ΓΑΛΛΙΑ: Ενας πεισματάρης αγρότης κατά του γίγαντα Μονσάντο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Elisa Frisullo

Ο αγρότης Πωλ Φρανσουά αγωνίζεται δώδεκα χρόνια κατά της Μονσάντο.

  • Η δικαστική διαμάχη του καλλιεργητή σιτηρών Πωλ Φρανσουά εναντίον της Monsanto επαναλαμβάνεται από σήμερα, Τετάρτη, ενώπιον του Εφετείου της Λυόν.
  • Ο αγρότης ηλικίας 55 ετών, ο οποίος είχε δηλητηριαστεί το 2004 μετά από τυχαία εισπνοή του Lasso, ενός ζιζανιοκτόνου που εμπορευόταν η πολυεθνική εταιρεία και απαγορεύτηκε έκτοτε, καταδίκασε τη Monsanto το 2012 σε πρώτο βαθμό αλλά και στο εφετείο το 2015.
  • Ομως τον Ιούλιο του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Εφετείου και ανέπεμψε ξανά την υπόθεση.

Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη αγωγή κατά της πολυεθνικής, ο Πωλ Φρανσουά ετοιμάζεται να δώσει μια νέα μάχη εναντίον της Monsanto. Αυτός ο 55χρονος καλλιεργητής σιτηρών θα είναι παρών στο Εφετείο της Λυών για μια τρίτη δίκη εναντίον του αμερικανικού γίγαντα.

Δυο φορές στο παρελθόν, αυτός ο αγρότης που δηλητηριάστηκε το 2004, αφού κατά λάθος εισέπνευσε ατμούς από το Lasso, ένα ζιζανιοκτόνο που εμπορευόταν η Monsanto (που απαγορεύτηκε από τότε), έχει καταδικάσει το μαστόδοντο της αγροχημείας. Το 2012, ο γίγαντας των Μεταλλαγμένων, που αγόρασε η Bayer, κρίθηκε ένοχος για τη ζημία που υπέστη ο Πωλ Φρανσουά.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, το Εφετείο της Λυών επικύρωσε την απόφαση αυτή, η οποία ακυρώθηκε δύο χρόνια αργότερα από το Ακυρωτικό Δικαστήριο για διαδικαστικούς λόγους και αναπέμφθηκε στο εφετείο. Ο Πωλ Φρανσουά ελπίζει αυτή τη φορά να αναγνωρισθεί «οριστικά» ότι η επιχείρηση είναι υπεύθυνη για τη δηλητηρίασή του. Μια δηλητηρίαση που του στοίχισε  κάποιους μήνες νοσηλείας, “απώλεια μνήμης, πολύ βίαιους πονοκεφάλους, και κωματώδεις καταστάσεις”.

Ο καλλιεργητής έχει σήμερα εύθραυστη υγεία. “Έχω πολύ σοβαρές επιπτώσεις, είμαι πολύ λιγότερο ανθεκτικός”, λέει. “Χειρουργήθηκε για όγκο θυρεοειδούς, έχει πολύ συχνά προβλήματα υγείας”, πρόσθεσε ο δικηγόρος του.Αφού για λίγο δίστασε να συνεχίσει τον αγώνα, ο αγρότης, πρόεδρος της ένωσης Phyto-victims, αποφάσισε να πάει μέχρι το τέλος. “Είμαι κουρασμένος αλλά αποφασισμένος και σίγουρος. Δώδεκα χρόνια πριν, όταν επιτέθηκα στη Monsanto, δεν υπήρχαν όλα αυτά τα σκάνδαλα, αυτές οι καταδίκες. Και όμως, η δικαιοσύνη με εδικαίωσε, υπογραμμίζει ο Πωλ Φρανσουά. Σήμερα, η ατμόσφαιρα είναι ευνοϊκή για εμάς. Θα ήταν έκπληξη αν η δικαιοσύνη δεν επιβεβαιώσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα.’’

Με την αγωγή του, ο Πωλ Φρανσουά διεκδικεί, σε περίπτωση νίκης, αποζημίωση. Μέχρι τώρα ο γεωργός δεν έχει πάρει τίποτα. “Το δικαστήριο είναι πλέον σε θέση, μετά από πολλαπλές εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, να αποφασίσει για τη ζημία και να καθορίσει το ποσό της αποζημίωσης”, προσθέτει ο συνήγορός του, ο οποίος έχει χρεώσει προς το παρόν τον πελάτη του με το ελάχιστο της αμοιβής των δικηγόρων για μια τέτοια υπόθεση.

Επειδή τα έξοδα που πραγματοποίησε ο γεωργός τα τελευταία χρόνια είναι κολοσσιαία. Και παρά λίγο να εγκαταλείψει τα πάντα. Για να μπορέσει να ασκήσει έφεση, οι δύο κόρες της ξεκίνησαν μέσω του Διαδικτύου έναν έρανο που απέφερε πάνω από 73.000 ευρώ. “Πέρα από αυτό το χρηματικό ποσό, έλαβα πολλά μηνύματα υποστήριξης. Περισσότερα από 1.900 άτομα συνέβαλαν. Αυτό με συγκίνησε πολύ. Σε μια στιγμή, που λίγο έλειψε να εγκαταλείψω την υπόθεση, ήταν εξαιρετικά σημαντικό για μένα “, προσθέτει ο Πωλ Φρανσουά, η σύζυγός του οποίου είχε πρόσφατα βίαιο θάνατο. “Με στήριζε πάντα σε αυτή τη μάχη. Για τη μνήμη της, πρέπει να συνεχίσω να αγωνίζομαι ».

Πηγή: https://www.20minutes.fr/justice/2444083-20190205-lyon-fatigue-determine-confiant-confie-paul-francois-veille-proces-contre-monsanto

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα