Γαλλία-Βρετανία: Νέα μεταναστευτική συμφωνία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για πρώτη φορά στην μετά Τζόνσον εποχή οι Γάλλοι θεωρούν ότι κατέληξαν με τους Βρετανούς σε ικανοποιητική συμφωνία αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης.

    40.000 μετανάστες πέρασαν το 2022 τη Μάγχη

Η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που από χρόνια δηλητηριάζει τις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας.Υπενθυμίζουμε ότι προηγούμενη συμφωνία το 2003 στη γαλλική πόλη Τουκέ, Παρίσι και Λονδίνο είχαν αποφασίσει ότι η Γαλλία θα πρέπει να ελέγχει τα άτομα που αναχωρούν για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο από πλευράς του θα συμμετέχει με οικονομική ενίσχυση προς τη Γαλλία.

Παρ’ όλα αυτά η Γαλλία έδειχνε να την ξεπερνά τελευταία ο πολύ μεγάλος αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μάγχη με, συχνά, τραγικές συνέπειες. Η ναυτιλιακή Νομαρχία της Μάγχης ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επανειλημμένες επιχειρήσεις διάσωσης την Παρασκευή και το Σάββατο για να βοηθήσει 3 βυθιζόμενα σκάφη με συνολικά 142 άτομα που κινδύνευαν. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές 972 μετανάστες κατόρθωσαν να φθάσουν στις αγγλικές ακτές μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ υπολογίζονται στις 40.000 μετανάστες που τα κατάφεραν έως τα τώρα μέσα στο 2022.

Να μην μεταβληθεί η Μάγχη σε «Μεσόγειο του Βορρά»

Μάγχη, απόπειρες, διάπλου, Απόπειρες διάπλου των Στενών της Μάγχης μέχρι 26/11

Η Γαλλία δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την υπογραφή της νέας συμφωνίας. Δύο είναι τα βασικά σημεία : Οι μεν Βρετανοί αυξάνουν την οικονομική ενίσχυση κατά 72 εκατ. για τη διετία 2022-23, οι δε Γάλλοι θα αυξήσουν κατά 40% τις δυνάμεις ασφάλειας, που θα εποπτεύουν την περιοχή του Καλαί.

Τούτο μεταφράζεται σε 350 επιπλέον αστυνομικούς και χωροφύλακες για τον έλεγχο των ακτών, απ’ όπου αναχωρούν οι μετανάστες. Θα ενισχύονται με drones για τον καλύτερο εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αναχαίτιση των σκαφών. Η συμφωνία προβλέπει επίσης σκύλους ανίχνευσης στα λιμάνια και κάμερες στα κύρια σημεία διέλευσης των συνόρων. Παρ’ ότι ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Νταρμανέν αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει «θαυματουργός λύση», εντούτοις πολλοί ελπίζουν ότι η νέα γάλλο-Βρετανική συνεργασία θα εμποδίσει να μεταβληθεί η Μάγχη «Μεσόγειος του Βορρά».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα