Βρετανός υπουργός αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ -Οργή στην Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΔΙΑΒΗΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Την έντονη αντίδραση της Κύπρου προκάλεσε το γεγονός ότι Βρετανός υπουργός δεν δίστασε να χαρακτηρίσει περιοχή υπό αμφισβήτηση την κυπριακή ΑΟΖ, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας για γεωτρήσεις.

Ο Αλαν Ντάνκαν, Βρετανός υπουργός για ευρωπαϊκά ζητήματα, μιλούσε στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν τόνισε ότι σε περιοχές υπό αμφισβήτηση δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις, αναφερόμενος στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών, Πάμπος Χαραλάμπους, κάλεσε το Foreing Office να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τους ζήτησε να καλέσουν την Αγκυρα να αποσύρει αμέσως τα πλοία της από την περιοχή.

Η επίμαχη δήλωση για την κυπριακή ΑΟΖ
Απαντώντας εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, ο Αλαν Ντάνκαν είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του». Αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπλήρωσε: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η Βρετανία, συμπλήρωσε, πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».

Οργή του Αναστασιάδη για τις δηλώσεις για την ΑΟΖ
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη στα όσα είπε ο Αλαν Ντάνκαν για τις γεωτρήσεις και την κυπριακή ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της Κύπρου προανήγγειλε διάβημα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

«Θεωρώ ότι η όλη στάση το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να έχει η Βρετανία, παρά τα όποια συμφέροντα έχει στην Κύπρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος έχει τέτοια συμπεριφορά», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα