Γενεύη, αποστολή Ανδρέας Πιμπίσιης: Άρχισαν σήμερα επίσημα οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και των αντιπροσωπειών τους, που αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών των δυο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Μάιο του 2015.

Μάλιστα, στη πρωινή συνάντηση, αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί το απόγευμα συνάντηση για την χρηματοδότηση του περιουσιακού, σε επίπεδο ειδικών με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι στη Γενεύη.

14:02 Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ΡΤΚ CTP, είπε ότι θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις δεν θα επηρεάσουν τις προσπάθειες του ΡΤΚ για επανένωση της Κύπρου κάτω από μια ομοσπονδία. Σημειώνει ότι εθνικιστικές ομάδες προσπαθούν να αυξήσουν τις ανησυχίες του κόσμου και θέτουν μη ρεαλιστικές ανησυχίες και καταστάσεις και ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη Γενεύη το σχέδιο Β είναι η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή από την ομοσπονδία δεν είναι ρεαλιστική, είπε.

13:55 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, η ΕΕ θα παραστεί στη Γενεύη ως παρατηρητής, αλλά με σημαντικό ρόλο.

13:43 Σύμφωνα με Τ/κ πηγές, στην πρωινή συνάντηση υπήρξε προοπτική για συγκλίσεις σε κάποια ζητήματα, τα οποία και παραπέμφθηκαν στους ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τουρκία, αναφέρουν ο Ερντογάν και Μέι έχουν συνεχή επικοινωνία, με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό να θέτει το θέμα των Βάσεων. Ξεκαθάρισε μάλιστα, στον Τούρκο Πρωθυπουργό, ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να δεχτεί βάση της Τουρκίας στην Κύπρο.

13:23 Το διάλειμμα ολοκληρώθηκε και η συνομιλίες επαναρχίζουν, με θέμα τη διακυβέρνηση.

13:19 Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή θα ενημερώσει σε λίγο την πολιτική ηγεσία για την πρωινή συζήτηση του περιουσιακού.

13:18 Δημοσιογραφική διάσκεψη θα παραθέσει στις 3.30μμ (ώρα Κύπρου), ο κ. Άιντα.

13:16 Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οποιεσδήποτε πληροφορίες που φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν έντονες διαφωνίες σε σχέση με τη δικαστηρική εξουσία, επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.  

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν έντονες διαφωνίες σε σχέση με τη δικαστική εξουσία, ξεκαθάρισε ότι «κάτι τέτοιο ούτε καν συζητήθηκε και ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών στη δικαστική εξουσία, είναι κοινή η θέση για την ανάγκη να βρεθεί ένας άλλος μηχανισμός».

ΚΕ @Christodulides ”Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες για διαφωνίες σε σχέση με τη δικαστηρική εξουσία.”

12:53 Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται διάλειμμα.

12:51 Το πρωί, αποφασίστηκε επίσης όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση για την χρηματοδότηση του περιουσιακού το απόγευμα σε επίπεδο ειδικών με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι στη Γενεύη.

12:46 Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το περιουσιακό. Πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για διαφωνίες στο περιουσιακό όπως για παράδειγμα, ανάμεσα σε άλλα, τα θέματα του Συναισθηματικού Δεσμού, της Σημαντικής Ανάπτυξης. Αποφασίστηκε όπως όλα τα θέματα αυτά θα συζητηθούν περαιτέρω ανάμεσα στους ειδικούς των δύο πλευρών σήμερα το απόγευμα, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενημερώσουν τους ηγέτες αναλόγως για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων τους.

12:38 Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενεύη, τα τουρκικά Μέσα ισχυρίζονται ότι η ε/κ πλευρά κατέθεσε έγγραφο που αναιρούσε συγκλίσεις που είχαν σημειωθεί, κυρίως στη δικαστική εξουσία. Μάλιστα, αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που η τ/κ πλευρά αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αλλάξει το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει, ούτως ώστε να μην βρίσκεται στο ίδιο με την ε/κ πλευρά.

12:13 Συνεχίζεται στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και των συνεργατών τους κατά την οποία συζητούνται οι διαφωνίες των δυο πλευρών στο Περιουσιακό.

11:55 Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση κατά πόσο ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα παραστεί στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου, την Πέμπτη. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σχετική ανακοίνωση για την έλευση του κ. Γκουτέρες ή όχι στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να γίνει στη σημερινή ενημέρωση του Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση για το επίπεδο εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, στη Διάσκεψη. Σχετική ενημέρωση θα γίνει όταν τα ΗΕ ενημερωθούν επισήμως από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις των τριών χωρών για το ποιος θα τις εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη της Γενεύης.

11:54 Με 25μελή αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Γενεύη ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ενώ 16 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές από τα κατεχόμενα καλύπτουν τις συνομιλίες της Γενεύης. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, η τ/κ αντιπροσωπεία θα έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με την ε/κ, τελικά όμως ο Τ/κ ηγέτης, η ομάδα του και η τ/κ πολιτική ηγεσία που τον συνοδεύει διαμένουν σε άλλο, διαφορετικό ξενοδοχείο.

11:51 Όπως ανέφερε στο ΡΙΚ η δημοσιογράφος Άννα Ανδρέου, χθες το βράδυ ο Τ/κ ηγέτης επέμενε όπως η ΕΕ παρουσιαστεί στη διάσκεψη ως απλώς παρατηρητής. Τελικά όμως, ο κ. Ακιντζί υποχώρησε και έτσι η ΕΕ θα έχει παρουσιαστεί ως ενδιαφερόμενο μέρος. Έτσι θα έχει και λόγο στη διάσκεψη και δεν θα είναι απλά παρατηρητής. 

11:42 Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του philenews στη Γενεύη, Ανδρέα Πιμπίσιη, η ε/κ επικεντρώνεται στη συναισθηματική πτυχή του περιουσιακού και η τ/κ πλευρά στην ανάπτυξη που σημειώθηκε επί της περιουσίας.

11:24 Το «πνεύμα ειρήνης της Γενεύης» να καθοδηγήσει τις συνομιλίες», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Γενικός διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Michael Møller.

View image on Twitter

Pleased to welcome the @UNGeneva , may the ‘Geneva Spirit of Peace’ guide the proceedings

11:16 Σύμφωνα με αναφορές του ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβό, , η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι προετοιμασμένη για τις συνομιλίες στη Γενεύη. Πρόσθεσε ακόμη πως  στη Γενεύη θα μεταβεί ομάδα του Foreign Office, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μπόρις Τζόνσον. O ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να αναχωρήσει για την Ελβετία την Τετάρτη.

10:51 Οι συνομιλίες, που θα διαρκέσουν από σήμερα μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιούνται από τις 10πμ  μέχρι τη 2μμ και από τις 7μμ μέχρι τις 9.30μμ (ώρες Κύπρου) καθημερινώς.

10:16 Άρχισαν και επίσημα οι συνομιλίες με περιουσιακό, διακυβέρνηση και ασφάλεια στην ατζέντα.

Μολις αρχισαν συνομιλιες στην Γενευη για το .Ο ΠτΔ @AnastasiadesCY μ τ διαπραγματευτη Ε/Κ κ Κυβερνητικο Εκπροσωπο στο τραπεζι.

View image on Twitter

View image on Twitter

Μολις αρχισαν οι συνομιλιες στην .Περιουσιακο πρωτο θεμα.

Στη συνάντηση από ε/κ πλευράς παρευρίσκονται ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και η επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντα, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των ΗΕ στη Γενεύη κ. Μάικλ Μόλερ.

09:55 «Θα μιλήσουμε μετά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μουσταφά Ακιντζί προσερχόμενος στο Μέγαρο των Εθνών για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τον υποδέχθηκε ο κ. Άιντα.

View image on TwitterView image on Twitter

NOW: Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci arrive for @UNGeneva

09:50 Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ενδέχεται να αποφασιστεί στην Άγκυρα, η μετάβαση ή όχι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γενεύη.

09:47 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μέγαρο των Εθνών. Τον υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.  Εισερχόμενος του κτηρίου των ΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν είναι αισιόδοξος είπε “ρωτήστε με όταν τελειώσουμε”.

Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση όπως μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήσουν έξι συναντήσεις με θέματα κατά σειρά:

1. Περιουσιακό
2. Διακυβέρνηση και Ασφάλεια/Εγγυήσεις
3. Οικονομία και ΕΕ
4. Χρηματοδότηση/Εφαρμογή
5. Εδαφικό
6. Περιουσιακό και εκκρεμούντα θέματα.

Οι συναντήσεις των ηγετών θα πραγματοποιούνται μεταξύ 09:00-13:00 τοπική ώρα και 18:00-20:30 εκτός από σήμερα, που η απογευματινή τους συνάντηση θα πραγματοποιεί από τις 17:30 μέχρι τις 20:00.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, στο Παλάτι των Εθνών (Palais den Nations) υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Εξάλλου, η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στις 1030 τοπική ώρα με συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Διάσκεψη αυτή καθαυτή θα ξεκινήσει η ώρα 11.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ημέρα, όπως έγινε γνωστό από τα Ηνωμένα Εθνη, στις 8:45 τοπική ώρα τα ΜΜΕ θα μπορούν να λάβουν πλάνα και φωτογραφίες από τις αφίξεις των δυο ηγετών, τους οποίους θα υποδεχθούν ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλλερ και ο κ. Άιντα.
Εξάλλου, απόψε οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών θα παρακαθίσουν σε δείπνο που παραθέτει η ελβετική κυβέρνηση στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η αντιπροσωπεία του στις 2030.
Στη χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο κ. Άιντα, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε κατ` ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, ούτε οι δυο ηγέτες είχαν χωριστές συναντήσεις με τον κ. Άιντα.
Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνοδεύουν στη Γενεύη.

Πηγή: philenews
Φωτογραφίες: Ανδρέας Πιμπίσιης / KYΠΕ (Κάτια Χριστοδούλου) / UN