Γερμανία: Eισιτήριο 9 ευρώ, φθηνή βενζίνη και επιδόματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σειρά νομοσχεδίων με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρασαν αυτή την εβδομάδα από τη γερμανική βουλή.

    9 ευρώ το μήνα για τις μετακινήσεις με ΜΜΕ

To πολυαναμενόμενο μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ για τρεις μήνες, αρχής γενομένης από 1ης Ιουνίου είναι πλέον γεγονός. Το σχετικό νομοσχέδιο των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) κατάφερε να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου, την Μπούντεσταγκ και την Μπούντεσρατ, παρά τις επιφυλάξεις βουλευτών της αντιπολίτευσης και ορισμένων κρατιδίων. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρη η πρόθεση στήριξης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, οι οποίες έχουν ακριβύνει λόγω των ευρύτερων ενεργειακών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

ΒερολίνοΤο μετρό του Βερολίνου

Το μηνιαίο εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών με μειωμένη τιμή ισχύει για όλες τις αστικές αλλά και υπεραστικές μετακινήσεις μικρών αποστάσεων σε όλη τη Γερμανία. Αφορά αστικά λεωφορεία, τραμ, μετρό, προαστιακό και τοπικά τρένα, ενώ εξαιρούνται τρένα μεγάλων αποστάσεων (ICE, Intercity, Εurocity) και υπεραστικά λεωφορεία. Με το μέτρο αυτό ελαφρύνονται σημαντικά όσοι μετακινούνται τακτικά στη Γερμανία, κυρίως για εργασία. Ταυτόχρονα δίνεται κίνητρο για χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από όλους, εξοικονομώντας ενέργεια και επιλέγοντας συγχρόνως ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον είδος μετακίνησης.

Σημαντική είναι όμως και η οικονομική ελάφρυνση του πολίτη. Για παράδειγμα μια μηνιαία κάρτα αστικών διαδρομών σε μεγάλες πόλεις κοστίζει περίπου από 70 έως 90 ευρώ. Με τη νέα κάρτα των 9 ευρώ, η εξοικονόμηση χρημάτων ξεπερνά τα πενήντα ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και αντιδράσεις από ορισμένα κρατίδια, που θεωρούν ότι ένα τέτοιο μέτρο απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την προβλεπόμενη που ανέρχεται στα 3,7 δις ευρώ. Συνδικαλιστικοί φορείς αλλά και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές ζητούν επίσης συνολική αναβάθμιση των γερμανικών ΜΜΜ, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στην αυξανόμενη ζήτηση.

Μειώσεις στον φόρο καυσίμων και επιδόματα

Βενζίνη ντίζελΣτα ύψη και στη Γερμανία οι τιμές βενζίνης και ντίζελ

Το εισιτήριο των 9 ευρώ δεν είναι όμως το μοναδικό μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας και ελάφρυνσης των πολιτών.Εξίσου σημαντική είναι η μείωση του φόρου καυσίμων, μεταξύ αυτών της βενζίνης κατά 30 σεντ και του πετρελαίου ντίζελ κατά 14 σεντ, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει για ένα τρίμηνο, από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Το έλλειμμα που θα προκύψει στον γερμανικό προϋπολογισμό υπολογίζεται πάντως σε 3,15 δις ευρώ, ενώ κπρόσωποι της Ένωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Καυσίμων προειδοποιούν για προβλήματα στην πώληση καυσίμων κίνησης το επόμενο διάστημα από τη μαζική ζήτηση.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πακέτου εγκρίθηκε επίσης εφάπαξ βοήθημα 200 ευρώ προς πολίτες που ανήκουν στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα για το κόστος ενέργειας καθώς και πρόσθετα μηνιαία βοηθήματα για οικογένειες με παιδιά. Μεταξύ άλλων, τον Σεπτέμβριο αναμένεται και η καταβολή εφάπαξ φορολογητέου επιδόματος ύψους 300 ευρώ για την ενέργεια σε εργαζόμενους που υπόκεινται στη Γερμανία σε φόρο εισοδήματος. Για τους δε ελεύθερους επαγγελματίες το ίδιο ποσό θα αφαιρεθεί από την προκαταβολή φόρου, ενώ εξαιρούνται καταρχήν οι συνταξιούχοι.

Προβλέψεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας

ΣβεντTo διυλιστήριο ρωσικού πετρελαίου στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου

Στο ευρύτερο πλαίσιο των ενεργειακών νόμων, που πέρασαν αυτή την εβδομάδα από τη γερμανική βουλή, κρίσιμη θεωρείται και η αναθεώρηση του Νόμου περί Ενεργειακής Ασφάλειας του 1975, σύμφωνα με την οποία το κράτος μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση εταιρειών ενέργειας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.  Η γερμανική κυβέρνηση έχει έτσι κατά νου την περίπτωση του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου, το οποίο επεξεργάζεται αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο της Rosneft. 

Τέλος ο «κύκλος» των ενεργειακών νομοθετημάτων κλείνει με το νομοσχέδιο για την κατασκευή πλωτών και χερσαίων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Ένα μεγάλο στοίχημα της γερμανικής κυβέρνησης και του υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για την «φαστ τρακ» ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και τη μετάβαση στις ΑΠΕ.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνo

dw

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα