Γερμανία: CDU και Πράσινοι κερδισμένοι των «μικρών ομοσπονδιακών» εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Πράσινοι είναι οι κερδισμένοι των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας.

Μεγάλοι χαμένοι από την άλλη είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και κυρίως οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προέβλεπαν ντέρμπι στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, κρατίδιο το οποίο θεωρείται βαρόμετρο για τα κόμματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Όμως το CDU διέψευσε τα προγνωστικά, καταγράφοντας καθαρή νίκη με 35,9%, αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό του από το 2017, όταν είχε λάβει το 33,9% των ψήφων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο φιλοδοξούσε να ορίσει τον πρωθυπουργό της επόμενης κρατιδιακής κυβέρνησης, περιορίστηκε στο 26,7%, υφιστάμενο πτώση 4,5 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές στο κρατίδιο.

Αντιθέτως, οι Πράσινοι ενισχύθηκαν κατά 11,6 μονάδες, έλαβαν το 18%.

Οριακά πάνω από τον πήχη για να αναδείξει βουλευτές, στο 5,8%, βρέθηκε το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), που υπέστη βαριές απώλειες: 6,8 μονάδες. Απώλειες 1,9 μονάδων σημείωσε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που πάντως καταφέρνει τελικά να εξασφαλίσει την είσοδό της στην κρατιδιακή Βουλή με ποσοστό 5,5%.

Ο επικεφαλής του CDU και πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας CDU – FDP Χέντρικ Βουστ κατέστησε σαφές πως θεωρεί ότι θα πρέπει να παραμείνει επικεφαλής στη νέα κυβέρνηση του κρατιδίου.

«Το CDU της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κέρδισε καθαρά αυτές τις εκλογές. Ο κόσμος μας ανέδειξε σαφώς στην ισχυρότερη δύναμη. Αυτό ισοδυναμεί με εντολή να σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση αλλά και να ηγηθούμε αυτής», δήλωσε ο νικητής των εκλογών και ευχαρίστησε τον μέχρι τώρα κυβερνητικό εταίρο του, το FDP, για τη συνεργασία και τη σχέση αξιοπιστίας των τελευταίων ετών, αλλά και τον προκάτοχό του, τον Άρμιν Λάσετ, ο οποίος εγκατέλειψε πέρυσι την κυβέρνηση του κρατιδίου προκειμένου να τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του CDU ως ατυχήσας υποψήφιος καγκελάριος. Σε ό,τι αφορά τις πιθανές συνεργασίες, ο κ. Βουστ δήλωσε ότι θα μιλήσει «με όλα τα δημοκρατικά κόμματα».

Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος κατάγεται από το κρατίδιο, έκανε από την άλλη λόγο για «θλιβερή βραδιά» και «καταστροφική ήττα», την τρίτη συναπτή, μετά τις εκλογές στο Ζάαρλαντ και στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν. Προσπάθησε πάντως να αναπτερώσει το ηθικό των στελεχών του λέγοντας: «Ψηλά το κεφάλι! Οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν και χάνουν ενωμένοι».

Ο συνασπισμός CDU-FDP στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία ήταν ο τελευταίος που είχε επιβιώσει σε όλη τη χώρα.

Η γενική γραμματέας του SPD στο κρατίδιο, η Νάντγια Λούντερς, δεν έκρυψε τις προθέσεις του κόμματός της, που θεωρητικά θα μπορούσε να ηγηθεί συγκυβέρνησης με τους Πράσινους: «Φυσικά, η κυβερνητική εντολή ανήκει στο CDU και στους Πράσινους, τους οποίους συγχαίρω θερμά για την επιτυχία τους – κυρίως τους Πράσινους. Αλλά είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, οι Πράσινοι είναι εκείνοι που θα δώσουν την κυβέρνηση στο CDU ή στο SPD.

Με το SPD, η πλειοψηφία θα ήταν οριακή, ενώ οι Πράσινοι θα έπρεπε επίσης να εξηγήσουν γιατί επιλέγουν τον «χαμένο» για συνεργασία. Το βέβαιο είναι ότι το «ήσσον» κόμμα της νέας κυβέρνησης θα είναι ισχυρό και απαιτητικό.

Ο επικεφαλής του SPD στο κρατίδιο Τόμας Κουτσάτι είχε στηριχτεί ιδιαίτερα στην καλή του σχέση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος με τη σειρά του στην προεκλογική περίοδο κατέστησε σαφές ότι τον στηρίζει. Η ήττα λοιπόν είναι και δική του. Κι αν στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής η ήττα του SPD μπορούσε να αποδοθεί στην ευρεία δημοτικότητα του υποψήφιου του CDU και πρωθυπουργού του κρατιδίου Ντάνιελ Γκούντερ, στην περίπτωση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δεν ισχύει τίποτα τέτοιο.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD) μίλησε για απογοήτευση και ταπείνωση, δεν απέκλεισε ωστόσο να σχηματιστεί κυβέρνηση SPD – Πρασίνων.

Την ίδια ώρα οι Φιλελεύθεροι πλήρωσαν κατά πάσα πιθανότητα τις κακές επιδόσεις τους στην απερχόμενη κρατιδιακή κυβέρνηση, ιδίως στην πολιτική για την παιδεία, ενώ δεν φαίνεται να τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά ούτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μετά την τρίτη τους ήττα φέτος, η δυσαρέσκεια προς την ηγεσία αυξάνεται.

Αντιθέτως, η ηγεσία του CDU, μεγάλου αντιπάλου του FDP, μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση. Ο Φρίντριχ Μερτς έχει έως τώρα περάσει τις βασικές δοκιμασίες με επιτυχία και, καθώς οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, την ιδιαίτερη πατρίδα και εκλογική του περιφέρεια, έχουν το προσωνύμιο «μικρές ομοσπονδιακές εκλογές», έχει πολλούς λόγους να αισιοδοξεί. «Αυτές οι εκλογές ήταν επίσης δοκιμασία για τη διάθεση των πολιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το CDU επέστρεψε, η πορεία μας προς τα εμπρός επιβεβαιώνεται», διαβεβαίωσε ο κ. Μερτς μέσω Twitter.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 19% των ψηφοφόρων στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είχε βασικό κριτήριο για την ψήφο του την αύξηση στις τιμές των αγαθών, το 17% το κλίμα, το 16% την ενέργεια και το 16% τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα έχει τις καλύτερες απαντήσεις για το μέλλον;», το 24% επιλέγει τους Πράσινους, το 17% το CDU και το 15% το SPD. Την ίδια ώρα όμως η ικανοποίηση για το έργο του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Χέντρικ Βουστ φθάνει το 48%.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα