Βιομηχανία θανάτου το γηροκομείο στα Χανιά, 500 νεκροί σε 12 χρόνια: Τους ψάχνουν όλους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
epa08926579 Vaccination against Covid-19 at ‘Anni Azzurri’ nursing home in Rome, Italy, 08 January 2021. EPA/ANSA/MASSIMO PERCOSSI

Θρίλερ με τον θάνατο 68 ηλικιωμένων σε γηροκομείο: Ζητήθηκε εκταφή νεκρού – Φρουρείται το νεκροταφείο [έγγραφο]

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις καταγγελίες-φωτιά γύρω από το γηροκομείο των Χανίων, με πληροφορίες να αναφέρουν πως στο μικροσκόπιο έχουν μπει περισσότεροι από 500 θάνατοι ηλικιωμένων.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι παρά το υψηλό ποσοστό θανάτων και τις καταγγελίες ουδείς φαίνεται να είχε ενδιαφερθεί για το τι ακριβώς συνέβαινε στο εν λόγω ίδρυμα.

Μπορεί να φτάνουν τους 500 οι ηλικιωμένοι που έχασαν την ζωή τους από κακουχίες στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος αποκάλυψε ότι οι έρευνες φτάνουν σε βάθος 12ετίας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το MEGA, ζητούμενο τόσο για την Ελληνική Αστυνομία όσο και για τη Δικαιοσύνη είναι να διευκρινιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο εν λόγω ίδρυμα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για 73 νεκρούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, πέθαναν όλοι από ανακοπή καρδιάς.

Οι καταγγελίες από πρώην εργαζόμενους και συγγενείς ηλικιωμένων πέφτουν «βροχή» με την πλευρά του οίκου ευγηρίας να προσφεύγει στον Άρειο Πάγο και να κάνει λόγο για «περιφερόμενους» μάρτυρες.

Aστυνομικοί μιλούν στην εφημερίδα “Τα Νέα” για «αποθράσυνση» των συμπεριφορών των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας το διάστημα του κορωναϊού οπότε και σταμάτησαν τα επισκεπτήρια στα πλαίσια των περιορισμών για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Την ίδια ώρα, νέα μαρτυρία ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Η μία καταγγέλλουσα η κ. Σοφία ανέφερε ότι πήγε τη μητέρα της στη συγκεκριμένη δομή με ψυχιατρικά προβλήματα -όχι παθολογικά- τον Οκτώβριο του 2019, σε ηλικία 60 ετών. «Όταν την επισκέφθηκα μετά από λίγες ημέρες, δεν είχε επαφή» σημείωσε η κ. Σοφία, αποκαλύπτοντας ότι σε μεταγενέστερη επίσκεψή της βρήκε τη μητέρα της δεμένη σε ένα καρότσι στο υπόγειο, μαζί με άλλους 20 τροφίμους του γηροκομείου.

Παράλληλα σημείωσε ότι η μητέρα της έχασε αρκετό βάρος μέσα σε δύο μήνες. «Πήγαινα να την ταΐσω και μου έλεγαν οι άλλοι ηλικιωμένοι “πεινάω, πεινάω”. Τους τάιζα όλους» πρόσθεσε η καταγγέλλουσα. Τέλος ανέφερε ότι, όταν ζητούσε να δει τον γιατρό που έπαιρνε τις αποφάσεις για την πορεία των ασθενών, αυτό δεν ήταν ποτέ εφικτό, με τους υπεύθυνους να βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες.

Έδιναν μία μπανάνα σε 5 άτομα

«Τους έδιναν μια μπανάνα σε πέντε άτομα, γενικά οι συνθήκες δεν ήταν καλές σε σχέση με τα τρόφιμα. Ήταν άνθρωποι που ήταν 100 κιλά και «έφευγαν» 40 κιλά», υποστήριξε ο πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο, αναφέροντας ακόμη ότι «καλούσαν συγκεκριμένο γραφείο τελετών που αναλάμβανε τους ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί, για να καλύπτει τα σημάδια».

«Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες»

«Πρόκειται για τέρατα. Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες. Να κλειστούν τα θηρία μέσα» δήλωσε από τη μεριά του ο γιος ηλικιωμένης που απεβίωσε στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Την εκταφή της σορού της μητέρας του πριν από λίγες μέρες διαδέχτηκαν ανατριχιαστικές μαρτυρίες, που, όπως λέει, έξυσαν μια βαθιά πληγή που παραμένει πάντα ανοιχτή για τον ίδιο.

Η 85χρονη μητέρα του πέθανε πριν από έναν χρόνο. Μπήκε στο γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2020 και απεβίωσε 4 μήνες μετά. Όπως λέει ο γιος της, μετά τις πρώτες μέρες, οι υπεύθυνοι με διάφορες προφάσεις τον κρατούσαν μακριά.

Τον περασμένο Μάιο ενημερώθηκε πως η μητέρα του έπαθε ουρολοίμωξη. Τρεις μέρες μετά, χωρίς να την έχει δει, έμαθε ότι πέθανε. Ο γιος της 85χρονης είναι πεπεισμένος πως η μητέρα του θα ζούσε αν δεν είχε μπει σε αυτό το γηροκομείο.

«Πίεζαν ηλικιωμένους να κάνουν μεταβιβάσεις»

Αποκαλύψεις για την υπόθεση με τους θανάτους δεκάδων ηλικιωμένων σε γηροκομείο, έκανε εκ νέου στον ΑΝΤ1, πρώην εργαζόμενος της δομής.

Ο Δημήτρης Μαυρακάκης, υπάλληλος στο γηροκομείο από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, τόνισε ότι μέσα σε μία εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα και τότε ήταν που άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά, μπήκαν 100 κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι από τους συγγενείς έβλεπαν την κατάσταση και έφερναν στους ηλικιωμένους φαγητό από έξω», τόνισε ο κ. Μαυρακάκης. «Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε πέσει στην αντίληψή του πως ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζόμενους στο γηροκομείο.

Περιφερόμενοι οι μάρτυρες κατηγορίας

Tο Flashnews.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Δομής στην Αθήνα Νικόλαο Ρουσσόπουλο, λίγη ώρα πριν αυτός μεταβεί στον Άρειο Πάγο για να ζητήσει την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες.

Όταν έχεις μια οποιαδήποτε δομή άνω των 1000 ατόμων δεν μπορείς να προβάλλεις τις κατηγορίες 4-5 πρώην εργαζομένων ή συγγενών που για κάποιο λόγο βγαίνουν δημόσια.. Όταν σαν Ασφάλεια Χανίων κάνεις την προκαταρκτική εξέταση, τυχαία από τους υπόλοιπους 1095 τρόφιμους ή συγγενείς τους, τους καλείς για να καταθέσουν και να σου πουν αν συμβαίνει κάτι στη Δομή. Για αυτό και εγώ μεταβαίνω στον Άρειο Πάγο με μια λίστα πάνω από 50 ονόματα που μόνοι τους πήραν τηλέφωνο και έδωσαν το τηλέφωνό τους για να καταθέσουν”.

Ο ίδιος τονίζει ότι έχει στη διάθεσή του μηνύματα των καταγγελλόντων που πριν ξεκινήσει αυτή η υπόθεση και πριν απολυθούν από την Δομή είχαν ουσιαστικά εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον χώρο εργασίας τους:

Βιομηχανία θανάτου το γηροκομείο στα Χανιά, 500 νεκροί σε 12 χρόνια: Τους ψάχνουν όλους

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα