Γερμανία: Αποκαλύψεις για κακοποίηση κολυμβητριών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αποκαλύψεις στο Spiegel για σεξουαλική κακοποίηση κολυμβητριών από τον προπονητή Στέφαν Λουρτς. Σχόλια επίσης για τη σύλληψη του Καταλανού ράπερ Πάμπλο Ασέλ.

    
Thomas Lurz

Στo πλαίσιο των εξελίξεων γύρω από το κίνημα #Μetoo έρχεται να προστεθεί άλλη μια υπόθεση και συγκεκριμένα η παραίτηση του διάσημου Γερμανού προπονητή κολύμβησης Στέφαν Λουρτς την Παρασκευή, μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις νεαρών κολυμβητριών στο νέο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel για σεξουαλική κακοποίηση και συστηματική σεξουαλική παρενόχληση. Όπως αναφέρει το Spiegel στην ιστοσελίδα του: «Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Κολύμβησης ο ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης Στέφαν Λουρτς παραιτήθηκε (…)  Ο ίδιος φέρεται να εξανάγκασε (σε σεξουαλικές πράξεις) και να παρενοχλούσε αθλήτριες επί χρόνια. Οι ισχυρισμοί των αθλητριών αφορούν περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης, ψυχολογικής χειραγώγησης και εκφοβισμού. Ο Λουρτς αρνείται τις κατηγορίες. Αν και υπήρχαν πολλές ενδείξεις εις βάρος του, του είχε επιτραπεί να εργάζεται κανονικά για πολύ. Μόνο μετά την έρευνα του Spiegel αναφορικά με μαρτυρίες, ο Λουρτς τέθηκε σε διαθεσιμότητα μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με την αρμόδια κολυμβητική αρχή. Τώρα ήρθε η παραίτηση.»

Μetoo γερμανική κολύμβησηΤο Der Spiegel ερεύνησε σειρά τηλεφωνικών μηνυμάτων που αποκαλύπτουν τη δράση του εθνικού προπονητή κολύμβησης

Όπως σημειώνει το Spiegel: «Μέχρι πρόσφατα ο Λουρτς προπονούσε την επόμενη γενιά πρωταθλητών κολύμβησης στο Βύρτσμπουργκ. Οι κολυμβήτριες και οι κολυμβητές που είχε αναλάβει ήταν επιτυχημένοι σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχουν κερδίσει μετάλλια στους Ολυμπιακούς. Πριν από δέκα χρόνια είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του με αφορμή κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Τότε το 15χρονο θύμα απέσυρε τους ισχυρισμούς περί βιασμού μετά από αρκετές ανακρίσεις. Το Spiegel στο μεταξύ έχει τεκμηριώσει κι άλλες περιπτώσεις, στις οποίες ο εθνικός προπονητής φέρεται να έχει παρενοχλήσει ή ακόμα και να έχει εξαναγκάσει σε σεξουαλικές πράξεις αθλήτριές του. Μηνύματα που έστελνε στα κινητά τους υποδηλώνουν ότι υπήρχαν επαφές σεξουαλικού περιεχομένου».

Ισπανία: Ράπερ εναντίον βασιλιά

Πάμπλο ΑσέλΟ Καταλανός ράπερ Πάμπλο Ασέλ

Το ξέσπασμα βίαιων διαδηλώσεων στην Ισπανία με αφορμή τη σύλληψη του Καταλανού αριστερού ράπερ Πάμπλο Ασέλ για εξύβριση του θεσμού της μοναρχίας και της αστυνομίας σχολιάζει η ddeutsche Zeitung, η οποία παρατηρεί: «Το 2015 η τότε συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι είχε αυστηροποιήσει ποινικές διατάξεις σχετικά με την “υποστήριξη της τρομοκρατίας” και ψήφισε επίσης έναν άλλο νόμο, οποίος με εξωραϊσμένο τρόπο υποτίθεται συνέβαλλε στην “προστασία των πολιτών”. Στη βάση αυτών των δύο νομοθετημάτων, που διατυπώθηκαν τόσο αόριστα ώστε τα δικαστήρια να διαθέτουν ευρύ πεδίο ερμηνείας, έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια δικαστικές αποφάσεις εναντίον δημοσιογράφων, φωτογράφων και ιδιωτών (…) Όταν αυστηροποιήθηκαν οι σχετικοί νόμοι πριν από έξι χρόνια ακτιβιστές είχαν προειδοποιήσει για περιορισμούς των θεμελιωδών δικαιωμάτων (…) Η πολιτική αλλαγή ήρθε το 2018. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την κατάργηση του νόμου ή το λιγότερο την αποδυνάμωσή του (…) Μόνο που δεν άλλαξε τίποτα (…) Αυτή την παράλειψη μπορεί να βρει σήμερα μπροστά της η κυβέρνηση με τα επεισόδια. Οι διαδηλώσεις κατά της σύλληψης του ράπερ, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι ειρηνικές, αποδεικνύουν στον Σάντσεθ ότι για τους νέους Ισπανούς η ελευθερία της τέχνης δεν είναι καθόλου αμελητέα (…) Κάθε βράδυ επικρατεί αναταραχή. Η αριστερή κυβέρνηση τα έβαλε με τον εαυτό της».

Νέο σύστημα αεράμυνας διχάζει Γερμανία-Γαλλία

Μέρκελ ΜακρόνΜέρκελ και Μακρόν στη Νότια Γαλλία πέρυσι το καλοκαίρι

Εκτενές ρεπορτάζ, επίσης στο Der Spiegel, αναφέρεται στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, Future Compat Air System (FCAS), το οποίο βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και έχει ως στόχο να γίνει το «μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ευρώπης», αν και προς το παρόν Γαλλία-Γερμανία δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα. Οι Γάλλοι «φοβούνται για την κυριαρχία τους και οι Γερμανοί για τα λεφτά τους» γράφει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ. Αναφορικά με το πρόγραμμα FCAS, στο οποίο μετέχουν καταρχάς Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία το Spiegel παρατηρεί: «Το νέο σύστημα αεράμυνας λέγεται ότι θα κοστίσει πάνω από 100 δις ευρώ και ότι από το 2040 θα αντικαταστήσει τα Εurofighter και τα γαλλικά μαχητικά Rafale. Αλλά οι εμπλεκόμενες χώρες εμφανίζονται διχασμένες. Οι διαφωνίες αναφορικά με το FCAS δίνουν μια εικόνα για το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός των γαλλογερμανικών σχέσεων. Οι Ισπανοί παίζουν δευτερεύοντα ρόλο».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε επίπεδο πολιτικών ηγετών φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία, ωστόσο το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ χωλαίνει στο επίπεδο της υλοποίησής του σε πρακτικά και τεχνικά ζητήματα. Κι όπως παρατηρεί: «Ο Μακρόν είναι πεπεισμένος Ευρωπαίος και πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει “στρατηγική αυτονομία” ως αντίβαρο απέναντι σε μια απρόβλεπτη Αμερική και τις αξιώσεις μιας ανερχόμενης Κίνας (…) Για τον Μακρόν η Γερμανία παίζει βασικό ρόλο στην έννοια της “στρατηγικής αυτονομίας”. Γι αυτόν το FCAS είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σύστημα αεράμυνας. Πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο που βρίθει συμβολισμών. Η Μέρκελ δεν το βλέπει διαφορετικά. Όπως πολλοί Γερμανοί, η καγκελάριος φοβάται τα στρατιωτικά θέματα. Αλλά γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα τρέξει μόνο μέσω κοινών έργων. Έτσι σε ανώτατο επίπεδο φαίνεται τα πράγματα να βαίνουν καλώς, πλην όμως η κατάσταση κινδυνεύει να κλιμακωθεί στο μηχανοστάσιο (…) Εκεί κανείς δεν εμπιστεύται τον άλλον.» Αυτό, σύμφωνα με το Spiegel, φάνηκε από την πρόσφατη συνάντηση των τριών εμπλεκόμενων εξοπλιστικών εταιρειών στο Παρίσι, της γαλλικής Dassault, της γερμανικής Airbus Defense και της ισπανικής Indra. Μετά από πολύωρες επαφές δεν κατάφεραν καν να συμφωνήσουν σε τεχνικά θέματα.

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα