Γαλλική αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πιο διαλλακτική στάση του Γάλλου Προέδρου Εμ.Μακρόν απέναντι στον Τούρκο ομολογό του, η άρση της μάσκας στη Γερμανία και η σχέση Δελφών και Φρανκ Γκέρι στον Τύπο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν

Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: «Η συζήτηση για την Τουρκία ήταν εκπληκτικά σύντομη. Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν να καταβάλει στην Τουρκία 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στέγαση περίπου 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων βάσει της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που παρατάθηκε έως το 2024. Τα χρήματα θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Κομισιόν, λέει η φον ντερ Λάιεν. Ακόμα και εάν το τελικό ανακοινωθέν επικρίνει τις ελλείψεις της Τουρκίας όσον αφορά το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και ζητά την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, οι προετοιμασίες για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης θα αρχίσουν τώρα “σε τεχνικό επίπεδο» .

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η συνέντευξη Τύπου του Γάλλου Προέδρου αποδεικνύει πώς άλλαξε η ατμόσφαιρα. Οι εντάσεις μειώνονται και ακόμη και αν υπόσχεται στους Έλληνες και τους Κύπριους να παραμείνει σε εγρήγορση το καλοκαίρι, ο Μακρόν λέει στην Άγκυρα: «Θα ξεκινήσουμε εκ νέου τη συνεργασία». Μια τέτοια φράση του Μακρόν, ο οποίος είχε μια βαθιά εχθρότητα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στις Βρυξέλλες πριν από μήνες».

Κορωνοϊός και άρση της μάσκας

Η Kölner Stadt-Anzeiger γράφει με αφορμή τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού: «Είναι ήδη εμφανές ότι η κατάσταση θα μπορούσενα ξεφύγει το φθινόπωρο, τουλάχιστον στα σχολεία. Το γεγονός ότι μόλις μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων και ξεκίνησε αμέσως μια συζήτηση για την άρση της υποχρεωτικής μάσκας, θυμίζει το καλοκαίρι του 2020 , όταν η αμεριμνησία της πολιτικής συνάντησε την αμεριμνησία των πολιτών. Ακόμη μεγαλύτερη η ανευθυνότητα στα στάδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Γεμάτα στάδια χωρίς μάσκες στέλνουν ένα εντελώς λάθος μήνυμα. Από όλα αυτά προκύπτει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες χαλάρωσης το καλοκαίρι του 2021, αλλά μάλλον να είναι προσεκτικοί. Αυτό που σήμερα είναι εφικτό είναι πολύ περισσότερο από ό,τι τολμήσαμε να ονειρευτούμε πριν από έξι μήνες».

Ο Φρανκ Γκέρι, οι Δελφοί και η αιωνιότητα

Το μουσείο Γκουγκενχάιμ στο ΜπιλμπάοΤο μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Φρανκ Γκέρι

«Γιατί να σταματήσω; Επειδή είμαι 92 ετών;». Αυτός είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στο Spiegel ο Φρανκ Γκέρι, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή αρχιτέκτονες στον κόσμο. Ο Φρανκ Γκέρι, αναφέρει το περιοδικό, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό μουσείο στην Αρλ της Γαλλίας. Ακόμη μιλάει για τη σχέση του με τον Βινσέντ Βαν Γκονγκ, γιατί θέλει να φτιάχνει σπίτια για άστεγους, γιατί βλέπει τον ευατό σαν καλλιτέχνη και γιατί θέλει να δημιουργεί συναισθήματα. Αυτό το τελευταίο σχετίζεται άμεσα με ένα ταξίδι του στην Ελλάδα και εξηγεί: «Πριν από πολλά χρόνια πήγα για πρώτη φορά στους Δελφούς στην Ελλάδα. Τότε είδα ένα γλυπτό, έναν ηνίοχο. Δημιουργήθηκε πριν από 2500 χρόνια. Ήταν τόσο όμορφο, τόσο εξαιρετικά όμορφα που έκλαψα. Οι καλλιτέχνες εκείνη την εποχή είχαν σχεδιάσει κάτι τόσο όμορφο που ακόμη και αιώνες αργότερα προκαλεί έντονα συναισθήματα. Από τότε που επισκέφθηκα τους Δελφούς ήθελα και εγώ πάντα να το πετύχω. Ήθελα να δημιουργήσω κτήρια που δεν θα είναι κρύα αλλά που θα εκφράζουν συναισθήματα και θα προκαλούν συναισθήματα. Αυτός ήταν ο στόχος μου και πάντα σκεφτόμουν πώς θα τον πετύχω».

Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα