Γερμανία: Βερολινέζοι, είναι οι πιο… αγενείς πολίτες – Γιατί όταν σου μιλάνε νομίζεις ότι σε προσβάλουν;© Παρέχεται από: Protothema.gr

Η τοπική διάλεκτος του Βερολίνου είναι προκλητική και οι κάτοικοι ψηλομύτες. Για αυτό κι έχουν αποκτήσει τη φήμη ότι διακατέχονται από τέτοια ειλικρίνεια, καταλήγοντας να είναι ιδιαίτερα ψυχροί και αγενείς, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο BBC.

απότομος τρόπος ομιλίας των κατοίκων της γερμανικής πρωτεύουσας πηγάζει από την τοπική διάλεκτο του Βερολίνου, την «Berliner Schnauze», όπως χαρακτηριστικά το σχετικό άρθρο.

Πρόκειται για μια διάλεκτο που ομιλείται από τους κατοίκους που διαμένουν στην «καρδιά» του Βερολίνου αλλά και τα προάστειά του. Στην πραγματικότητα, είναι μια διάλεκτος που ασπάζεται τις αξίες της εργατικής τάξης με επιρροές από την γαλλική γλώσσα και την γερμανοεβραϊκή διάλεκτο «Yiddish».

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Πέτερ Ρόζενμπεργκ, που γεννήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο, έχει επί χρόνια μελετήσει την τοπική αυτή διάλεκτο του Βερολίνου. Την περιγράφει ως ένα ετοιμόλογο ή ένα γρήγορο γλωσσικό παιχνίδι προσθέτοντας ότι «η καθομιλουμένη του Βερολίνου είναι η  «σπίθα» πίσω από ένα σχόλιο ή ο τρόπος που ανταποκρίνεται κανείς σε μια κατάσταση». «Ουσιαστικά είναι σαν να διακωμωδείς ό,τι ακούς γύρω σου σε βάρος του συνομιλητή σου. Κι εδώ ακριβώς μπορεί να υπάρξει παρεξήγηση από τους ξένους», επισημαίνει ο Γερμανός γλωσσολόγος.

Ασημίνα Αγγελίνη

msn.com