Γερμανία: Όλοι εναντίον όλων για τη φορολογία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νέα αντιπαράθεση στη γερμανική Κεντροδεξιά με αφορμή τη φορολογική πολιτική. Άσπονδοι φίλοι ο υποψήφιος καγκελάριος Λάσετ και ο Βαυαρός πρωθυπουργός Ζέντερ.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και υποψήφιος για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ

Μάλλον συνηθισμένες είναι οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις για τη φορολογία στη Γερμανία. Όσοι μοιράζουν υποσχέσεις ή εξαγγέλουν φοροαπαλλαγές, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το πώς θα χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους. Αλλά αυτή τη φορά η αντιπαράθεση δεν γίνεται μεταξύ πολιτικών αντιπάλων. Κλιμακώνεται στο εσωτερικό των ίδιων των κυβερνώντων «χριστιανικών κομμάτων», δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Δεν πρόλαβαν να ομονοήσουν τα δύο αδελφά κόμματα στον χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ ως κοινό υποψήφιο για την καγκελαρία– ξεπερνώντας το «αντάρτικο» που είχε κηρύξει ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ- και τώρα οι δύο ισχυροί άνδρες του συντηρητικού στρατοπέδου έρχονται και πάλι σε αντιπαράθεση.

Αφορμή ήταν η δήλωση του υποψήφιου καγκελάριου Άρμιν Λάσετ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι «αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για μειώσεις φόρων. Η δυσφορία στο αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών ήταν εμφανής. Άλλωστε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες CDU και CSU είχαν ανακοινώσει το προεκλογικό τους πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μειώσεις φόρων για μικρά και μεσαία εισοδήματα. Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες: τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχασαν την ευκαιρία να στηλιτεύσουν τις «αντιφατικές» δηλώσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ στο εκλογικό επιτελείο της Κεντροδεξιάς προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Μειώσεις φόρων, αλλά …όχι αμέσως

Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός ΒαυαρίαςΕπιμένει στις υποσχέσεις περί φοροαπαλλαγών ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ

Η απάντηση των Χριστιανοκοινωνιστών ήρθε στην επόμενη κομματική εκδήλωση που έγινε στο ιστορικό μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Ζέεον της Βαυαρίας. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ είπε ότι αισθάνεται «ολίγον έκπληκτος» για τις δηλώσεις Λάσετ, καθώς το κοινό προεκλογικό πρόγραμμα CDU και CSU προβλέπει «ρητώς» φοροελαφρύνσεις για τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Είναι ίσως μία ευκαιρία για το μικρότερο κόμμα της CSU να τονώσει το προφίλ του στον ετεροβαρή συνασπισμό των χριστιανικών κομμάτων. Τις τελευταίες ημέρες διοχετεύει στη δημοσιότητα όλο και περισσότερα «αιτήματα» για φοροαπαλλαγές. Μιλώντας μάλιστα στη συνάντηση του Ζέεον ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ, ηγετικό στέλεχος της CSU, έδωσε μία «δεσμευτική υπόσχεση» ότι εφόσον το κόμμα του συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα αγωνιστεί για να περάσει τις φοροαπαλλαγές για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Η απάντηση του επίδοξου καγκελάριου

Μάρκους Ζέντερ, Άρμιν ΛάσετΔεν είναι πάντα εύκολη η συνύπαρξη των Λάσετ και Ζέντερ στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Όσο για τον Άρμιν Λάσετ, είχε αποδεχθεί την πρόσκληση να παραβρεθεί στην κομματική εκδήλωση του Ζέεον και θα ήταν μία καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τη θέση του ενώπιον του «άσπονδου φίλου» Μάρκους Ζέντερ. Όμως η πρωτοφανής κακοκαιρία στη δυτική Γερμανία και μάλιστα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ο ίδιος είναι πρωθυπουργός, άλλαξαν τα σχέδια και ο Λάσετ αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στη Βαυαρία. Έδωσε όμως μία απάντηση εξ΄αποστάσεως: «Το προεκλογικό μας πρόγραμμα είναι ξεκάθαρο. Ό,τι έχουμε πει, θα γίνει». Μόνο που οι φοροαπαλλαγές «δεν μπορούν να γίνουν τώρα, αμέσως μετά τις εκλογές». Ώστε λοιπόν πρόκειται για μία παρεξήγηση;

Μπορεί να είναι και έτσι. Αλλά η παρεξήγηση δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των αδελφών κομμάτων και η εμπιστοσύνη θα πρέπει να αποκατασταθεί, εάν θέλει πραγματικά ο Άρμιν Λάσετ να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Δέκα εβδομάδες πριν από τις εκλογές μπορεί οι Χριστιανοδημοκράτες να προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά ακόμη και μαζί με τους Πράσινους, που εμφανίζονται ως δεύτερο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, δεν ξεπερνούν το 45-49% των εδρών. Την απαραίτητη πλειοψηφία θα μπορούσε να εξασφαλίσει, σε αυτή την περίπτωση, η συμμετοχή και των Φιλελεύθερων (FDP) σε μία κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θα έσπευδαν να συνεργαστούν, εφόσον διέθεταν μία εναλλακτική λύση. Γι αυτό και οι Χριστιανοδημοκράτες, τον τελευταίο καιρό, διοχετεύουν στη δημοσιότητα ένα ακόμη θεωρητικό σενάριο, τη μετεκλογική συνεργασία με Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Φιλελεύθερους. «Πρέπει να υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τους Πράσινους», επισημαίνει ο Βαυαρός Αλεξάντερ Ντομπρίντ.

Μάρκο Χάντεν, Κρίστοφ Τροστ (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα