Βούλγαροι Σκοπίων: Οι ελληνικές υπηρεσίες μας θέλουν χώρια με τους ‘Μακεδόνες’

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Μίροσλαβ Ριζίνσκι είναι Βούλγαρος από τα Σκόπια και αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπίων.

Σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Fokus, με αφορμή την ειρηνική διαμαρτυρία στη Γαλλική Πρεσβεία στη Σόφια, στην οποία συμμετείχε για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε ορισμένα ενδιαφέροντα θέματα.

Στην ερώτηση τι τον ώθησε να έρθει στη Σόφια για να διαμαρτυρηθεί στη Γαλλική Πρεσβεία  είπε ο Μίροσλαβ Ριζίνσκι:

Είδα  την πρωτοβουλία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Νομίζω ότι είναι εντελώς θετική η αλληλεγγύη προς τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όπως βλέπω αυτή η διαμαρτυρία έχει θετικό αποτέλεσμα τόσο στα βουλγαρικά όσο και στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Βλέπουμε ότι τα μικρά βήματα έχουν θετικό αποτέλεσμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει διγλωσσία στο ζήτημα της έναρξης  των διαπραγματεύσεων γιατί ειδικά στη Σερβία, που δεν έχει επιλύσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Οι περισσότεροι ηγέτες πιστεύουν ότι αυτό που συνέβη στο τελευταίο συμβούλιο είναι ένα λάθος. Βλέπουμε ότι προγραμματίζονται πρόωρες εκλογές και δεν είναι γνωστό ποιος θα τις κερδίσει.

Το ζήτημα του VMRO-DPMNE

Ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εντούτοις υπάρχουν ανησυχίες και αυτές προέρχονται από το VMRO-DPMNE, το οποίο όπως γνωρίζουμε δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει απομακρυνθεί από τις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Προς το παρόν το VMRO-DPMNE δηλώνει αντίθετο με τη συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, είναι ακόμη αντίθετο με τη χρήση της αλβανικής γλώσσας. Έτσι όμως δεν πρόκειται να λάβει υποστήριξη από τις εθνοτικές ομάδες  και κατατάσσεται ως εθνικιστικό κόμμα. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα κινηθούν σε μια θετική κατεύθυνση.

Τι έχουμε κάνει εμείς οι Βούλγαροι στα Σκόπια

Ως οργάνωση Βουλγάρων από τη ‘Μακεδονία’ υπάρχουμε εδώ και 11 χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει μια «βουλγαρο-μακεδονική» λέσχη επιχειρήσεων, καταφέραμε να φέρουμε τρία βουλγαρικά κανάλια, έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδα ειδήσεων που ενημερώνει καθημερινά τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας τι συμβαίνει στη χώρα, στα Βαλκάνια στον κόσμο. Κυρίως όμως φιλοξενούμε βουλγαρικά άρθρα. Επίσης δημοσιεύουμε ιστορικά άρθρα τονίζοντας την κοινή μας ιστορία.

Πιστεύουμε ότι έτσι θα πέσει ο τεχνητός τοίχος που έχει σηκωθεί μεταξύ των δύο λαών, με τη συνεργασία και την εκπαίδευση. Δεν έχουμε τίποτε να μοιραστούμε, Γιορτάζουμε τις ίδιες προσωπικότητες, στην πράξη έχουμε μια κοινή ιστορία.

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ γιορτάζεται στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία.

«Οι ελληνικές υπηρεσίες πίσω από αυτά»

Η «Μακεδονία» γνωρίζοντας την ιστορία της, μπορεί πραγματικά να συνειδητοποιήσει τη θέση της στα Βαλκάνια, ποιοι είναι οι πραγματικοί της σύμμαχοι.

Η συνειδητοποίηση  του ιστορικού παρελθόντος είναι υπέρ της ίδιας της «Μακεδονίας». Ο διαχωρισμός από τη βουλγαρική ιστορία, κράτησε τη χώρα εδώ και 10 χρόνια εκτός της ΕΕ.

Δεν θα υποβληθούν σε παράπλευρες προκλήσεις. Μπορεί να ακούγεται επιεικώς, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει  τίποτε τυχαίο όσον αφορά τις ελληνικές υπηρεσίες που βρίσκονται πίσω από αυτήν την απαξίωση.

Πρέπει να ορίσουμε έναν στόχο και ένα χρονικό πλαίσιο για την επίλυση των προβλημάτων μας. Πρέπει να δείξουμε ότι η Σόφια και τα Σκόπια πάνε μαζί, επειδή αυτό θα αλλάξει τη γεωστρατηγική των Βαλκανίων.

Το ότι υπογράψαμε μια σύμβαση (με τη Βουλγαρία) έκανε την Ελλάδα να υπογράψουν μια άλλη συμφωνία.

Αυτή είναι μια τακτική που έχει καθιερωθεί για πολλά χρόνια ως άξονας βορρά -νότου.

Πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας  και η Σόφια πρέπει να συνειδητοποιήσει τον ηγετικό της ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση και να αναρωτηθούμε αν αυτές οι προκλήσεις  που προέρχονται από το εξωτερικό (Ελλάδα;) είναι γιατί τα Σκόπια και η Σόφια πάνε μαζί και επειδή αυτό θα αλλάξει τη γεωστρατηγική των Βαλκανίων.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Ναι, αλλά ο Ζόραν Ζάεφ είχε καλέσει τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα,  να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Τι έχετε να πείτε;

Μίροσλαβ Ριζίνσκι: Αυτό είναι ένα ερώτημα για εμάς τους Βουλγάρους.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Είναι Βούλγαρο-Μακεδόνας. Καθορίζετε τον εαυτό σας ως Βούλγαρο. Οι Βούλγαροι στα Σκόπια κινδυνεύουν να χάσουν τη εθνική τους συνείδηση;

Μίροσλαβ Ριζίνσκι: Όχι, γιατί όλο και περισσότερο νέοι έρχονται καθημερινά να γνωρίσουν το παρελθόν στη ‘Μακεδονία’.

Τα ιστορικά γεγονότα είναι τώρα πολύ εύκολα προσβάσιμα στον κόσμο του διαδικτύου. Ο Ζάεφ και ο Στέβο Πενταρόφσκι παρακολούθησαν την 11η επέτειο ίδρυσης της οργάνωσής μας.

Εκεί είπαμε ότι είμαστε Βούλγαροι από τη ‘Μακεδονία’ και είπαμε ότι οι πολίτες μας, που αισθάνονται ως ‘μακεδόνες’ δεν αισθάνονται τη διαφορά από εμάς.

Είμαστε, όμως, ενοχλημένοι που οι Βούλγαροι στη ‘Μακεδονία’ είναι μειονότητα. Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο μια νομιμοποίηση των πολιτικών της Κομντέρν, η οποία επεδίωκε να ξεχωρίσει τους Βουλγάρους από τους ‘Μακεδόνες’.

Δεν αισθανόμαστε μειονότητα, είμαστε μέρος του λαού της ‘Μακεδονίας’. Μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα, την ίδια ιστορία.

Εμείς από τη ‘Μακεδονία’ δεν απαιτούμε τίποτε. Απαιτούμε μόνο δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για θέματα που τα καταλαβαίνουμε διαφορετικά.

Ο γείτονάς μας μπορεί να αισθάνεται ‘Μακεδόνας’ αλλά τιμά τον Γκότσε Ντέλτσεφ. Αυτός ο διάλογος πρέπει να υποστηριχθεί από τη Βουλγαρία.

focus-news.net

http://www.echedoros-a.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ξεκάθαρες και κλασσικά διαχρονικές απόψεις του ερωτώμενου για απορρόφηση των Σλάβων των Σκοπίων από τους Βούλγαρους .
    Τρίτη Επιτροπή της τρίτης Διεθνούς προ εκατόν περίπου ετών ,…. αλληλούια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα