ΓΑΛΛΙΑ: Επιδημίααυτοκτονιών στην Αστυνομία!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα αυτοκτόνησαν 28 αστυνομικοί, έναντι μόλις 14 το ίδιο διάστημα πέρισυ. Στα τελευταία έξι χρόνια αυτκτόνησαν 249 Γάλλοι αστυνομικοί.

 “Σήμερα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός αστυνομικού διευθυντή, ενός αξιωματικού ή ενός που περιπολεί, πενθεί ολόκληρη η αστυνομία. Η αυτοκτονία στην αστυνομία είναι εθνική έκτακτη ανάγκη, πρέπει να γίνει μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.» Αν αυτό που απηύθυνε ο Υβ Λεφέμπρ, εθνικός γραμματέας της Μονάδας  SGP, στον Υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, δεν είναι τελεσίγραφο, στέλνει όμως ένα ισχυρό μήνυμα.

Την Παρασκευή, αστυνομικοί και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, στο  προαύλειο της Διεύθυνσης πόρων και των αρμοδιοτήτων της εθνικής αστυνομίας, για να δείξουν σιωπηρά το θυμό τους. Την παραμονή, μια επιτροπή από επτά οργανώσεις είχε ζητήσει ειρηνικές συγκεντρώσεις  σε όλη τη Γαλλία, μπροστά στα αστυνομικά τμήματα μετά την αυτοκτονία την ίδια μέρα ενός αστυνομικού στο σπίτι του, κοντά στο Nανσύ, και μιας λοχία στο χώρο εργασίας της στο Μονπελιέ. Η 27η και 28η αυτοκτονία από την αρχή του έτους.

Διπλάσιοι από πέρισυ

Το πρόβλημα της αυτοκτονίας είναι επαναλαμβανόμενο στην αστυνομία, αλλά από τις αρχές Ιανουαρίου, ένα πρωτοφανές κύμα χτυπά το θεσμό. Την ίδια εποχή πέρυσι, υπήρχαν «μόνο» δεκατέσσερις θάνατοι. Είναι το αποτέλεσμα της έντονης επιχειρησιακής δραστηριότητας λόγω των Κίτρινων Γιλέκων; “Οι αστυνομικοί καλούνται κάθε Σαββατοκύριακο λόγω των διαδηλώσεων, οι περιορισμοί είναι τεράστιοι”, λέει ο Φρεντερίκ Λαγκάς, γενικός εκπρόσωπος του συνδικάτου  Συμμαχία. “Οι συνάδελφοι δεν βλέπουν πλέον τις συζύγους τους, τα παιδιά τους”, λέει.

Αν και οι αυτοκτονίες σχεδόν πάντα έχουν προσωπικά αίτια, όπως το διαζύγιο ή ένα χωρισμό, δεν μπορεί να αποκλειστεί η σχέση με τον τόπο εργασίας. “Το πρόβλημα της αυτοκτονίας είναι πολυλειτουργικό, αλλά η επαγγελματική πίεση (κακές συνθήκες εργασίας, άγχος, διαχείριση μερικές φορές πολύ σκληρή, μίσος κατά αστυνομικών…) διαλύει συχνά την ιδιωτική σφαίρα”, λέει ο Φρεντεςρίκ Λαγκάς.

Η εφημερίδα εξέτασε τη σύνθεση των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών από τις αρχές Ιανουαρίου στην εθνική αστυνομία. Η εξέταση επιβεβαιώνει ότι οι υπάλληλοι της δημόσιας ασφάλειας είναι οι πλέον επιρρεπείς. Βεβαίως, σε αυτό το σώμα υπολογίζουμε τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών, αλλά αυτό δεν εξηγεί τα πάντα. Αυτοκτονούν στη δημόσια ασφάλεια, στο Παρίσι, όπως στην επαρχία, σε κάθε βαθμό, σε όλες τις ειδικότητες. “Είναι ο κακός τομέας της αστυνομίας, με την πιο περίπλοκη αποστολή και την πιο υποβαθμισμένη αυτοεκτίμηση. Πρέπει να απελευθερωθεί από κάθε αδικαιολόγητο βάρος και να μεταρρυθμιστεί “, δήλωσε ο Νταβίντ λε Μπαρ, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Επιτρόπων της Εθνικής Αστυνομίας.

Ένα άλλο εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι το 60% των αστυνομικών αυτοκτονεί με το υπηρεσιακό όπλο, τις πιο πολλές φορές εκτός υπηρεσίας. Η εξουσιοδότηση από το 2015 να παίρνουν το όπλο τους σπίτι, εξαιτίας της απειλής επιθέσεων ευνόησε αναμφίβολα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις αυτοκτονίες. Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν προτίθενται να αφήσουν τα όπλα τους στην υπηρεσία. “Ο αστυνομικός έχει γίνει στόχος, χρειάζεται το όπλο του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την οικογένειά του, δήλωσε ο Ντενίς Ζακόμπ, γενικός γραμματέας της εναλλακτικής αστυνομίας. Μην απατάσθε. Το όπλο μπορεί να διευκολύνει, αλλά δεν είναι η αιτία των αυτοκτονιών, είναι απαραίτητο να χτυπηθεί στις ρίζες του το κακό.”

Σχέδιο Μάρσαλ…

Λίγο νωρίτερα το πρωί, ο Κριστόφ Καστανέρ είχε ανακοινώσει για τις 29 Απριλίου την εγκατάσταση ενός γραφείου «Συναγερμός Πρόληψη αυτοκτονίας» το οποίο είχε ανακοινώσει, τη δημιουργία μια εβδομάδα νωρίτερα. “Είναι επείγον να δράσουμε. Μας χρειάζεται ένα σχέδιο Mάρσαλ για την αστυνομία, διαφορετικά θα διαλυθεί σε όλες τους τομείς», δήλωσε ο Φρεντερίκ Λαγκάς.

Και κάτι πρωτοφανές: αυτή την Παρασκευή, ο Eρίκ Μορβάν, γενικός διευθυντής της εθνικής αστυνομίας, έστειλε επιστολή στους 150.000 Γάλλους αστυνομικούς: «Πρέπει να το συζητήσουμε. Χωρίς φόβο να κριθείτε για τις απόψεις σας. Είναι απαραίτητο να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο, να πεισθούμε ότι η ομολογία ενός κακού δεν είναι ποτέ αδυναμία, γράφει ο επικεφαλής της αστυνομίας. Η ανθρώπινη ευθύνη που πρέπει να αναγνωριστεί για τον άνθρωπο που παίρνει αυτή την τρομερή απόφαση δεν μας απαλλάσσει από τη δική μας.»

Πηγή: http://www.leparisien.fr/faits-divers/28-suicides-de-policiers-en-2019-une-urgence-nationale-selon-les-syndicats-19-04-2019-8056977.php

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν γραφει η ερευνα τις ηλικιες των αστυνομικων , που αυτοκτονησαν .
    Το γεγονος μπορει να αποδοθει σε δυο δεδομενα .
    Ή -οτι δεν γινεται ενδελεχης ερευνα απο Επιτροπη με διαφορες ιατρικες ειδικοτητες κατα τις προσληψεις τους-παντου το σημερινο κρατος υπεχωρησε στα δικαιωματα των κρατικων λειτουργων του καλουμενου ”σκληρου πυρηνα του”(δικαστικοι, στρατιωτικοι και αστυνομικοι) ,-Ή- δεν εξεταζονται απαξ του ετους ,κατ’ελαχιστον , οι λειτουργοι αυτοι ,για την ψυχικη τους κατασταση.
    Το κακο ειναι οτι οι αστυνομικοι οπλοφορουν κιολας .
    Υ.Γ. Ποσοι αραγε απ’αυτους που αυτοκτονησαν δεν δεχθηκαν να γινουν γονεις 1 ,-μετα τον νομον του κ. Μακρον- και ο γονεας 2 δεν τους ανεχθηκε και διελυσε τον γαμον με παιδια;;;.
    Ανοιγεις ενα παραθυρο στις παμφαγες συγχρονες ”συλλογικοτητες” και την επομενη ανοιγουν ολες οι πορτες στα σπιτια , με αποτελεσμα να ”κρυολογουν” και να πεθαινουν πρωτα οι μεγαλοι .
    Ποιος ξερεςι τι θα απογινουν τα παιδια των εναριθμων γονεων μετα πεντε-δεκα χρονια;;;.
    Το σκεφθηκαν ο κ. Μακρον και οι αλλοι αριστεροπροοδευτικοι των ”πλεριων” δικαιωματων , που ομως αυτοι μεγαλωσαν και πηραν την εξουσια με απουσια αυτων των πολλων δικαιωματων και τωρα ”φτυνουν” οι αχαριστοι τους προγονους τους;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα