και τελικά πρότεινε έναν, τον περιβαλλοντολόγο και Πράσινο Μίχαελ Σέφερ ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Dena, κουμπάρο του υφυπουργού. Το εποπτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση στις 5 Απριλίου. Ο Γκράιχεν, ως το ισχυρότερο μέλος της επιτροπής, προφανώς δεν αισθάνθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα και κώλυμα να κάνει συνεντεύξεις για τη θέση με τον κουμπάρο του. Εκ των υστέρων η παραδοχή ότι επρόκειτο περί «λάθους» δεν μπορεί να διορθώσει την εικόνα. Γιατί ίσως να μην είχε πάρει κανείς είδηση τον διπλό του ρόλο, δηλαδή του υφυπουργού και του κουμπάρου, εάν το Spiegel δεν είχε κάνει την αποκάλυψη στις 22 Απριλίου.

«Πόλος έλξης» ημετέρων ο Γκράιχεν

Και ο Ράινερ Μπάακε στο υπουργείο του Χάμπεκ
Και ο Ράινερ Μπάακε στο υπουργείο του Χάμπεκ Εικόνα: picture alliance

Το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει τώρα να διαλευκάνει το ζήτημα και να δώσει εξηγήσεις. Θα υπάρξουν παραιτήσεις; Προς το παρόν ο Ρόμπερτ Χάμπεκ αρκέστηκε να παραδεχθεί ότι έγινε «λάθος» αλλά εξήρε τον συνεργάτη του ως εκείνον που έσωσε τη Γερμανία από μια «σοβαρή ενεργειακή κρίση». Αλλά η αποκαλυπτική δημοσιογραφία έχει βγάλει στην επιφάνεια κι άλλες πτυχές γύρω από τον Γκράιχεν και το Πράσινο υπουργείο Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με έρευνα της εκπομπής Berlin direkt του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόραση ZDF, εκτός από τον «κουμπάρο Σέφερ» κι άλλοι γνωστοί του Γκράιχαν που προσέγγισαν και εγκαταστάθηκαν στις παρυφές τον υπουργείου. Ένας εξ αυτών είναι ο Πράσινος λομπίστας ενέργειας Ράινερ Μπάακε. Τον έφερε ο Γκράιχεν στη δεξαμενή σκέψης Agora Energiewende, όπου επιλέχθηκε ως διάδοχός του. Ο Μπάακε έχει χρηματίσει δύο φορές υφυπουργός, την πρώτη επί υπουργίας του Πράσινου Γίργκεν Τριτίτ και αργότερα επί υπουργίας του Σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.

Σήμερα είναι διευθυντής του «Ιδρύματος για την κλιματική ουδετερότητα». Σύμφωνα με την Bild, το ίδρυμα που πρόσκειται στους Πράσινους, αναθέτει μελέτες για την ενεργειακή μετάβαση. Τον περασμένο Ιούλιο ο Μπάακε διορίστηκε από τον Χάμπεκ ως ειδικός εντεταλμένος για τη συνεργασία της Γερμανίας με την Ναμίμπια για το κλίμα και την ενέργεια.

Το ZDF αναφέρει ακόμη κι άλλα ονόματα, όπως του ζεύγους Φέλιξ Μάτες και Ρεγκίνα Γκίντερ. Ο πρώτος εργαζασεται στο Οικολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ, όπως και τα αδέλφια Γκράιχεν, Γιάκπομπ και Βερένα. Το Ινστιτούτο λειτουργεί κατ΄εντολή του υπουργείου Οικονομίας. Τον Ιούλιο του 2022, το υπουργείο του Χάμπεκ του ανέθεσε επίσημα την παρακολούθηση της ενεργειακής μετάβασης. Επίσημα αυτή ανατέθηκε σε μια «ανεξάρτητη επιτροπή» από «τέσσερις αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας», Η ειδικός σε θέματα προστασίας του κλίματος Ρεγκίνα Γκίντερ ήταν υπουργός για τις μεταφορές και το περιβάλλον στο Βερολίνο μέχρι το 2021, ενώ πριν από αυτό εργαζόταν για το WWF. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Ιδρύματος για την κλιματική ουδετερότητα».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ZDF/ SZ/ Welt/ Merkur/ dpa

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα