«Βράζει» η Τουρκία για την πρόσκληση του Τραμπ στον ηγέτη των Κούρδων μαχητών του YPG

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 

Ο στρατηγός Μαζλούμ Άμπντι, αρχηγός των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων με τον αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, Πολ Φανκ, στη διάρκεια συνάντησής του στην πόλη Ayn Issa, της Συρίας, στις 21 Αυγούστου 2018. Photo U.S. Army photo by Staff Sgt. Brigitte Morgan

OCTOBER 27, 2019

Τούρκοι υπουργοί καταδίκασαν την μελλοντική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες του ηγέτη των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας, ο οποίος ως γνωστό ηγήθηκε τους αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς.

Έξω φρενών οι Τούρκοι πολιτικοί, με πρώτο τον Ταγίπ Ερντογάν, απαίτησαν από την Αμερική να συλλάβει τον Μαζλούμ Άμπντι και να τον εκδώσει στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές, Κρις βαν Χόλλεν και Λόντσεϊ Γκράχαμ έστειλαν επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ζήτησαν την ταχεία αποστολή βίζας για να επιτραπεί στον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενημερώσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το Κογκρέσο για την κατάσταση μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ο Μαζλούμ Άμπντι αγωνίστηκε με το PKK στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990, μια περίοδο έντονων συγκρούσεων. Ηγέτης του κουρδικού αντάρτικου ήταν τότε ο Οτσαλάν.

Η Τουρκία έχει εκδώσει μια «κόκκινη» προειδοποίηση για τον Μαζλούμ Άμπντι και ο ίδιος ο Ερντογάν κάλεσε τον κ. Τραμπ να μην τον συναντήσει, αλλά να τον συλλάβει και να τον στείλει στην Τουρκία.

Μετά τον Ερντογάν, ακολούθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιουλ ο οποίος προειδοποίησε την Αμερική ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα για τη σύλληψη του Μαζλούμ Άμπντι από την Τουρκία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με την «κόκκινη» προειδοποίηση. “Η απαραίτητη αλληλογραφία θα παραδοθεί απαιτώντας από τις αρχές των ΗΠΑ να συλλάβουν τον Μαζλούμ Άμπντι αμέσως μόλις φτάσει”, δήλωσε ο Γκιουλ. “Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ από την Πέμπτη”, ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε έντονα την πρόσκληση προς τον αρχηγό των Κούρδων, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θα φιλοξενήσει τον διοικητή για επίσκεψη υψηλού επιπέδου και ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση των τρομοκρατών. Εν τω μεταξύ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας καταδικάζουν την ιδέα της πρόσκλησης του διοικητή της SDF από τον Λευκό Οίκο, με έναν φιλοκυβερνητικό αρθρογράφο, τον Χάκκι Öcal, να καλεί τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να «εξουδετερώσουν» τον Μαζλούμ Άμπντι μέσα σε 48 ώρες.

Ο Μαζλούμ Άμπντι “θα πρέπει να εξουδετερωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εάν αυτό μπορεί να συμβεί ενώ είναι υπό την προστασία των ΗΠΑ, αυτό θα ήταν ακόμα πιο κομψό “, δήλωσε ο Öcal σε ένα tweet.

“Ένα άλλο σκάνδαλο από το Twitter”, είναι ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, που παραπονέθηκε ότι η εταιρεία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είχε παραχωρήσει στον Μαζλούμ Άμπντι λογαριασμό στο Twitter, και μάλιστα τον ενέκρινε ως πραγματικό. Ο λογαριασμός του Μαζλούμ Άμπντι, καταχωρημένος με το όνομα Mazloum Abdi, συγκέντρωσε γρήγορα περισσότερους από 58.000 οπαδούς.

Η επαλήθευση ήρθε την ίδια εβδομάδα, που ο αρχηγός των Κούρδων σε τηλεφώνημα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκού και όταν οι γερουσιαστές των ΗΠΑ κάλεσαν τον Πρόεδρο Τραμπ να φιλοξενήσει τον αρχηγό της SDF στην Ουάσιγκτον. Η Halk TV, ένα τουρκικό κανάλι ειδήσεων, χαρακτήρισε τη συνομιλία του Σόιγκου με τον Μαζλούμ Άμπντι “σκανδαλώδη κίνηση”, ενώ άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την τηλεοπτική συνομιλία ως συνάντηση μεταξύ του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας και ενός “επικεφαλής τρομοκρατών”.

Πηγή: «Βράζει» η Τουρκία για την πρόσκληση του Τραμπ στον ηγέτη των Κούρδων μαχητών του YPG https://hellasjournal.com/2019/10/vrazei-i-toyrkia-gia-tin-prosklisi-toy-tramp-ston-igeti-ton-koyrdon-machiton-toy-ypg/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα