Βιγιαρεάλ: Το… γαλατικό χωριό που απέκλεισε τη Μπάγερν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το βράδυ της Τρίτης η Βιγιαρεάλ «σφράγισε» την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ποια είναι η ομάδα της πόλης των 50.000 κατοίκων που γράφει τη δική της ιστορία

Όταν παίζει, η πόλη αδειάζει κυριολεκτικά. Το Βιγιαρεάλ είναι μία μικρή κωμόπολη στα ανατολικά της Ισπανίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει 50.334 κατοίκους, όσους περίπου και η Λαμία. Το γήπεδό της με χωρητικότητα 23.500 φιλάθλους, χωράει τη μισή πόλη.

«Όταν φτάσαμε εδώ υπήρχε μόνο μία γραφομηχανή και ο πρώην πρόεδρος, ο Γιανέθα» είχε πει της ομάδας, Φερνάντο Ρόιτς. «Υπήρχαν ο Χοσέ Μανουέλ Γιανέθα και δύο ακόμη άνθρωποι: ο Γκριμπάου και ένας ακόμη άνδρας που πέθανε και λεγόταν Πάρα. Τώρα έχουμε 500 άτομα προσωπικό» σημείωσε ο γιος του στο «Guardian».

Ο 74χρονος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης εργοστασίου με κεραμικά και μέτοχος σε σούπερ μάρκετ είναι άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα της Βιγιαρεάλ. Εκείνος που υπέγραψε τα χαρτιά της αγοράς της ομάδας το 1997 μέσα σε ένα μπαρ.

Τότε η Βιγιαρεάλ ήταν μία ομάδα τέταρτη κατηγορίας, το γήπεδό της ήταν σε κακό χάλι ενώ για να προπονηθεί η ομάδα μετακινείτο σε κοντινές πόλεις αφού εγκαταστάσεις δεν υπήρχαν. Το «κίτρινο υποβρύχιο» όμως κατάφερε και πάλι να γίνει αντικείμενο συζήτησης στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Το βράδυ της Τρίτης, η ομάδα του Ουνάι Έμερι πήρε ισοπαλία (1-1) απέναντι στη Μπάγερν στο «Αλιάντς Αρένα» και με «προίκα» το 1-0 του πρώτου αγώνα πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά. Νωρίτερα, στη φάση των «16» είχε αποκλείσει τη Γιουβέντους. Τίποτα δεν έγινε τυχαία.

«Αυτό που βλέπεται είναι αποτέλεσμα δουλειάς 25 ετών» σημείωσε στο BBC ο Μάρκος Σένα, πρώην ποδοσφαιριστής του συλλόγου που τώρα έχει αναλάβει διοικητικό πόστο. Με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ρόιτς τα πάντα άλλαξαν. Το γήπεδο χτίστηκε από την αρχή, όπως και οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γραφεία, ο ίδιος μοίρασε εισιτήρια σε σχολεία στις γύρω πόλεις. Δεν ήθελε το γήπεδο να είναι άδειο.

 

«Πόσα είναι; 90 εκατομμύρια; Εγώ θα δώσω τα διπλάσια για να μείνουν και χρήματα στα ταμεία» είπε όταν έμαθε για τα χρέη της ομάδας του 1997 λίγο πριν την αγοράσει. Τελικά έδωσε περίπου 430.000 ευρώ για την αγορά των μετοχών.

Όταν ανέλαβε στόχος του ήταν η Βιγιαρεάλ να ανέβει στην κορυφαία κατηγορία μέσα σε τρία χρόνια. Τα κατάφερε σε λιγότερα και τότε έβαλε μπροστά ώστε το «κίτρινο υποβρύχιο» να γίνει μία αξιόλογη ευρωπαϊκή δύναμη.

Οι τέσσερις ευρωπαϊκοί ημιτελικοί από το 2004 κι έπειτα μαρτυρούν ότι ο επιχειρηματίας τα κατάφερε πολύ καλά. Το 2006 έφτασε για πρώτη φορά στην τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε αποκλείστηκε από την Άρσεναλ με τον Λέμαν να αποκρούει πέναλτι του Ρικέλμε. Εκείνη τη σεζόν στον πάγκο της ήταν o Μανουέλ Πελεγκρίνι.

 

Φέτος είναι ο Ουνάι Έμερι. Ο Ισπανός προπονητής, που απολύθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν και την Άρσεναλ, είδε το 2020 τη μεγάλη ευκαιρία. Η ομάδα της Βιγιαρεάλ είναι δικό του οικοδόμημα.

Ο προπονητής, που «έχτισε» τον μύθο της Σεβίλλης στο Γιουρόπα Λιγκ με τις τρεις σερί κατακτήσεις, το κατάφερε και με τη Βιγιαρεάλ την περσινή σεζόν. Ο τελικός απέναντι στη Γιουνάιτεντ κρίθηκε στα πέναλτι. Το «κίτρινο υποβρύχιο» πήρε την κούπα δίχως να γνωρίσει την ήττα σε όλη την πορεία μέχρι το φινάλε.

 

Κάπως έτσι η Βιγιαρεάλ κέρδισε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ της φετινής σεζόν. Κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Αταλάντα και τη Γιουνγκ Μπόις και τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 10 βαθμούς.

Η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με τη Γιουβέντους στη φάση των «16». Το 1-1 της Ισπανίας στο πρώτο ματς έδινε πλεονέκτημα στην ομάδα του Αλέγκρι αλλά η νίκη της Βιγιαρεάλ με 3-0 στο Τορίνο έγινε θέμα συζήτησης στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Η σπουδαία πρόκριση επί της Μπάγερν έδειξε και η φετινή της πορεία δεν είναι τυχαία.

Η ομάδα που έχει φτιάξει ο Έμερι στηρίζεται στον Ζεράρδ Μορένο, διαθέτει επίσης τον Ραούλ Αλμπιόλ, τον Ντάνι Παρέχο, και τον Πάου Τόρες, που προέρχεται από τα σπλάχνα της ομάδας. Μαζί τους ο τερματοφύλακας Ρούλι, ο Ντατζούμα που έβαλε το γκολ στο πρώτο ματς, o Τσουκουέζε «χτύπησε» στον επαναληπτικό. Κανείς τους δεν είναι σταρ, κανείς δεν αμείβεται όπως ο Λεβαντόφκι ωστόσο έχουν καταφέρει να τους συζητά και πάλι όλη η Ευρώπη.

Η Βιγιαρεάλ είναι ένα… γαλατικό χωριό που κατάφερε με οργάνωση και σχέδιο να βάλει με τους ισχυρούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το παράδειγμά της, όπως και άλλων ομάδων, θα είναι πάντα η απάντηση σε όσους θέλουν το ποδόσφαιρο να γίνει μία κλειστή λίγκα για όσους διαθέτουν χρήματα. Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία του. Ότι ο ανίσχυρος μπορεί να βάλει με τον ισχυρό και όλοι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα